• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ:
    ABDULAH: opravdu nevím, jak v téhle debatě dál pokračovat.

    ano, smyslem většiny ekonomických aktivit jsou prachy. kdysi státy subvencovaly jadernou energii, skrze vojáky. později subvencovaly obnovitelné zdroje.

    některé věci, které státy nejdřív subvencovaly (třeba železnice), se později staly hodně lukrativní, ale ještě později je z jiných důvodů bylo zase nutné subvencovat. cílem je nicméně vytvoření ekonomického odvětví, které je normálně životaschopné a platí daně.

    když do něčeho investují normální investoři mimo veřejný sektor, taky se to většinou vrátí až za nějaký čas. stát pouze vytipovává oblasti, které mu přijdou strategické a soukromí investoři do toho nejdou, protože v dané fázi je návratnost příliš dlouhá.

    Evropa nezávislá na těžně uhlí a dovozu ruské ropy a zemního plynu mě přijde jako vize, o kterou stojí za to usilovat, nemůžu si pomoctl. A prostě jádro mě fakt nepřijde nijak zvlášť sexy... je to z podstaty věci ultraregulované ultrabyrokratické a zcela monopolizované odvětví. Nikdy to nebude nic jako trh, na který by šlo vstoupit.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ABDULAH: no problem je, ze i kdyz chces delat sustainable veci, tak zadarmo pro tebe ani kurata hrabat nebudou. bohuzel dneska se pak pod ty zelenosti casto bali ruzne nesmysly na rychle zbohatnuti, ktere prirode naopak skodi jako treba ta biopaliva.

    ABDULAH: tam nekdo oral z kopce? takhle na lezato to neni moc videt. jeste hur, kdyz tam pestujou kukurici pro bioplynku, to pak mezi temi sirokymi rakdy vznikaji dolova potoky.
    sedlak se vztahem k vlastni pude by tohle nikdo neudelal. velkopodnikum je to fuk. maji to v najmu.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JAZZZ: pred 15ti lety tam jely brambory ve velkem ... a smer tech radku je take krasny :-D ono je celkem jedno co tam zasadis kdyz budes mit takhle radky :-D voda udela svoje i s remizkama atd pokud tam nebude trava pekne prorostla s hlubokejma korenama ... jo eroze je svine ...

    K tomudle take plati SUITAINABLE ... bohuzel s kratkym vyhledem ... ale plati ...



    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JAZZZ: ja vim - hlavne co nejvic vydelat :-DDD to je pak ekologicke ...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ABDULAH: bohuzel v realnem prostredi lidske spolecnosti neni mozne ekonomickou stranku reseni zanedbat a proto kazdy sustainability framework pracuje s timhle obrazkem
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: takze prachy a zadna ekologie co?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: njn tak bude cena promenliva vlivem konstrukce atd ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: ne, spíš tu moc nefouká. a ano, každá kWh z větru je dobrá, protože prostě trh s akumulací se vytvoří.

    v Německu když zafouká, tak dokonce velkoodběratelům schopným odebrat výkon navíc platěj (!). což dává smysl, ten kdo zvládne akumulaci, dostane zaplaceno vlastně 2x (jednou za odběr elektřiny ve špičkách, poté, když jí dokáže do sítě dodat). a vlastně 3x, protože dotace z OZE budou v nějaký moment přesměrované do akumulace (žádný systém nemůže samozřejmě fungovat s tím, že bude něco dotovat _trvale_... to je úplně stejné jako u investorů... dotace jsou prostě jen forma investice)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JIMIQ: no, takze reálná regulovatelnost sítě je limit už dnes, je to tak? hrozně uvazujes stylem kterému Angličané říkají wishful thinking.

    a co s tím má co společného vítr? větrných elektráren u nás moc nemáme ne? nebyly na ně moc dotace, iirc..

    to je snad problém přenosové soustavy a tranzitu z Německa, kde si asi taky někdo myslel že každá kWh z větrníku dobrá, nebo cos tím chtěl říct?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: nic nepletu, vždyť jsem se zeptal. co se myslím tou budoucí stejnou cenou za baterii, jako za článek... a zmínka o ceně je ovšem per/kg. já za to nemůžu, neřekl jsem k tomu nic, právě jsem to sem dal tak, jak jsem to našel.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    V beznem dnu kolise ceska vyroba z uhli v ramci jednotek GW
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    E2E4: uhli je regulovatelne v ramci dnu a plyn v ramci hodin. Ty letni prebytky nejsou tak tragicky, horsi je to kdyz fouka. A treba MB skodovka ma elektricky kotel ktery pousti jen v pripade velmi levne elektriny. Takovych price following zarizeni bude casem vic. Treba tepelne cerpadla nibe to umi taky a bohemia energy ma tarif kde platis silovou elektrinu dle ceny na trhu, takze to jde skombinovat
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS:
    E2E4: thorium je uz 20 let pouze 5 let daleko :-) fuze 2.0
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: Indové na tom makaj

    India's three-stage nuclear power programme - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/India%27s_three-stage_nuclear_power_programme
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: clanek prepocteny na KG bude mit uplne jinou cenu nez vysledna baterie na KG ... od urcite veliskoti se bude cena baterie na KG spise zvedat ... a muze i dost razantne ... pletes hrusky a jablka
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    E2E4: vypnes uhli a plyn :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: a jak "dopadlo thorium"? (myslím je to tady offtopic, ale ten U233 ve vyhořelém palivu fakt není až tak velká výhra... snad se tím eliminují otázky kolem dlouhodobého úložiště ale o to víc se tam všechno musí řešit krátkodobě...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: no ok, takže i u baterie je to přepočtené na kg.. to asi dává smysl. (pokud by šlo o elektrokola, tak je tahle cena přímo zázračná, musím říct... jde asi o čtvrtinu současné ceny článků, natož pak celé baterie s balancerem....)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JIMIQ:

    já jsem dosud žil v domnění, že v létě když jedou solary naplno je na trhu v tu chvíli energie přebytek. protože nemůžeš vypnout zdroje které nejdou vypnout, mozna i import.. pokud to tak je, nemá smysl přidávat další solary. leda bys jich přidal 100x víc a dávaly by 2GW i v zimě. :)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: takze z rekneme 6ti hodi svitu dostanes jako v lete za 40 minut? coz je cca okolik mensi ucinnost? cca nejaky 2 procenta??? v rpumeru za tu dobu osvitu ...

    No kdyz bych mel 90 tak vysledna ucinnost by mohla byt klidne 18% coz je vlastne tolik co ma dnes prumerny panel za bezneho osvitu ... ono dneska ten panel prijima hlavne Infra co?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam