SHINIGAMI: záleží asi na zdroji energie, který použiješ pro výrobu. Když srovnáš výrobu křemíku např. s betonem....
Tohle není hlavní problém. Hlavní problém je skladovatelnost energie a životnost těch panelů. možná se to vyvine směrem, o kterém se ve stávajícím paradigmatu nepřemýšlí - kromě akumulace třeba nějaké zatahování roletek, pokud energie není potřeba, které by zvýšilo životnost (to by mohlo pomoct hlavně třeba u levnějšího perovskitu). nebo spíše než rolekty nějaký "sun untracking" (prostě překlopení aktivním povrchem dolů, když je v síti energie přebytek)
SHINIGAMI: tak je pravda, že obecně jsem měl za to, že se pasivně neuchladěj reaktory nad 1 GW (tedy zřřejmě něco jako 3 GW tepelnýho výkonu). ten další level, že když se do paliva přimíchává plutonium, tak je z toho spíš napůl RTG generátor, o tom jsem nepřemýšlel. Jestli je z těch tun paliva 4% Pu-238, jak se píše v tom odkazu, tak fakt není divu, že to hřeje :-))
Osobně mi na jaderné energii asi nevadí dílčí nedokonalosti, ale ten samotný princip: prostě mám parní stroj (turbínu, dobře, ale princip zůstává), hezká finta kterou ve velmi hrubých rysech chápali už Římani. a protože topit pod kotlem je práce, tak vymyslíme něco, co hřeje furt - a popravdě, hřeje to i když nepotřebujeme nebo dokonce nechceme (a to teď fakt škrtnu ten drobný zádrhel z radiací... no dobře no, když něco září, tak se k tomu nepřiblížím, to by se ještě dalo naučit...)
že mají k tomuhle principu vřelý vztah Rusové, u kterých je v zimě fakt zima, to dovedu pochopit... ale čekal bych, že směrem na jih bude důvěra k tomuhle samotnému principu spíše klesat... :-)