• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    kdyby se ta vysoká teplota z těch zrcátek použila na "upečení" křemíku a výrobě FV panelu... na Sahaře je písku dost :D (ano, ano, vím že jde o jiný písek, tento příspěvek je satira :D )
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ABDULAH: a kolik, že tě bude stát dotáhnout tu energii někam kde ji budeš taky moc využít?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ABDULAH: ty mě bavíš. "nemuselo by to být drahé", protože mě se to líbí, panely se mi nelíbí, tak tam to bude drahé třeba tím, že budem všechno tahat v mědi...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    njn "The Ivanpah Solar Electric Generating System is a concentrated solar thermal plant in the Mojave Desert." to tiez nie je zrovna dzungla s neprebernym mnozstvom fauny a flory, ale tam to vadilo
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    DZODZO: neni to zajimavy ... Protoze nam je nejakej usmazenej hmyz a ptaci u prdele - na pousti jich moc neni hihi
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zaujimave, ze v tomto pripade ste si nespomenuli na tych usmazenych holubov a hmyz, v pripade Ivanpah to vadi lebo je to CSP na vyrobu elektriny (aj ked je to nesmysl z pohladu statistiky), ale ked je to CSP na vyrobu vodiku tak to nevadi :)))
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: bohuzel - radeji bych se plet. Hele uvidime nejsem mistr na materialy ale jiste by slo udelat zrcadlo potazeny necim tvrdym - korund, ci nejake ty organicke humusy na urovni diamantu atd ... Ani by to dnes nemuselo byt drahe ...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    ABDULAH: ta Sahara se mi jeví problematická v tom přísunu výchozí suroviny. Taky zrcadla tam trpí dík prachu a dalším abrazivním částicím co je slušně brousí. Byly a asi ještě jsou snahy udělat na tomhle principu elektrárnu. Leč jinak máš pravdu a nic než pravdu.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: jen fuze ...
    A teoreticky pokud by jsi dokazal mit hrot potazeny absolutne cernou vrstvou a kolem vakuum jako izolaci napriklad pod sklem s nejakou mezerou - pripadne i pokovenym ... Mohl by jsi na sahare slapat cely den ... Klidne 12 hodin a delsi se snizenym vykonem ...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    ABDULAH: mě se na tom líbí, že to v principu jde provozovat i nárazově. Pokud, jak jsi říkal, bys to postavil někde na místě s malou oblačností a celoročně vydatným slunečním svitem, tak na tom asi 8hodinovou pracovní směnu neutáhneš, ale kus dne by to fungovat mohlo. Nevím co s tím vymyslej ale každopádně se mi to líbí.
    O malejch reaktorech žádná, jaderná energetika je to nejlepší, co teď máme, ale to neznamená, že se časem nevymyslí něco lepšího.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: prave no a zde maly reaktor vitezi ... Coz lidi nechapou treba ted by to vyrobilo - nic... Cely de zatazeno atd ...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Tedy účinnost je řekněme zajímavá teoreticky, ale v praxi jde o to, aby dokázali udělat a dostatečně dlouho udržet tu pracovní teplotu, když bude náhodou vhodně svítit slunce. Účinnost pak bude mít vliv i na to, jak často tohle bude možný.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: no na sahare bych to klidne postavil ... S nasim pocasim to nema moc smysl ... Tak ono se to dalo ocekavat s tema cernejma atd ... Po vanocich - mala vejplata to zkusim vantablack na trojskle - zajimalo by me kolik projde ven a kolik bude na strane cerne - z mistnich umelcu nikdo neporadi s vypoctem ...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    ABDULAH: Jinak účinnost bys získal kdybys spočítal energii dopadající na ty zrcadla a podělil tím energii dopadající na tu pracovní nádobu. Bude to záviset na víc věcech, kvalitě zrcadel, čistotě vzduchu a tak dále. Samozřejmě na kvalitě toho procesu co zaměřuje zrcadla na pracovní nádobu.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    ABDULAH: O účinnost tady asi v první řadě nepůjde, jde o to že dokázali dosáhnout poměrně vysoký teploty, kterou by jinak museli dělat spalováním fosílií. Pokud to bude uplatněný v technologii, kde se dá počkat až bude slunce, tak je to naprosto super věc. A pokud jsem to dobře pochopil, tak snad považujou za možný jít ještě o 50% víc. To by byl fakt průlom.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: ten heliogen ma jakou ucinnost? Konecne neco co vypada zajimave - bohuzel u nasporad vitezi reaktor ...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: jinak se tomu říká moderátor, to upřednostňuju, ale pokud je tobě a DRZEEF bližší cenzor, brát ti to nebudu.
    No, ty argumenty padly, tys jejich pisatele označil za náboženské fanatiky a tím to pro tebe skončilo. S takovým přístupem hold se nemůžeš divit, že tě nenechám šířit bludy. Sorry, klidně si diskutuj, jak chceš, ale pokud budeš zase psát takové věci jinde než v "Klimatická změna", dostaneš ban. Pokud chceš v tomhle rozhovoru pokračovat pošta, další takové příspěvky začnu mazat.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    LINKOS: abych shrnul typický reakce tebe a tvejch souvěrců na klimatický kacířství:
    1. "už přestaň s těmi kecy"
    2. "všichni vědci se shodují že máme pravdu, už se o tom nebudeme bavit"
    3. "to nemyslíš vážně citovat tenhle web nebo tohohle člověka"
    4. "ty jsi blbej" nebo jiný osobní útoky
    5. a osvědčenej aktivistickej postup, kdy vezmete klíčový slovo z nepřátelskýho článku, přidáte slovo controversy, nakrmíte google, prvních pět odkazů výtězoslavně okopírujete se slovy "tady je jasně vidět že je to nesmysl" aniž byste se obtěžovali číst, co jste vůbec nalinkovali, s tím že předpokládáte že to nebude číst ani kacíř
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    LINKOS: a cco je lež, to určujš z pozice velkýho cenzora ty. No, podívej, mě nikdo nic nevyvrátil.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: no, názory klimatických aktivistů určitě ne. Pokud se na něco odkazuju tak to jsou vědci a vědecká metoda práce. Chápu, že si naštvaný, ale proč bys měl mít v každý diskuzi prostor opakovat lži, které ti ostatní znovu a znovu vyvrátili? Já to znovu dělat nebudu, udělali to jiní a pokud stále nejsi schopen pochopit, že jsi byl oklaman, tak já za to nemůžu, ale zároveň ti nemůžu dát prostor tím že tě to nechám cpát do všech diskuzi.
    Pokud máš nějaké nové důkazy že měli vědci v metodice chyby a celé to je blbost, bez o tom diskutovat do "klimatické změny", ale pokud tam ti vysvětlí, že se myslíš, tak s tím neobchazej celý nyx jako kolega DRZEEF.
    Právo na názor není právo na šíření lži
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam