• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Vít Pokorný k tomu dodává: „Solární panely pro životní prostředí nebezpečné nejsou. Amorfní panely mohou částečně tvořit některé těžké kovy, tyto panely se ale dnes již téměř nevyužívají. V porovnání například s jadernou energetikou po ukončení životnosti solární elektrárny nezůstává žádný nebezpečný odpad, který by se nedal zpracovat. Fotovoltaika je tedy jedním z nejčistších zdrojů elektrické energie.“

    ked si to porovname s jadrovym odpadom, ktory sa musi skladovat stovky az tisice rokov, tak z toho panely vychadzaju lepsie aj keby ich postavime hned miliony
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: zeptej protože to je fakt unikátní tvrzení.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    LINKOS: tak ten tvuj vychazi lip, tak to urco bude pravda;) Ale ja se jich pro jistotu jeste zeptam...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: článek z roku 2008:
    ENERGETICKÁ NÁVRATNOST FOTOVOLTAICKÝCH SYSTÉMŮ V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY - EnviWeb.cz
    http://www.enviweb.cz/69728
    To co tvrdí v tom tvém článku jsem nikde jinde nečetl
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    LINKOS: https://www.elektrina.cz/...elu?fbclid=IwAR3Ok_cm3rE7ohn5AIuQWyQcC66pnddezULnga7D05KIzYz_yjGOrteUDAg

    Tvrzení, že solární panely jsou extrémně náročné na výrobu se zakládá na pravdě. V samých počátcích fotovoltaiky byly panely doopravdy energeticky nevýhodné a na jejich výrobu bylo potřeba vynaložit mnohem více energie, než vůbec dokázaly za celou dobu své životnosti vyprodukovat. Hovoříme však o panelech přibližně ze 70. a 80. let. Kam se tedy od té doby fotovoltaika posunula?

    První zlom nastal přibližně v roce 2010, kdy už některé solární panely dokázaly vyrobit více energie, než muselo být investováno pro jejich vytvoření. Dalším důležitým mezníkem bude nadcházející rok 2020, kdy by se mělo podařit dosáhnout rovné bilance mezi všemi solárními panely na světě – jak mezi starými energeticky ztrátovými, tak mezi těmi, které využívají nejnovějších technologií. Informace, že solární panely více energie spotřebují než vyrobí, tedy už dávno není aktuální.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: u nás bude návratnost energetická cca 4-6 let u těch instalacích z roku 2009, v lepších klimatických podmínkách 2 roky. Nárůst účinnosti nechám bokem. Garance je ze za dvacet let neklesne výkon pod 80%. Sdílel jsem článek, že v praxi se ukázalo zhruba 3% pokles za dvacet let. Takže tvoje "uspory defakto neexistují" neni pravda, ale tvůj dojem
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Ono je to v podstate dost smutny, jestli se teprve ted celkove dostavaji solary do plusu za dobu svy zivotnosti, tak to znamena, ze vetsina energie, co ty stavajici vyrobi, uz nekde proletela kominem ve forme CO2 a ze ty "uspory", nad kteryma juchame v EU a spol, jsou "predplaceny" nekde v Cine a defakto neexistujou.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: jiste, takze o nem nebudeme mluvit, vsechno je slunickovy, byla to uzasna akce atd, ze?;) Btw. mohl bys byt konkretni ohledne tech dalsich drazsich?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Solarny tunel je taka dobra zaminka na odklonenie pozornosti plebs od dalsich este drahsich tunylkov, akurat z nich sa neda ani ta elektrika dostat, lebo skoncili niekde na kypru
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Joo a letos uz by pry ty lepsi solary mely prevazit ty horsi a v sume to konecne vyjit kladne.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Btw takova zajimava vec kolem ucinnosti clanku, casto se probira to, jak si na sebe vubec clanky vydelaji nebo nevydelaji. Zli jazykove na internetu tvrdi, ze se to lamalo zhruba v roce 2010, jinymi slovy v dobe, kdy u nas kulminovala podpora tehle zdroju. Aneb objektivne se lily prachy do neceho, o cem se vedelo, ze se to proste nevyplati a nikdy to tu energii nevrati. Proste zadny early adopters, dzodzacku, tunylek jak prasatko;).
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    he? chapes se nejaka vyjimecnost jednou za cas a pravidelne vykyvy jsou neco jineho? kdyz musis neustale nahazovat a shazovat nejake dalsi zdroje na kompenzaci, drzet zalohy atd, to jim dela moc dobre. No to je jedno...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    he? Mimo příměr.
    Ta síť je navržená a postavená aby zvládla výpadek celé jaderné elektrárny v případě průseru. A ten výpadek by nastal za milisekundu. Takže zvládne i postupné několika minutové nabíhání fotovoltaiky, která se navíc s poslední době staví převážně spolu s bateriemi, které pojmou velkou většinu přebytečného výkonu. Motáš se na nesmyslu
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Ty si taky poradis s rymickou nebo zlomenou kosti. Asi by se ti nelibilo si ji lamat kazdy den znova.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    poradila si síť s neplánovaným výpadkem jednoho temelínského bloku dvakrát poslední kvartál minulého roku? Poradila :-)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: docela mi dochazi slusna slova, abych pravdu rekl... ano, vime kolik nam solary prez den muzou vyrobit a jaky udelaji bordel v siti. Ale to nic nemeni na tom, ze se sit tomu bordelu musi prizpusobit, coz je ten hlavni problem. Kdyz pripojim paroplynku, az na prusery pojede porad, sit stabilizuje. Kdyz pripojim solarnika, dela v siti zmatek. Chyba je, ze se prizpusobuje sit a ne ten solarnik.

    Pokud budes zalohovany tak, ze se od site odpojis, nemam s tvym solarem sebemensi problem ani ja ani sit:). Jeden graf jednoho DZODZA za 12 hodin ve vybrany den, si delas prdel vid?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: tak jeste jednou, ERU ma zoznam vydanych licenci na provozovanie FVE a teda vie aka je instalovana kapacita a ake su potencialne vykony, takze si vie spocitat ake vykyvy v sieti mozu vzniknut

    z mojej elektrarne sa najednou ziadny vykon do siete nevali, lebo ide do bateriek alebo do bojleru, takze ziadny odber sa neprepada a tak to moze byt v pripade vsetkych OZE ktore budu zalohovane uloziskami energie, ked nevies precitat ani obrazkovy graf, tak uz neviem ako to nazornejsie vysvetlit :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    v druhém grafu chybí baterky. Předělat :-)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JAZZZ: zkusime to prez obrazky jo?:)

    Odber ze site - suma vsech odberu, jo?


    Zhruba prubeh solarniho vykonu, jo? Chce to vynasobit solarnikama atd...


    Tak a ted si zkus ty grafy od sebe odecist;). Takze misto rano nahoru, pak rovne, pak sesup vecer mame nahoru dolu nahoru dolu... a to do toho jeste nekeca pocasi.

    A timto si davam do dalsiho vysvetlovani pauzu, ukazovat takovyhle triviality 100x dokola je dost unavny. ;)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SHINIGAMI: zatez site a tudiz jeji potreby definujou odberatele a on je jeden z nich. ano v nemecku a rakousku jsou proof of concept instalace kde prosumeri takhle fungujou, ale maji jednak kapacitu ktera uz stoji za rec a taky jde o to vyzkouset ten byznys model ze ti krome energie plati i za kapacitu uloziste.

    tady v jeho pripade je to proste jen o tom, ze prenosove soustave ulevuje misto toho, aby nejak zahadne zvysoval nerovnovahu. od toho ma ty baterky, spotreba domacnosti neni konstantni a da se ridit jeji rozlozeni v case.

    jestli neco bude zvysovat tu nerovnovahu pri velkem podilu solaru, tak to bude vecerni dobijeni elektromobilu a proto bude dulezite, aby se nabijely i pri parkovani v praci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam