LINKOS: "nebo se to dá řešit i tím jak topíš u starých systémů" To je jak? A co je starý systém? Případně co nový?
Jinak já netvrdím, že to nejde vyřešit. Ale stojí to šílené prachy, které se dají investovat do "ekologie stavby" mnohem lépe. Navíc takovýto otopný systém je velice náchylný na poškození a náročný na údržbu.
Ale tím, zase nechci tvrdit, že takovéto systémy nemají u nových staveb smysl, mnohdy je to velice efektivní řešení, které vyřeší i ohřev vody. Ale reálně se to vyplatí jen u velmi velkých objektů. Což RD ekologicky smýšlejících lidí nebývají.
Já se bohužel setkávám často spíše s takovými lidmi, kteří prosazují názor, že ekologie musí být vidět, aby byli IN. Zrovna minulý týden jsem řešil v projektu ovčí vlnu pro jednoho člověka o které do té doby snil a moje podmínka byla, že tam nebude vlna která obsahuje syntetická vlákna. Podařilo se mi najít firmu, která se tím zabývá viz:
[ CUKI @ Ekologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč) ]
ale když jsem mu zdělil cenu, tak z něj vypadlo že místo 20cm izolace mu stačí 5cm! To je pak ekologie, že?
Další nejčastější nešvar dnešních ekologů, vidím to že aby dům dobře papírově vyšel a vešel se do předepsaných hodnot, tak se prostě zvětší. S tím se bohužel setkávám nejčastěji.
A teď mi prozraď na kolik tě vyjde rozumný otopný akumulační systém pro RD normální velikosti (cca 80-100m2) ? Tedy abychom byli konkrétní, roční spotřeba elektrické energie na topení je 1-1,5 MWh...
Tedy krom toho automatického topeniště s podavačem, které musí mít minimální vyzařování tepla směrem ven a maximum do AN, rozvodů, topného systému, komínu, akumulační nádoby a v neposlední řadě zvýšení nároků na k-ci stavby. Za kolik to zvládneš zrealizovat?
Není lepší ty ušetřené peníze vrazit jinam? Tedy primárně zajistit tepelnou stavbu objektu i bez přidaného tepla?