• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: drony musíš něčím sundat. Kdyby si tak měl svoje vlastní elektrické drony z čeho dobíjet... oh wait...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: samozřejmě. Amíci v Afghanistánu zjistili, že úplně největší nároky na jejich logistiku má to, že v polních táborech jim běžej klimatizace - na dieselagregáty, do kterejch pořád někdo musí vozit to palivo, konvoje jsou samozřejmě relativně snadno a levně zranitelný, apod. Takže když dáš na stany solární panely, který utáhnou klimošky, tak sebereš nepříteli asi milion šancí zaútočit na zásobovací konvoje...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no ale nepřítel třeba ví, že tam jsi, ale akorát si na tebe netroufá... protože koneckonců, je tam i ten tank, že jo!

    pochybuj si nad tím jak chceš... jistý je jenom to, že na dlouhý zásobovací linie dojeli třeba Němci na východní frontě. Schopnost ISRU, in-situ resource utilisation, byla základem klasického tradičního vojenského drancování (rekvírování). Jenže palivo do tanků nezrekvíruješ všude, zatímco takové koně se mohly v pohodě napást... jinak tank samotný může jezdit na ledacos, ale důležitá je ta schopnost přestěhovat někam mobilní zdroj energie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: tak technologická zaostalost může být i výhodou... litinovej ingot nikdo nemůže jednoduše hacknout :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: lebo obsadzovali ukrajinu, ktora na nich vyjela s IS-3...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Byl jsi tam když to obsazovali? Já to viděl na vlastní oči. Nemyslím, že by nějak zaostávali za západem. Naopak zrovna použití tanků nikdo neočekával a překvapili.

    Ale to už je trochu OT. Je jasné že vojenství pokročilo a IN jsou úplně jiné zbraně. Ale fakt že někdo přemýšlí udělat elektrotank na soláry je prostě za mě trochu bizár.
    Tank potřebuje na 100Km provozu v terénu naftu o energii 1,2MWh!!! Což beru jako minimum aby se dal vůbec někde použít.
    V době kdy tanky skutečně hráli nějakou větší roli jeli nonstop klidně i několik nocí a dní. Protože převaha je zásadně v rychlém postupu. Nedokážu si představit kdo a jak by vozil to množství baterií a případných solárů.
    To jsou zásadní nedostatky které nepřítel může jasně využít ve svou převahu. protože takový stroj už není vůbec univerzální, ale jeho postup a možnosti jsou snadno předvídatelné...

    Nejsem žádný armádní specialista, jsem zatvrzelý pacifista, ale myslím že nejsem daleko od pravdy.
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: jasně, a proto při štábním cvičení natrhli Polákům prdel a dojeli až k Varšavě. Zrovna co se týče tanků, tak bych Rusko nepodceňoval.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: to bude tym, ze ruska armada je technologicky dost zaostala, aj ked natacaju patrioticke videa o tom ako su top :)
    KEB
    KEB --- ---
    REDGUY: tak samozřejmě, že to rozloží někde bokem a neříkám, že je to super věc. Jen že si to dokážu představit.

    DZODZO: myslet si, že tanky nejsou potřeba je stejně hloupé jako si všichni mysleli, že odzvonilo salvovym raketometum. Konflikt na Ukrajině ukázal pravý opak.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    KEB: jj. protoze nakladak, kterej nekam dojede, rozlozi obrovskej solarni panel a par dni tam stoji, ten vubec, ale vubec "nedemaskuje". /facepalm
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Tak amíci možná nee, ale Rusko je používalo při obsazování Ukrajiny. Jezdil jsem tam jen v prvním roce konfliktu, nevím jak to tam vypadá dneska. Ale v té době tam ty tanky byli.

    XCHAOS: Jo to bude fungovat. Protože protivník pravděpodobně pojde smíchy. :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Lol ze tanky, to americania nepouzivali uz snad ani v afghanistane, posles drona s nalozou a vyjde to asi 1000x lacnejsie, potom sa iba v pohodli hq divas na obrazovku ako keby si hral call of duty
    KEB
    KEB --- ---
    Ve satrým ATM bylo něco jako mobilní solární elektrárna. Skříňový náklaďák, který vezl panely a baterku. Rozložil na louce , nabil. Dovedu si představit, že tenhle náklaďak dojede třeba i na elektriku do přední linie a chlapům nabije všechny srandy na elektriku z powerbanky na palubě, noktovizory, vysílačky, atd.

    Není potřeba se demaskovat agregátem atd

    Ale tank by si musel vézt baterku asi tak na návěsu za zadkem :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: v době satelitu, řízených raket a dronů... To je přesně co chceš vystavovat tank přez den uprostřed louky s roztazenymi panely. Ale na dobitem území, které ovládáš a máš na něm převahu by mohli panely zásobovat místní odlehlé základny
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Xhurvinek a armada 8) Protoze tejden cekat "po prulomu" za nepratelskou linii, nez se ti nabije baterka, to je ve valce fakt dobrej napad. Kdyz alternativa je proste k tomu tanku nejak dopravit barel nafty. A nebudu se obtezovat nejakym pocitanim, ale mam trochu podezreni, ze bys tech panelu potreboval fakt hodne, abys tomu tanku dal dostatek stavy...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: ale tak to bys musel roztáhnout na pasece nějaký srolovatelný, že jo... třeba pár set m2 :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: maskáčový panely hmm... :-D
    Logistika je velký problém, ale pohybovat se s tanky na solární energii je prozatím dost mimo mísu.
    Nabije za tejden? Tank ti v terénu bez problému sežere přes 800l na 100km.
    To než někam dojede tak skončí válka :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: ale houby.. většina vojenských operací historie skončila, když nezvládli logistiku, přerušily se jim zásobovací linie.

    představi si, že se solárním tankem po průlomu schováš v lese, nabiješ ho za týden ze solárních panelů a po týdnu schovávání, bez jakékoliv logistické operace, pak pokračuješ v boji. pravda, na družicových snímcích by to vidět být mohlo, ale...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To jako budou čekat s útokem nebo naopak obranou na sluníčko? :-D
    Vzhledem k žíznivosti těchto strojů, je to jedna z posledních možností kam ty soláry a elektromobilitu cpát. :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam