• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    KEB
    KEB --- ---
    JIMIQ: na fosilní palivo? Fuj ty čuně!
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: možná by stačila i baterka, ale neboj, nový blok Dukovan vyřeší všechny naše problémy a budeme jak v pohádce

    Elektrika pro celé království, elektrika pro celý svět!
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DZODZO: ne chyba je v tom, že nemá každá vesnice malý modulární jaderný zdroj, který funguje sám od sebe
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: ale jak je to mozne ked v dukovanoch je stabilny zdroj energie... oh wait, mam ... dlhe vedenie!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Na jihu Moravy je kvůli počasí asi 13 500 domácností bez elektřiny
    https://oenergetice.cz/elektrina/na-jihu-moravy-je-kvuli-pocasi-asi-13-500-domacnosti-bez-elektriny

    co by tyhle lidi dali za aspoň 100W na nabití telefonu a podobně
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já navrhuju let lampu
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    tak kladivo a cistit ;))
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mame vo vesnici ledove kralovstvi, panely su pod ladovou krustou, ktora je zasnezena a aktualne mame vykon 102W, inak jak nam to namrzlo na okne co je na severnej strane, tak cez neho teraz ani tolko neprefukuje aj ked uz sa ten vietor trochu uklidnil
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YARRDESH: bohužel si přesně pojmenoval problém i mých solárních instalací: vlastně jsou docela odolný, třeba ta na posledním solárním kole vydržela celých 12000 km až do Číny, na rozdíl od prakticky všech ostatních komponent systému... ale ať dělám co dělám, tak pořád nejvíc ze všeho vypadá jako chuchvalec drátů a ne jako něco produkčního....
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    KEB: neni co fotit, kolem regulatoru na wagosvorkach vedou kabely vsudemozne a vali se u nej par dc menicu, baterky a plosnak s usb konektory. hezky to neni, o tom zadna, ale ma to fungovat, ne vypadat, je to pro me na doma, ne nejaky komercni reseni, co bude to blbecproof a neznicitelny. jednou si do toho vyliju pivo a budu skucet.
    KEB
    KEB --- ---
    YARRDESH: jsem jediný kdo chce vidět fotky? :D
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    WARBABY8: kabely to chce dimenzovat, nicmene ja to 1) mam vsechno v jedny mistnosti par metru od regulatoru, nebydlim v domku, 2) tyhle maly veci na dc nemaji zadny poradny proudy. vlastne jedina pruda byla dat stridac za dvere, protoze me rusil hluk jeho ventilatoru, takze jsem musel poridit na jiz vetsi vzdalenost vedeni 12v o jiz pomerne velkem proudu nemalej prurez kabelu. jinak na stridaci s nekolikanasobnou transformaci napeti to teda zralo pomerne vic wattu, nez takhle naprimo, co se tyce techto malych blbosti - postupne jsem z 230 co slo sundal a mam min starosti s tim, ze me vystavi delsi zimni sekvence dnu pod mrakem, aniz bych cokoliv delal. ale jak rikam, ja mam zanedbatelne vzdalenosti a maly system. ostatne s 12v svetlama u stropu bych sel z dc adapteru v zasuvce za stridacem, polozeny na zemi, kabelem tedy ze zeme do stropu stejnou (v tomto pripade vetsi) vzdalenost, nez z regulatoru, takze ztraty by byly v dratech stejny, nebot z dc menice leze v tomto pripade teze 12v, jako z toho regulatoru. usb dobijeci centrum jsem si zbastlil primo u regulatoru a k raspberry a podobnejm blbostem, co jsou stacionarni a ve vetsi vzdalenosti, to z 12v na 5v konvertuju az menicem u stolu, kterej dava rozvod 5v vecem tam, a k nemu holt vede vetsi prurez. v tomhle pripade konverze napeti nahoru/dolu mi prijde ne jak jit za roh, ale jako obejit barak a vratit se na zacatek, kdyz mam v zakladu stejny napeti.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    YARRDESH: no tak když pominu profesionální rovinu tohohle řešení, tak pokud nemáš spotřebič hned u takového zdroje, tak to co ušetřis na ztrátách při konverzi napětí pro změnu necháš v kabelech.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    WARBABY8: jj, za solarnimi panely je regulator, kterej dobiji/hlida baterie na nem poveseny a ze kteryho leze ven 12v, presneji receno aktualni napeti baterie/stavu systemu, no a na tom vystupu je povesenej paralelne jak stridac, tak dc/dc menice, tak i veci primo na 12v.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    YARRDESH: to jako že máš od panelů paralelně ke střídači ještě nějakej DC/DC měnič a z něj napajis 5-12V spotřebiče?
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    JIMIQ: k tomu nepotrenujes inverter, muzes krmit zarizeni rovnou z regulatoru, treba malou led lampicku 12v a sledovat odber, neomezen minimem pro invertor. ale z vlastni zkusenosti pokud panel dava 2.9v tak z nej nevymacknes zadnej meritelnej proud - je totiz tak malej, ze ani neprekona odpor dratu a nedosahne poradny voltaze. ja mam 5v, 9v a 12v vetve vyvedeny jeste pred stridacem, pac proc krmit napr 12 v led pasky ze zdroje, kde jde nejdriv z solar regulatoru/baterky 12v do inverteru, ten z toho udela 230v, a potom zase do dalsiho spinaneho zdroje/trafa, ktery z toho udela zpatky 12v, nebo 5v na usb zarizeni. spousta spotrebicu je krmena par voltovym adapterem. pri kazdem prevodu jsou znacny ztraty. takhle to mam pichly na primo a pohoda, v pripade nouze o solarni stavu muzu aspon vypnout inverter a nesezere mi svejma 10-15w naprazdno za par dnu baterku, ale telefon si dobiju, v pokoji si posvitim, router taky bezi atd.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no teď jsem se dočetl že to není 1:345, ale spíš 1:345000 :D a někdo dělal pokus, když byl "supermoon" a dávalo jim to 2,9V, výkon nenaměřili právě kvůli tomu že inverter nenaběhnul
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: Každý střídač má dané minimální napětí pro svůj rozjezd. Měsíček a hvězdičky na to určitě stačit nebudou. Dobře umístěná pouliční lampa už by mohla. ;-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERHIPPY: to je ale účinnost nabíječky jako takové (takže vlastně jen střídače), né celého nabíjecího procesu a to je dost podstatný rozdíl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam