• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    LINKOS: Ale whatever. O nejakym mirovym, klidovym pouziti solarniho tanku si klidne fantazirujte. Sice to nepochybne ma spoustu dalsich problemu, ale aspon nejsou na prvni pohled patrny kazdymu, kdo ma vic jak dva neurony. Ale ten blabol o tom, jak tank po prulomu nekde nenapadne zaparkuje a tejden se bude dobijet, to je proste xchaos-level pitomost naprosto zjevne.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: jakože na odlehlé základně má smysl solární elektrárna místo dovozu paliva pro agregáty, ne solární tank.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    REDGUY: tak na odlehlé základně to skutečně může být benefit, pokud si okupační/ mírové vojsko co má situaci tak nějak pod kontrolou a nečelíš denně minimetné palbě. Jako energie pro úderné jednotky co potřebují být mobilní to je blbost, potřebuješ palivo co se dá snadno a efektivně dodat. Možná kdyby měli baterky dostatečnou hustotu energie a byly modulární, tak to by asi dávalo smysl, jinak asi budou vojska nadále odkázána na palivo, sic to může být třeba bionafta či tak něco.
    Jinak ten wehrmacht byl odsouzen k zahube v okamžiku kdy se změnila válka z blesková na opotrebovavací. Jasně vzdálenosti jsou problém, ale pokud vaše kapacita průmyslu je výrazně menší, než vašich nepřátel a vy je nedobudete dost rychle, tak ste prostě v háji.

    Zajímavé na tom taky je, že Američani chtěli z dohod o snižování emisí armádu vyčlenit a vůbec ji nepočítat, kdyby jejich armáda byla samostatný stát, tak by byla asi 13. na světě v emisích. Těžba bitcoinu už spotřebuje více než celé USA. To je taky k zamyšlení, kam peníze necpat
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ale akorát si na tebe netroufá... protože koneckonců, je tam i ten tank, že jo! - jo. Vybitej tank, kterej ceka, az se mu nabije baterka z obrovskejc, napadnejch a zranitelnejch solarnich panelu, ktery siroko daleko oznamujou "Heeeej, jsem vybitej a odpocivam!!! Prosim, dejte mi ted chvili pokoj, muj vizonarskej vynalezce si to tak preje!!!" 8))) A pokud zrovna nesviti slunicko, tak bude cekat hodne dlouho. To je opravdu velmi, velmi odstrasujici 8)))

    důležitá je ta schopnost přestěhovat někam mobilní zdroj energie. - to nepochybne. Ale ten zdroj energie musi bejt prakticky pouzitelnej a nesmi te brutalne takticky omezovat. Jako ve smyslu "nesmis tejden cekat, nez se dobijes, i pokud mas kliku a sviti slunicko".

    na dlouhý zásobovací linie dojeli třeba Němci na východní frontě [...] Jenže palivo do tanků nezrekvíruješ všude, zatímco takové koně se mohly v pohodě napást - fun fact: Wehrmacht kone pouzival velmi, velmi intezivne. A presto jim to nakonec bylo prd platny. Dost spatne zvolenej priklad 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: drony musíš něčím sundat. Kdyby si tak měl svoje vlastní elektrické drony z čeho dobíjet... oh wait...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: samozřejmě. Amíci v Afghanistánu zjistili, že úplně největší nároky na jejich logistiku má to, že v polních táborech jim běžej klimatizace - na dieselagregáty, do kterejch pořád někdo musí vozit to palivo, konvoje jsou samozřejmě relativně snadno a levně zranitelný, apod. Takže když dáš na stany solární panely, který utáhnou klimošky, tak sebereš nepříteli asi milion šancí zaútočit na zásobovací konvoje...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no ale nepřítel třeba ví, že tam jsi, ale akorát si na tebe netroufá... protože koneckonců, je tam i ten tank, že jo!

    pochybuj si nad tím jak chceš... jistý je jenom to, že na dlouhý zásobovací linie dojeli třeba Němci na východní frontě. Schopnost ISRU, in-situ resource utilisation, byla základem klasického tradičního vojenského drancování (rekvírování). Jenže palivo do tanků nezrekvíruješ všude, zatímco takové koně se mohly v pohodě napást... jinak tank samotný může jezdit na ledacos, ale důležitá je ta schopnost přestěhovat někam mobilní zdroj energie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: tak technologická zaostalost může být i výhodou... litinovej ingot nikdo nemůže jednoduše hacknout :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: lebo obsadzovali ukrajinu, ktora na nich vyjela s IS-3...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Byl jsi tam když to obsazovali? Já to viděl na vlastní oči. Nemyslím, že by nějak zaostávali za západem. Naopak zrovna použití tanků nikdo neočekával a překvapili.

    Ale to už je trochu OT. Je jasné že vojenství pokročilo a IN jsou úplně jiné zbraně. Ale fakt že někdo přemýšlí udělat elektrotank na soláry je prostě za mě trochu bizár.
    Tank potřebuje na 100Km provozu v terénu naftu o energii 1,2MWh!!! Což beru jako minimum aby se dal vůbec někde použít.
    V době kdy tanky skutečně hráli nějakou větší roli jeli nonstop klidně i několik nocí a dní. Protože převaha je zásadně v rychlém postupu. Nedokážu si představit kdo a jak by vozil to množství baterií a případných solárů.
    To jsou zásadní nedostatky které nepřítel může jasně využít ve svou převahu. protože takový stroj už není vůbec univerzální, ale jeho postup a možnosti jsou snadno předvídatelné...

    Nejsem žádný armádní specialista, jsem zatvrzelý pacifista, ale myslím že nejsem daleko od pravdy.
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: jasně, a proto při štábním cvičení natrhli Polákům prdel a dojeli až k Varšavě. Zrovna co se týče tanků, tak bych Rusko nepodceňoval.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: to bude tym, ze ruska armada je technologicky dost zaostala, aj ked natacaju patrioticke videa o tom ako su top :)
    KEB
    KEB --- ---
    REDGUY: tak samozřejmě, že to rozloží někde bokem a neříkám, že je to super věc. Jen že si to dokážu představit.

    DZODZO: myslet si, že tanky nejsou potřeba je stejně hloupé jako si všichni mysleli, že odzvonilo salvovym raketometum. Konflikt na Ukrajině ukázal pravý opak.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    KEB: jj. protoze nakladak, kterej nekam dojede, rozlozi obrovskej solarni panel a par dni tam stoji, ten vubec, ale vubec "nedemaskuje". /facepalm
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Tak amíci možná nee, ale Rusko je používalo při obsazování Ukrajiny. Jezdil jsem tam jen v prvním roce konfliktu, nevím jak to tam vypadá dneska. Ale v té době tam ty tanky byli.

    XCHAOS: Jo to bude fungovat. Protože protivník pravděpodobně pojde smíchy. :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Lol ze tanky, to americania nepouzivali uz snad ani v afghanistane, posles drona s nalozou a vyjde to asi 1000x lacnejsie, potom sa iba v pohodli hq divas na obrazovku ako keby si hral call of duty
    KEB
    KEB --- ---
    Ve satrým ATM bylo něco jako mobilní solární elektrárna. Skříňový náklaďák, který vezl panely a baterku. Rozložil na louce , nabil. Dovedu si představit, že tenhle náklaďak dojede třeba i na elektriku do přední linie a chlapům nabije všechny srandy na elektriku z powerbanky na palubě, noktovizory, vysílačky, atd.

    Není potřeba se demaskovat agregátem atd

    Ale tank by si musel vézt baterku asi tak na návěsu za zadkem :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: v době satelitu, řízených raket a dronů... To je přesně co chceš vystavovat tank přez den uprostřed louky s roztazenymi panely. Ale na dobitem území, které ovládáš a máš na něm převahu by mohli panely zásobovat místní odlehlé základny
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Xhurvinek a armada 8) Protoze tejden cekat "po prulomu" za nepratelskou linii, nez se ti nabije baterka, to je ve valce fakt dobrej napad. Kdyz alternativa je proste k tomu tanku nejak dopravit barel nafty. A nebudu se obtezovat nejakym pocitanim, ale mam trochu podezreni, ze bys tech panelu potreboval fakt hodne, abys tomu tanku dal dostatek stavy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam