• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: ani tak nejde o typ baterie, jako o možnost ostrovního provozu, který u FVE s baterií předpokládám. U klasického RD v případě požáru hasiči vytrhnout pojistky v HDS nebo vypnou hlavní jistič a jdou na věc. V případě RD kde uvidí panely na střeše můžou rozhodnout, že z důvodu bezpečnosti zasahovat nebudou. Když už se rozhodnou zasáhnout a uvidí, že i po vypnutí hlavního vypínače barák bude pořád svítit věř mi, že maximálně budou ochlazovat okolí a na zbytek se vykašlou.

CUKI: s tím "montážním systémem" to tak může být, jak jsem psal, neznám detaily.
    Tak dotace obecně jsou jen doping pro věci, které by se v tržním prostředí neprosadily, ale to nemá s FVE nic společného, to je politika.
    O ekologii baterek nebudu polemizovat, to je tak do hospody k pivu.
    Otázka, kde se energie spotřebuje nejde přesně odpovědět. Elektrizační soustava se musí brát jako celek. To znamená, že to co v daný okamžik v celé síti vyrobíš, musíš v daný okamžik v celé spotřebovat (Pro zjednodušení uvažuji pouze činný výkon celé soustavy za což by mi ve škole vzali diplom) a nedá se přesně říct, kde byla "vyrobená" energie "spotřebována". Proto reklamy, které ti garantují dodávku zelené energie jsou naprosto nesmyslné.

SHINIGAMI: to je vlhkej sen lidí, který ani neví jakej je rozdíl mezi AC a DC.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: poziar lifepo?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: Tak samozřejmě, že u baterie se dá nastavit minimální kapacita a není doporučeno je úplně vybíjet. Příklad jsem zjednodušil tak, aby se to dobře počítalo a jde o to, jestli je elna schopna vyrobit dostatečné množství energie, aby se ty akumulátory vůbec stačily nabít. Při životnosti 6000 cyklů stejně baterie dřív odchází hlavně z důvodu stáří a né kvůli cyklování. Pak připočti požárně bezpečnostní stránku věci a hlavně ekonomickou stránku věci.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    eeeh coze? to by si nabijal baterku z 0%? ja teda obvykle nabijam do plnej kapacity z 20% (to v zime, lebo v lete sa nestihne vacsinou tak hlboko vybit), keby nie je tak draha, tak si kludne este jeden modul dokupim, aby mi menej cyklovala a dlhsie vydrzala, praveze trendom u tychto malych fve co vidim je ze tam daju malu baterku, ktora sa kazdy den vybucha a nabije a potom ma samozrejme kratsiu zivotnost a fosilaci mozu ukazovat prstom, ze aha baterka nic nevydrzi :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: dovolím si jen pár postřehů, vzhledem k tomu, že neznám detaily, možná budou mimo.

- výkon střídače je příliš velký. Pokud do budoucna neplánuješ rozšíření nebo využívání panelů a baterky zároveň, tak by podle mě bohatě stačil 5kW
    - Instalovaná baterie moc nekoresponduje s výkonem FVE. Vem si, že pro plné nabití baterie potřebuješ 3 hodiny plného výkonu elektrárny což je strašně moc. Určitě bych to chtěl porovnat s energetickým posudkem
    - Nevidím tam nacenění úpravy elektroměrového rozvaděče. Pokud to není novostavba, která s takovou instalací počítá, může to být celkem nezanedbatelná položka
    - Nejsou tam naceněné držáky panelů nebo je to schované pod jinou položkou?
    - 3K za revizi a projekt mě jako projektanta a revizáka značně uráží :-D a je mi jasný jak to bude vypadat.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    moj stal nejako 15,5k bez dane t.j. nejako necelych 19 s danou? ale to je iba 3kW a 1f, toto tu vyzera, ze maju projektovane na 3f, ked tam maju taky silny menic
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ale btw, kolik stal tvuj menic? Nebo nemas podrobny rozpocet?

Zajima me jestli cena klesa s casem a s velikosti
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: vybrane kraje maji vyssi dotaci (tusim karlovarsky a jeste nejakej)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: to vyzera ze im realizacna firma doplati cast dotaci zo svojho vrecka kedze maximalna vyska je 150000 :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tady je hezky rozpocet
    Panely jsou jen asi 16%
    Baterka 43%
    Stridac 18%
    Vyrizeni dotace + revize + instalace (vcetne inst systemu) a doprava 17%

Jsem zvedavej jestli se Tesle povede disruptovat stridace :))

WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    https://www.facebook.com/groups/435135814576584

Jiří Šizling – VYUŽIJTE MÉ ZNALOSTI PRO VÁŠ DŮM
    http://sizling.cz/

Pokud by někoho zajímala kombinace tepelné čerpadlo + fotovoltaika, tak si myslím, že mají momentálně nejlepší řešení na trhu. Navíc i ozkoušené na nižších stovkách instalací.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: tak pokud žiješ na 1fazi tak samozřejmě je 3f nesmysl, ale co dělám projekty, tak přes 90% je 3f a 1f opravdu jen tam kde nevyjde dotace.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    CUKI: ja to mam s tim, ze me ze strechy netece energie zadara a uvist vodu do varu co nejrychlejc spotrebuje nejmin energie. Stejne jako zelenina tak ztrati nejmin vitaminu a kdyz uz smazis, tak ti to nesmi pri pridani surovin nejak extra schladnout. A to chce vykon;) Oni cinani vedi, proc smazi na tech jejich plynovych megaplotnach...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: myslim, ze na 3f je momentalne pripojena iba dilna, lebo tam bol kedysi stroj na nejake tepelne tvarovanie laminatu alebo nieco, ja inak v domacnosti vystacim s 1f, lebo varime na plyne, maximalny odber moze nastat ked zapnem naraz elektricku trubu, varnu konvicu a pracku, ale aj tam ti vie cast vykryt baterka a uz sme sa tak naucili, ze nezapiname vsetko naraz, je to iba o zvyku
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHINIGAMI: To je zase extra případ alá Blowup.
    Možná to potřebuješ Já nevyužívám víc než 3 a nikdy se mi nestalo, že by muselo jet vše naráz na maximum. To používám jen výjimečně. Stejně z lenosti vařím vodu raději tak, aby nevybublala na mnohem nižší stupeň. Smažím max na 6 z 10 stupňů aby se nepřepalovalo...

No a teď si spočítej co tě ten 3f systém stojí navíc. A o kolik víc využiješ solární energii?
    To by mě zajímalo co ti vyjde.

KEB
    KEB --- ---
    JIMIQ: LINKOS: polívka, těstoviny, omáčka a pak třeba něco sólo pro prcka nebo zavářka do Polívky atd.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: tak to je normální 3f se tam tahaj mnohdy i jen na troubu, kdyby člověk to chtěl někdy změnit na komplet elektrický sporák. Na 3f se zapojují i sporáky které utáhne 1f,protoze se lépe rozdělí spotřeba v domácnosti.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    6kW na plotnu s troubou jsou fakt malo.. kdyz uz ses tam dival, 4plotny jsou bezne kolem sedmi, a ty celoplosny lahudky maj kolem 11kW max. Svrbi me prsty ;)

No vidis, nam kvuli desce elektrikar tahnul extra trifazovy rozvod s vlastnim jisticem:)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JIMIQ: taky, fakt nevím co bych na těch pět nacpal
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tak to je hustý, my teda vaříme každý den ale nepamatuju se kdy naposledy jely víc než dvě

btw 1x25A :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    LINKOS: jop, pripadne na dvou s boostem, to spoji vykon dvou do jedny. Pata by se taky sikla.. Dik za odkaz, ale vim na cem varim ;).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam