• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: Pokud máš do domu 3f přívod, tak by měly být jednotlivé fáze pokud možno rovnoměrně zatížené. To se dá snadno ověřit měřením. A pokud to takto je, tak nevidím problém pro 3f fotovoltaiku. (případně se celkem snadno dá z jedné fáze připnout něco na jinou) Pokud máš přebytky tak to pošleš do vody a je vystaráno. Pokud máš 3f rozvod a 1f fotovoltaiku, tak ty 2 fáze vždy napájíš ze sítě což mi přijde jako nesmysl.

    Nevím co máš za střídač a neznám parametry panelů, ale obecně při návrhu se snažím mít co nejméně stringů a co nejméně paralelních zapojení panelů. U mikrozdrojů se prakticky vždycky vejdu do jednoho až dvou stringů bez paraleního zapojení panelů.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: tady je první random varná deska co má 8 kW a nějak si nedokážu představit, že vařím na pěti plotynkach naráz
    AEG HK 955070 XB — Heureka.cz
    https://m.heureka.cz/...xmalWkRmH78DiuVa89hLWAhkhtzL17qJpNPTbgy-lDz517NQ7ZkaAo2QEALw_wcB#specifikace
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: ja nevím, ale ty vaříš na všechny plotynkach naráz?
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    CUKI: kdyz si varna deska slizne 8kW tak ne;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHINIGAMI: Tak na 25A 1F může jet klidně celej sporák s troubou. To máš skoro 6kW výkonu k dispozici, ale spíš je otázkou jestli takové spotřebiče na to vůbec zapojovat. Podle mě je to naprosto nerentabilní. Ale těm finančním čachrům to za kolik nakupuješ a za kolik prodáváš, to jde úplně mimo mou hlavu.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Pokud nevaris na plynu, tak ti kuchyn jedna faze nejspis neutahne, ja mam na tri pripojenou i samotnou varnou desku.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: ako funguje 3f oproti 1f? ja mam 1f, lebo nemam zatial ziadne zariadenie, kde by som 3f naplno vyuzil, to leda az ak niekedy v buducnosti nasetrim na elektromobil

    ja mam teda podla mna elektraren naprojektovanu dobre, nemam velke prebytky, nie je zbytocne 3f, baterka nie je "black-box" takze sa da rozsirovat a servisovat, mam to rozdelene z 3 stringov 3x3 panely, ale to je asi hlavne kvoli tomu, ze jedna trojica ma iny sklon, za mna tam tie body sedia
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO:
    - Používat DC napřímo na ohřev vody a vyhnout se střídači. To je tak pro novostavbu, kde s tím od začátku počítáš, ale pro instalace na stávajících domech je to podle mě šílenost. Plus řešení regulace atd. za úsporu podle mě nestojí.
    - Preferování 1 fázového řešení, když dneska i byty jsou řešeny třífázově mi přijde dost mimo. My dáváme 1f řešení jen tam, kde 3f nevyjde na dotaci.
    - Dávání více stringů je podle mě kontraproduktivní, protože si uměle snižuju startovací napětí střídače.
    - Pokud mám nesymetrickou spotřebu domu, tak použiji asymetrický střídač
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: co konkretne? co mi pride mimo je navratnost 4 roky, to by musela byt nejaka domacnost s vyssou spotrebou
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: no mě to spíš přijde jako reklama na projektanta, který tam dle mého názoru má dost nepřesností až zavádějících informací...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    moze sa hodit pre niekoho kto zvazuje FVE

    Než objednáte solární elektrárnu pro váš rodinný dům či firmu (1.díl)
    https://oenergetice.cz/...lne-zdroje/nez-objednate-solarni-elektrarnu-vas-rodinny-dum-ci-firmu-1-dil
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DZODZO: presne. jak nemam kilometr ctverecny prevedeny na miliardy 13" laptopu tak si to nedokazu poradne predstavit :) jeste nalozenou fabii bych uznal , jako jednotku SI
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    OMNIHASH: Jak již bylo napsáno podemnou. Většinou pokud se jedná o statické instalace nebo instalace s předem určenou pohybovou úlohou, užívá se elektrifikace. Ale samozřejmě ekonomika provozu hraje zásadní roli.

    Dokonce jsem nedávno četl článek o důlním náklaďáku na baterii, který horninu vozil při cestě z kopce a nahoru se vracel prázdný. Takže cestou dolů se nabíjela baterie a nahoru na ni náklaďák vyjel... Něbylo to úplně 100%, ale určitě zajímavé řešení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Sotva Anglosaský svět horkotěžko opouští imperiální soustavu jednotek, tak přejdeme s ISO na MAC? "4.6 Trillion 13″ Macbooks"
    :-D

    Solární elektrárny na Sahaře smysl mají určitě. Ale hlavně jako regionální zdroj. Vliv oteplení je sice pěkný, ale nidko nedokáže říct co to vlastně udělá. A kdyby ano, tak se to dá jistě použít v náš prospěch.
    Problém bude nejen doprava do Evropy dál to nemá smysl. Ale hlavně vliv toho písku. To co dokáže ten písek zlikvidovat a zasypat během krátké chvíle, to si člověk který na Sahaře (ani v podobných pouštích) nikdy nebyl.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já myslím že k výraznějšímu pokrytí Sahary fotovoltaikou nikdy nedojde, řádově desítky GW, max 100GW, víc nebude potřeba. To už spíš budou existovat vesmírné soláry s mikrovlnami co budou teprv zabíjet ptáky (pečení holubi budou padat :D )
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: pripadne ti toto ako 20% puste?



    Powering The Entire World With Solar: Surface Area and Panel Requirements - Axion Power
    https://www.axionpower.com/knowledge/power-world-with-solar/

    pobavili tie americke miery 4.6 Trillion 13″ Macbooks :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Solární elektrárna na Sahaře by změnila svět k horšímu, tvrdí studie - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/veda/solarni-elektrarna-sahara.A210218_113732_veda_mla
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Njn, ale Rusko je trochu výjimka od zbytku světa. Nikde jinde nenajdeš města vzdálené přes 2000Km vzdušnou čarou od jakékoliv cesty spojující město se světem. Jinak než letadlem se tam nedá dostat. "pěšky" to jde pouze v zimě když je zamrzlý permafrost na jaře se z toho stane neprostupná bažina. 3 měsíce na cestu může bejt dobrej čas. Takže co si sebou vezmeš? 2l nafty do batohu? :-D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    OMNIHASH: za totace to bylo bezny, ale co slo nahradit se nahradilo turbodieslem. Roli hrala i hraje mobilita. S elektrickym bagrem mas omezenej pohyb a pod urcutou teplotou uz nemuzes kabely hybat vubec. Naproti tomu velkorypadlo je mobilni minimalne a potrebuje kontinualni provoz, na to je eletrina idealni.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    OMNIHASH: zrovna rypadla na povrchových dolech byla elektrická už za totáče =) jen dneska díky ceně elektřiny je levnějí dát za takový rypadlo kontejner s dieselgragátem a nechat to rypadlo tahat ten kontejner za sebou po lyžinách ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam