• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CAL
    CAL --- ---
    WARBABY8: Mně se zdá, že jsme ve všech bodech ve shodě:

    1. Proto netrvám na dotaci a radši si připlatím za svobodu s tím dělat, co chci.
    2. Proto nechci žádné smlouvy s energetickými společnostmi (příliš volně jsem to dohromady označil termínem "distribuce")
    3. Proto tady sháním realizační firmu, u které bude jistota, že mi tyhle tradeoffy na rovinu vysvětlí dopředu a ne, že se toho dopátrám až ze zúčtování odběrů.
    4. Proto nechci ostrovní systém, ale taky si chci při výpadku sítě alespoň rozsvítit ze svého.
    5. Proto nechci nikam posílat přetoky - když o to distributor nestojí a já taky ne, tak není co řešit. Jenom mě mate, že to je součástí většiny nabídek vzorových projektů, resp. nabízejí se buď úplně ostrovní systémy a nebo plně připojené systémy. Model "odebírám, když potřebuju, zpátky nic neposílám" jsem moc neviděl a i když jo, tak je stejně součástí projektu výměna elektroměru, což mi připadá podezřelé, protože by to teoreticky nemělo být potřeba (a u mně je to kvůli staré elektroinstalaci a sousedovi nezanedbatelný problém).

    Takže já se chci vlastně ve všech bodech zařídit podle toho, co píšeš, ale to tam, kde jsem se byl podívat, by chtěli asi taky, kdyby to s nima někdo probíral v těchhle detailech, takže to vůbec samozřejmý není, jak naznačuješ. Jinak já jsem rád, že někdo odepisuje a urazit mě není lehký.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL:
    1. Dotace mají určité parametry, které nastavují politici. Chceš dotaci podřiď se, pokud jí nechceš, tak si to můžeš udělat podle sebe za své peníze. Distribuce s tímhle nemá vůbec nic společného, tohle je jen o tom, co si lidi hodili do uren. Jinak zbytek je taková polopravda. Pokud budeš chtít můžeš si výkon FVE navýšit a distribuce s tím většinou nebude mít problém, ale pokud to odporuje podmínkám dotace, vystavuješ se postihu a případně jí budeš vracet.

    2. Opět polopravda. Projekt FVE případně její připojení do distribuční sítě natož realizační firma nemá vůbec co dělat s tím, co si domluvíš se svým dodavatelem energie. To, že od tebe bude vykupovat za určitou cenu elektriku je jen na vašem vzájemném smluvním vztahu. A říkat tomu "virtuální baterie" je pouze marketing. Samozřejmě distribuční složku platíš stále, takže myslet si, že taková služba bude kompletně zdarma, znamená pouze neznalost systému.

    3. Tohle je úplně mimo. Pokud si objednáš 3 fázovou FVE dostaneš ji. pokud si objednáš 1 fázovou, tak samozřejmě ty zbylé fáze krmíš ze sítě. Další věc je asymetrický 3 fázový střídač, který umí dodávat do každé fáze jiný výkon. Tohle je pouze o technickém řešení, ale lidi dávají přednost ceně a pak se diví.

    4. Opět neznalost technologie. Myslet si, že si koupim systém za 200K, kterej mi dokáže pokrýt 100% ostrovní provoz dvougeneračního domu je totálně naivní představa greenpissáckých palic.

    5. Pokud chceš mít fotovoltaiku paralelně se sítí, tak distribuci zapojit musíš tak jako tak. Lidi si myslí, jakou službu dělají Distributorovi, když mu sypou do sítě přetoky kdykoli se jim nehodí, ale vůbec si neuvědomujou, že ten distributor o to vlastně nestojí a naopak s tím může mít problémy.

    Nechci aby to vypadalo, že se do tebe opíram, psal jsem to tak nějak stručně protože nemám moc času. Každej chce teď FVE :-D
    CAL
    CAL --- ---
    JIMIQ:
    - "Omezeni kvuli spotrebe uz od 1.10.21 neplati" to je vtipné, že to je právě tenhle měsíc - muselo to být v účinnosti mnoho let.
    - "neni problem si u instalacni firmy zaridit aby ti elektrarnu dali na vsechny tri faze" není to problém, když o tom vím. Já právě nevím, co nevím. Něco jsem pozjišťoval, ale je to opravdu všechno, co si musím pohlídat? Nebo je zásoba háčků, jak to může nefungovat podle mých představ, ještě velká? Co jsem zatím obvolával tak mluvím buď s holkou na callcentru, které se nemá smysl na nic ptát nebo s fachmanem, který by nejradši slyšel jenom kam to může začít vrtat (a já se mu při vytíženosti nedivím).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Omezeni kvuli spotrebe uz od 1.10.21 neplati
    Dale k fazim - nebi problem si u instalacni firmy zaridit aby ti elektrarnu dali na vsechny tri faze
    CAL
    CAL --- ---
    WARBABY8: Ještě k tvé otázce "nevím přoč z toho mají všichni takový strach, protože to za tebe vyřeší realizační firma". Nevím jak to mají jiní, ale popíšu ti to za sebe. V rámci přípravy jsem se byl podívat u kamaráda, který si nechával dělat fotovoltaiku na střechu. Na první pohled tam měl jen pár panelů, tak jsem se ptal proč tak málo. Vysvětloval mi, že abys dostal dotace a aby ti to distribuce schválila, musíš mít počet panelů omezený předchozí prokázanou spotřebou. Pak vysvětloval, že z nějakého jemu neznámého důvodu z té prokázané spotřeby bylo vyloučené jeho tepelné čerpadlo (tzn. většina jeho spotřeby). Ptal jsem se, jestli se na ně teď nemůže vysrat a panely přidat sám a ne, to už je zajištěné sítí smluv mezi distribučkou a státem skrze dotace, což je pracné a drahé měnit. Takže jo, dodavatelská firma to za tebe vyřídí, ale může to bejt takhle na hovno. Já bych chtěl třeba brzo pořídit elektroauto, který ale teď nemám a fakt nechci dojít do situace, že investuju takový prachy do solárů a pak z nich pojedou jenom ty úplně marginální odběry za pár korun a ty hlavní za tisíce stejně pojedou ze sítě.

    Ten samej kamarád vyprávěl ještě jednu srandu. Původně měl v projektu i nějaký koncept virtuální baterky, tzn. neplacení energie, kterou dodá do sítě. Nejdřív mu to nezapojili s tím, že to bude řešit někdo později. Pak se tam ještě párkrát ukázali technici, ale nikdo mu k tomu moc neřekl, jeden se mu dokonce snažil vysvětlit, že je to pro něj vlastně nevýhodný. Jako těžko říct, ale každopádně to prostě jede v dost jiným režimu, než bylo dohodnuté, nikdo už se k tomu nehlásí a kdybys to chtěl řešit, tak je to zas jenom na tobě a montážní firmě to je u řitě.

    Jako já chápu ČEZ. Lidi si za velký prachy koupí odpustek pro svoje zelený svědomí a je jim dobře a ČEZ má elektriku skoro zadarmo. Někdo mi kdysi popisoval, že to zapojujou dokonce tak, že dodáváš energii do sítě jen na jedné fázi, ale spotřebováváš na všech třech a že tedy nejsou výjimečné situace, kdy vyrábíš víc, než spotřebuješ, ale stejně platíš za velkou část elektřiny rozdíl mezi výkupní a odběrovou cenou. Ze strany ČEZ geniální, ale já nechci být na té druhé straně.

    Jiné známé zase překvapila situace, že přestože mají v systému baterku, tak výpadek sítě odpojí komplet elektriku i jim, prostě ten marketingovej koncept soběstačnosti se někam vytratil. Těžko říct, jestli něco špatně pochopili nebo jestli jim někdo něco zapomněl říct, nebo jestli je prostě ojebali, každopádně kdyby chtěli to, co si představovali, tak zase sami a hodně těžko.

    Já jsem si ze svého průzkumu odnes ponaučení, že celý tenhle obor je plný nášlapných min a velká část má svůj původ v tom, když dodáváš přetoky do sítě a musí se tedy zapojit do projektu i distribuce. A je úplně jedno, jestli to za tebe vyřizuje firma nebo ne, protože nejde o to projektový papírování, ale o to, že s těma ojebama budeš žít ty, ne oni. No a jelikož je výkupní cena energie směšná, tak nejjednodušší způsob, jak tomu předejít, je prostě udělat projekt rovnou bez distribuce. V tom vidím pro ČEZ střet zájmů level "Babiš".

    Je už trochu víc jasné, proč se bojím řešit to s distribucí a proč to, že to za mě bude dělat firma, mě nijak neuklidňuje? Kdyby něco z toho, co píšu, byl nějaký relikt minulosti nebo naprostá výjimka, rád se nechám opravit, ale tohle jsou prostě moje znalosti získané z první ruky.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MJUGEN: zkus to bez nuly. Podle mě by to mělo fungovat. Když to nepomůže poradím ti něco neveřejně. ;-)

    Mám to od kluků z instalací ale to jsou kolikrát přeučení kuchaři takže bez pořadny evaluace to prezentuju jako drb. Nicméně za tyhle výrobky ruku do ohně taky nedám.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL: celorepublikový hráče máš níže. Pak můžeš zkusit lokální menší firmy. Záleží odkud jsi. Já znám hlavně západ Čech a celorepublikove ČEZ. Ohledně toho volna si troufám říct že si ten rok prostě počkáš, protože taková situace prostě je. Zakázek má každý milion a kdo nemá je podezřelý. Navíc s materiálem je to horší než za komárů.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TEAPACK: no jako som docela rad, ze tu elektrarnu nemusim riesit teraz aj ked teda panely boli u mna jedna z tych levnejsich poloziek :)

    Jak se promítne extrémní zdražení panelů do cen fotovoltaických elektráren v Česku?
    https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/se-promitne-extremniho-zdrazeni-panelu-cen-fotovoltaickych-elektraren-cesku
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Tak jsme dneska byli vyzvednout nějaký soláry na střechu... přišlo avízo o naskladnění celého kontejneru (17 palet / cca 150 kW) a že obchodník přijímá objednávky. Když jsme dneska (druhý den) přijeli, tak už na nás čekaly jen naše panely a všechno ostatní bylo pryč. Doslova to lidi vykoupili přes noc ... další várkuočekává v prosinci a nejspíš bude zase o 20-30% dražší ...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    v ostrovnom rezime by sa asi dal provozovat solarny carport: https://www.memodo.cz/e-port-home-double-solar-carport

    zas ak mas garaz v baraku tak je ti to naprd, to uz mas lepsie nechat si postavit normalne grid-tie fotovoltaiku na strechu
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8: no, to je taky vtipný, že čerpadlo je 3 fáze a má tedy jen 3 fáze a zem, protože nulák je zbytečný, ale v manuálu k měniči píšou, že se musí připojit i nula, tak to nevím, kam jí připojím...; jinak tedy doufám, že to je jen drb a měnič se jen vypne a počká chvíli před sepnutím
    CAL
    CAL --- ---
    JIMIQ: Tak jasně, všechno se dá vždycky vygooglit, ale trochu jsem si od dotazu tady sliboval, že by se mohl ozvat někdo z profese a dát nějaké moudra.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já osobně až tohle budu řešit hodlám nezávazně poptat co nejvíc firem a vyberu si pak tu nejlevnější co má nějaké pozitivní recenze. Ale to musíš googlit

    z hlavy
    ČEZ
    S-Power
    EON
    CAL
    CAL --- ---
    WARBABY8: Za všeobecné informace díky, ale můžeš mi tedy dát na někoho doporučení, tzn. tip na někoho, kdo 1. to dělá 2. máš z první, druhé nebo alespoň třetí ruky dobré zkušenosti s výsledky jejich práce, 3. nebude mít volno až za rok? Jinak špatně jsem to formuloval, odběr je v trvale obydleném baráku, na a v garáži budou panely a technické zázemí.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MJUGEN: 10ka goodwečko utáhne klidně i těch 10kW na jednu fázi. Ale nedávno se ke mě dostal drb, že pokud u něj přetížíš backup, tak odejde.
    Pokud máš 3 fázové čerpadlo tak samozřejmě máš 5ti žílu (3L+N+PE), pokud jednofázi tak 3 vodiče (L+N+PE)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL: pokud máš garáž napojenou na elektriku, tak s největší pravděpodobností s DS to řešit budeš, ale nevím přoč z toho mají všichni takový strach, protože to za tebe vyřeší realizační firma. Na garáž jako takovou dotaci stejně nedostaneš, ta se dává na trvale obydlené nemovitosti (jestli se to teď nově nezměnilo). Jinak podle toho co píšeš nevím proč by to firma neudělala, teda pokud najdeš nějakou volnou.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    mám zapojen měnič bez backup výstupu, potřebuji nově zapojit do UPS 3 fáze čerpadlo + pár dalších pár jističů k 1 fáz. spotřebičům. Jen nechápu, jak se to dá zapojit... prej musí být všude rozveden 5 žilový kabel, ale to je imho blbost, když vím, že k jednomu jističi mi stačí jedna fáze = tedy 3 žilový by stačil; má to někdo řešené? měnič GoodWe ET 10 K.

    A další otázka, nikde v tech, listech ani jinde se to nepíše - jaká je max jmenovitá zátěž na jednu fázi backupu? Vždy jen celkem 10 kW, ale jednotlivé fáze mohou být zapojené jako unbalanced, takže není jasný, kolik jedna utáhne, když další dvě jsou "vypnuté"...
    CAL
    CAL --- ---
    Chtěl bych fotovoltaiku na garáž, ale nechci nic řešit s distribuční sítí, ideálně nějaká forma baterkového hybridu. Nevadí mi, že to znamená, že nebudu nikam posílat přebytky, stejně už jsem z víc stran slyšel, že to finančně vyjde maximálně na černou nulu. Nejsem si úplně jistý, ale myslím, že to znamená, že se na to nedají čerpat dotace, takže to moc firem nedělá. Máte na někoho s touhle specializací doporučení?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    INDIAN: ty hodnoty se daj nastavit ručně, akorát já to používám s Li baterií
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Nemam s nimi prakticku skusenost, ale mali by zvladnut dost abuse s tym ze gelovka lepsie znesie horko a agm naopak chlad, ale nejaku tu regulaciu nabijania to bude potrebovat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam