• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    The weekend read: Sodium-ion batteries go mainstream – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2022/03/26/the-weekend-read-sodium-ion-batteries-go-mainstream/
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THE_MIRACLE: není materiál a lidi. Vyšší dotace momentálně ničemu nepomůžou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: ach jo... hele, ne úplně, podle mě umět doporučit a objednat ty správné komponenty je důležité.. pak si jen pozveš někoh na zadrátování a štempl....
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: cesta osviceni je, ze si tu elektrotechniku nastudujes sam, ziskas potrebne certifikaty a potom si budes robit technicky dozor :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MJUGEN: ideální by bylo s nějakou takovou firmou se kamarádit, umět to celé správně osadit a pak jen pozvat revizáka na štempl :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Uz teraz su dotace velmi stedre oproti 2018 ked som to riesil
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    XCHAOS: Moje představa je taková vyřešit v prvním kroku FVE ve verzi s baterií. Prostor bych na to našel, líbí se mi tam ta možnost zálohy pro případ blackoutu, samozřejmě chápu, že je to jen omezená záloha do kapacity baterie, respektive světelných podmínek. To, že to něco šetří je taky fajn.

    Jsem přesvědčen, i vzhledem k situaci s rusákama, že během poměrně krátké doby bude FVE nutnost. Klidně bych i věřil tomu, že se třeba i zvýší dotace, aby na to dosáhlo ještě víc lidí.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    XCHAOS: rezervu baterie jako UPS umí úplně normálně běžné hybridní měniče a taky Victron, stejně jako si přicucávat ze sítě; a ano musí to dělat el. firma se štemplem
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak TC se delaji i “vse v jednom” kde ti z toho leze primo tepla voda a hejblatka te nezajimaji, rika se tomu monoblok :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: s fotovoltaikou ti tady rámcově můžeme asi poradit všichni, ale třeba tepelné čerpadlo, to znamená strašnou spoustu hejblátek okolo... to fakt musí dělat specializovaná firma a ne náhodný instalatér...

    já řeším velmi podobný problém na chatě, kde o to má zájem otec, který by to rád i financoval. nejsme se ale schopni shodnout na dimenzování systému, ani na primárním určení... od "zálohování ledničky" až po prakticky ostrovní systém, já navíc uvažuju, že v budoucnosti by to mělo dobíjet elektromobil.

    myslím je nutné udělat základní rozhodnutí, jestli to bude microgrid (tedy jen šetření momentální odběru když to zrovna svítí), nebo systém s bateriemi. Systém s vracením přebytků do sítě by určtě musela dělat autorizovaná firma. U systému, který by byl ze sítě zálohovaný, ale nepouštěl by do ní přetoky, si nejsem jistý. Já pošilhávám jako po srdci cca 2 kW soustavy po regulátoru Victron MultiPLUS, ale nejsem si jistý, jestli umí právě takové pořadí zdrojů energie, jaké si představuju - dle manuálu výrobce je to určené spíš pro systémy se záložním generátorem, ale v zásadě tam, kde se jim to po vybití baterky přepne na generátor, tam by to podle mě mohlo po vybití baterky přejít na sít'.

    Už jsem to tu rozebíral a zasekl jsem se na tom, že nevím, jak vymyslet, aby se baterky používaly en do určité části kapacity, ale nechávala se v nich i rezerva pro případ výpadku sítě. Chytřejší regulátory to asi uměj...

    Každopádně průser je, že jakákoliv cena "spotřebovaných" baterií, které mají jen určitý počet cyklů, nakonec převýší cenu energie ze sítě :-/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ELIJEN: u EONu to budes mat drahsie, ja som siel do riesenia od nich kvoli tomu, ze mam od nich elektrinu a tak som mal menej starosti s papierovackami, kedze si to vsetko pohendlovali sami, ale zasa musim povedat, ze system navrhli dobre a mam vysoke % samospotreby na mieste s prebytkami pod 30%
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    THE_MIRACLE: Mam podobnou zkušenost. Možná je v téhle době lepší se pokusit poptat u nějaké větší firmy jako EON. Nabídky se od různých firem můžou diametrálně lišit.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8: ve zkratce je to jinak: na hovno
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THE_MIRACLE: momentálně je v tomhle odvětví poptávka, která mnohonásobně převyšuje kapacity firem, montuje to kde kdo, materiál není a jsou dlouhé dodací lhůty. Dělat něco přesně na přání nemá moc cenu, protože většinou zákazníci nejsou ochotní to zaplatit. Takže se dělají "standardy" a firmy si mohou vybírat zákazníky. Situace jen ve zkratce.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    THE_MIRACLE: oni maju u tych dotaci trochu zviazane ruky tym ze maju schvaleny zoznam zariadeni, ktore mozu pouzit pre montaz https://svt.sfzp.cz/

    pokial chces zariadenia podla seba, tak musis ozeliet dotaciu
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Chtěl bych, i v souvislosti s aktuální situací (abych té sovětské svini neposílal ani korunu navíc) reralizovat FVE. Dům není ideálně orientovaný:



    Potřeboval bych tedy asi víc panelů, než by bylo potřeba při lepší orientaci s tím, že by se asi instalovaly na východní střechu a pak jihozápadní "elko". Topíme plynem kondenzačním kotlem (ohřev TUV do zásobníku) plus krbovky na dřevo, ale ne dohromady. Vzhledem k setrvačnosti podlahovky to nemá moc smysl. Vše ostatní vč. vaření je na elektřinu s tarifem d02d. Roční spotřebu elektřiny máme cca 4,5 MWh. Moje představa je ale taková, že bych rád sestavu FVE doplnil buď o tepelné čerpadlo s ohřevem TUV a plynový kotel odstavil úplně, nebo jej na vytápění a ohřev TUV ponechal, ale pořídil záložní elektrický zásobník na ohřev TUV. Předpokládám tedy, že roční spotřeba elektřiny by tak stoupla někam k 6 MWh. Podle toho bych též dimenzoval FVE.

    Oslovil jsem několik různých firem a získal několik nabídek. Bohužel mám z toho pocit, že jsou to firmy, které to v podstatě dělají jen proto, že jsou na to vysoké dotace a tudíž je možné to celé přestřelit. Že jim jde jen o to hlavně prodat a vydělat, ale jestli je ten systém navržen dobře a ze správných komponent dle potřeb zákazníka je naprosto druhořadé. Většinou se tváří tak, že přijedou, nezávazně se vše probere apod., pak z toho ale vyleze, že sice přijedou, ale jen k vážným zájemcům a to rovnou s připravenou smlouvou. Trochu mi to připomíná šmejdy s hrnci... Proto bych se tady dovolil zeptat, jestli někdo nemáte nějaké zkušenosti v této oblasti, případně můžete někoho doporučit, kdo by byl skutečně schopen zhodnotit situaci, navrhnout optimální řešení a pak zajistit realizaci vč. vyřízení dotace.

    Díky.
    ROZI
    ROZI --- ---
    Ahoj,

    potřeboval bych poradit. Chystám se sestavit ostrovní solární systém na chatu. Použití cca duben - konec září. Současně na chatě řešíme běžné svícení a dobíjení mobilů pomocí 110 Ah olověné trakční bateria a měniče na 220 (tzn. po chatě už to máme roztahané).
    Letos chci přikoupit solár a dobíjet baterku na chatě, ať to nemusím tahat pořád domů. Představa je, že k tomu přihodím i nějaou autolednici, aby se mi nekazily potraviny.

    Koukal jsem na monokrystal 340 Wp. (asi tenhle Amerisolar).
    K tomu si představuju nějakej Mptt regulátor 12/24V, 30A, vstup 100V (asi tenhle EPsolar).
    Svítit na solár bude převážně během dopoledne až pozdní odpoledne. Víceméně přímo, takže si říkám, že to využije potencílál monokrystalu. Výkonově mi to přijde jako overkill. Časem je v plánu obměnit baterii (až stávající umře).

    Cílem je: dosmrkat přes den baterku, nabít mobily, notebook a chladit 60L autolednici lednici.

    Počítám s tím, že mobily, svícení a ntb pojede na stávající rozvod 220, měnič mám. Pro lednici bych natáhl novou 12V dvoulinku.

    Dává to smysl? Nebo něco přehlížím?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: poslední dobou slýchám hodně stížností na Dražicke bojlery. Možná bych se poohlidnul po jiné značce
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    hlasim prvu zavadu na elektrarni - Drazice v kupelni nejako divne chrcali pri ukladani prebytkov, pozeram, ze kontrolka je akasi zarosena a spod ovladacieho panelu prechcava voda, tak som to odpojil od stavy a odmontoval vrchny kryt, v ktorom sa kupali kable vo vode, tak som to odsal, ale vyzera ze je praskle niekde tesnenie toho topneho telesa a presakuje voda z nadrze nahor, ked je ohriata a je tam vacsi tlak

    je to ale skor na zasah topenara nez firmy co instalovala panely :)
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    Kupoval jste někdo Lifepo4 baterky z Číny?
    Jestli máte kladně zkušenosti po tom co jste ty baterky otestovali, tak prosím se podělte o zkušenosti a případně doporučení.
    Klidně se podělte I o negativní zkušenosti.
    Chci si teď pořídit lifepo4 battery bank. Preferuji rovnou celé páčky od 300Ah nahoru
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam