THE_MIRACLE: s fotovoltaikou ti tady rámcově můžeme asi poradit všichni, ale třeba tepelné čerpadlo, to znamená strašnou spoustu hejblátek okolo... to fakt musí dělat specializovaná firma a ne náhodný instalatér...
já řeším velmi podobný problém na chatě, kde o to má zájem otec, který by to rád i financoval. nejsme se ale schopni shodnout na dimenzování systému, ani na primárním určení... od "zálohování ledničky" až po prakticky ostrovní systém, já navíc uvažuju, že v budoucnosti by to mělo dobíjet elektromobil.
myslím je nutné udělat základní rozhodnutí, jestli to bude microgrid (tedy jen šetření momentální odběru když to zrovna svítí), nebo systém s bateriemi. Systém s vracením přebytků do sítě by určtě musela dělat autorizovaná firma. U systému, který by byl ze sítě zálohovaný, ale nepouštěl by do ní přetoky, si nejsem jistý. Já pošilhávám jako po srdci cca 2 kW soustavy po regulátoru Victron MultiPLUS, ale nejsem si jistý, jestli umí právě takové pořadí zdrojů energie, jaké si představuju - dle manuálu výrobce je to určené spíš pro systémy se záložním generátorem, ale v zásadě tam, kde se jim to po vybití baterky přepne na generátor, tam by to podle mě mohlo po vybití baterky přejít na sít'.
Už jsem to tu rozebíral a zasekl jsem se na tom, že nevím, jak vymyslet, aby se baterky používaly en do určité části kapacity, ale nechávala se v nich i rezerva pro případ výpadku sítě. Chytřejší regulátory to asi uměj...
Každopádně průser je, že jakákoliv cena "spotřebovaných" baterií, které mají jen určitý počet cyklů, nakonec převýší cenu energie ze sítě :-/