• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CAL
    CAL --- ---
    Je tak nějak samozřejmé (tedy je o tom asi zbytečné diskutovat), že zákonem chce neprofesionálům zakázat co nejvíc člověk, který jimi evidentně opovrhuje WARBABY8. Taková třešnička je, že moje nová elektroměrová skříň od elektrikáře teď vypadá takhle. Ale tchýni jsem samozřejmě řekl, že teď už k nám nemůže, protože pátou pozici už ve skříni nemáme :-D.

CAL
    CAL --- ---
    WARBABY8: :-D díky, hrozně jsi mi pomohl, to jsem vůbec nevěděl a nic jinýho už nepotřebuju.

XTALIBAN: I tak to ještě nestačí, ale detaily už rozebírat nepotřebuju.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL: a když přijede na víkend tchyně tak musíš mít elektromeru pět. To co píšeš je úplně mimo.
    CAL
    CAL --- ---
    CAL: Aha, tak moje laická představa, že elektroměrová skříň je v rámci designu elektroinstalace už jen nepodstatný detail, vzala za své po prvním kole googlování. To je mazec. Znalostně i finančně..
    CAL
    CAL --- ---
    Snažím se zjistit, jak velkou skříň na elektroměry potřebuju, když teď přesouvám elektroměry z baráku na plot. Jsme v baráku 2 byty, každý má svůj elektroměr, takže minimálně potřebuju skříň na 2 elektroměry. Výhledově ale budem mít na střeše soláry (předpokládám další elektroměr) a ještě později asi budem chtít i nabíjet elektromobil (slyšel jsem, že na to chtějí taky samostatný elektroměr). Jo a jsme v Praze, takže PRE.

Elektrikář říkal, že skříně na 4 elektroměry se normálně neprodávají, takže to bude na zakázku a bude to drahý. Takže zjišťuju, jestli skutečně potřebujem prostor na 4.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GASPODA: proč bys ten mínus pól zemnil?
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    GASPODA: kdyz jsem delal "velke" FV tak se to zemnilo a pospojovalo na zem vsechno. Kdyz jsem si delal svoji malou ostrovni tak jsem mel bezrameckove tenkovstve panely takze jsem zemnil jen zbytek
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    XTALIBAN: co jsem zatim nasal info, tak ta zivotnost panelu se tyka spis zemneni ramu panelu / stresni konstrukce.. to me taky zajima, ale dotaz smeroval na 12V obvod na baterce.. v manualu k regulatorum je, ze muzu zemnit, ale nemusim.. prepetovky nemam.. tak se radsi zeptam...
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    GASPODA: za me zemnit, jestli si to dobre pamatuju tak to pomaha proti nejake degradaci panelu ...
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    Zemnit relativne malou ostrovni FVE (12V, 2200W menic) na minus pol nebo nezemnit?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zrovna ako som toto postol tak mi poslal EON liebesbrief, ze mi zvysuju cenu z 1895 na 3080 za MWh od 1.8.2022 :) tak som si spravil taky myslienkovy experiment vzhladom na to ze som vcera tankoval plnu za 3000+ a zene som si posteskl, ze kedysi to bolo 1900

na plnu nadrz za 3000 najazdim tak 600-700 km podla stylu jazdy
    na 1MWh elektriny za 3000 s EV by som najazdil tak 5000 km pri spotrebe 20kWh/100 co je taka priemerka u tych mensich SUV/CUV

;_;
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: Jo takhle ... ja myslel, ze lidi, co pouzivali obnovitelne zdroje, museli platit nejaky extra poplatek :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ELIJEN: no jeje, uz dlho, a platia to aj samotni solarni baroni, akurat je to od mnozstva, takze to tak neboli

ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: Eh? On byl nejaky poplatek za obnovitelne zdroje???
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Vláda ruší poplatek za obnovitelné zdroje: Vláda zruší pro firmy a domácnosti poplatek za obnovitelné zdroje. Opatření bude platit od října a celý příští rok. Rozpočet to vyjde na 23 miliard.

a jeje, na co teraz budu ludia nadavat, ked uz to nebudu "dotovat tym solarnym baronom"? :)
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...nainstalovany pridavny zasobnik na teplu vodu ...pre ukladanie prebytkov z fotovoltaiky do teplej vody ;oD

P0L0US
    P0L0US --- ---
    Ahoj lidi, zabývám se otázkou nabíjení 12V trakčních a 24V trakční baterie ze 48V lifepo4 baterie, která má zajištěné kvalitní dobíjení a ochranu.

Jedna cesta je přes měnič 48->220V a nabíječky 220V->12V a 220V->12V. Ale pak padá účinnost a je tu zbytečně moc zařízení a tedy rizika poruchy.

Další potenciální řešení je DC-DC měniče 48-12 a 48-24 (např. TR) na nabíjení baterií, ale tím nezařídím kvalitní vícefázové nabíjení.

Nyni otázka:
    Napadlo mě tedy použít místo DC-DC měniče 12V/24V MPPT solarni regulátory napájené místo solary onou 48V baterií.

Napadá vás někoho duvod proč by to nešlo ?

Napadá nekoho jine řešení?

‐---------------

Proč 48, 24 a 12 systémy najdenou ? Protože není jednoduše možné se zbavit všech zařízení jednoho napětí a ani není možné nahradit jednu z baterií pouhým DC-DC měničem. U 24V kvůli vysokým odběrům blížícím se 2kw a vhodnosti zálohy nezávislé na hlavním 48V systému. U 12V kvůli zákonné povinnosti záložní baterie nezávislé na ostatních.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...inspirace...
    MY INSANE 100% SOLAR CAMPER | Fossil Fuel Free VANLIFE | Electric Vehicle VAN TOUR
    https://youtu.be/QLymFLM1Xgk
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LINKOS: tak dej do něj co jde a věci ohledně DC strany (odepínace, prepetovky) dej do malyho rozvaděče ke stridaci
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WARBABY8: dával jsem nový, takže tam je velká rezerva
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LINKOS: to máš v domovním rozvadeci opravdu minimálně 20+ pozic aby se ti tam všechno vešlo?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MJUGEN: ok, to si najdu, díky.
    WARBABY8: hybridní
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam