• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Tento argument je docela pádný a pochopitelný. navíc krom vysokých ztrát je problém to i zapojovat, protože na to nejsou standardizované konektory.

    Spíše by mě zajímalo co ty ze své pozice vidíš jako rozumné řešení. To čeho a za jakých podmínek by si investoval (a nebo jsi tak již učinil)?

    Já si nemohu pomoci, ale mě to bez nějakých dotací a výhodných smluv na odběr energie přijde jako ekonomický i ekologický nesmysl. Spíše jak psal kdysi DZODZO, zásadní počin k větší soběstačnosti.

    Máš běžný dům cca 3MWh rok vše na elektriku, kde vidíš nějakou rozumnou návratnost? Nějakou vzorovou sestavu s přibližným odhadem - úvahou o reálného provozu...

    Za mě topení pomocí FVE ani smykem, Voda se dá pomocí FVE ohřívat mnohem jednodušeji A zbylá cca MWh má smysl kompenzovat jen do určitých procent. A baterii dimenzovat na cca 2-3dny této trvalé spotřeby (v zimě bude pravděpodobně trochu větší). Spíše nahodit více panelů vůči nemší baterii, protože přebytky budu posílat do vody.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THE_MIRACLE: jsem projektant ne prodejce. Jestli tam má člověk GW, solax, growatt nebo cokoli jiného je mi víceméně jedno.

    Jinak já tu psal relevantní technické argumenty, ale chápu, že to většinu lidí nezajímá. A když chtějí vyhodit desítky tisíc za zcela objektivně horší řešení je to jejich věc.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    WARBABY8: protože asi nikde jinde se neúčtuje po fázích a tudíž nepotřebuješ asymetrii. Tvůj názor ti neberu. Možná třeba je podložen tím, že potřebuješ prodat GoodWe...;-).

    Tyhle "zavádějící" informace mám ovšem z více i nezávislých zdrojů. Tak se nezlob, že mě Tvůj názor moc nebere. Navíc jsem zvyklý, že na nyxu nebo jinde na sociálních sítích jak někdo nepíše, že si něco pořídil, tak hned dostane čoud, co to vybral za haluz.

    Nechme to být a tazatel ať si udělá obrázek sám. Já bych řešení allinone nevybral, i když souhlasím, že ČEZ jako dodavatel, je pro mě silná společnost. Mám u ČEZu všechny energie.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THE_MIRACLE: jojo zavádějící informace a polopravdy. Ale chápu když to chceš prodat...

    Zajímavé je že stridace z Číny vadí, ale panely ne. Jinak nevím kde si vzal že ty stridace jsou jen pro český a slovenský trh. Myslíš že jich je nedostatek protože Čína nedokáže pokrýt český a slovenský trh?

    Jinak victron je dělaný na to aby z baterií dělal stridavinu kterou napájís spotřebiče v ostrovnim provozu. Proto má nízké vstupní napětí. Díky tomu musíš zapojovat paralelně panely což vede k vysokým proudum a tudíž i ztrátám. O tom ze bys kazdou vetev mel mit odjistenou ani nemluvim.A to je jen špička ledovce.

    THE_MIRACLE: samozřejmě. Je plně na zákazníkovi jaký řešení si vybere.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    WARBABY8: máš možnost to u toho ČEZu ovlivnit, abys nedostal ten shit?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    WARBABY8: ok. Tvůj názor.

    Já nevidím důvod, proč by střídac z lodi nebyl vhodný. Vím, že to má určité nevýhody. Docela hezky je to srovnáno zde:

    Naše řešení | Pešek & Mudra
    https://www.pesekmudra.cz/nase-reseni/

    Ale Tvůj názor ti samozřejmě neberu. Za mě je produkt, který se používá celosvětově desetiletí prostě důvěryhodnější, než střídače, které vyrábějí v Číně jen pro náš a slovenský trh.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THE_MIRACLE: trochu do toho vidím takže vím. Jedná se pouze o jeden produkt v celé řadě.

    Nevím jak tvoje orientace může mít vliv na výběr řešení FVE. ;-) jinak složitější střechy se dají řešit pomocí optimizerů. Prostě stridac určeny na lodě asi nebude to prave ořechové pro FVE.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    WARBABY8: Hele nevím. Třeba ČEZ modernizoval a má už něco lepšího. Mám v hlavě video Tesláčka, kde popisovali dost děsivý případ. Jestli už je to jinak, tak prima.


    Jinak studoval jsem to fakt dlouho, než jsem zvolil Victron, protože pro mou orientaci, to prostě vychází nejlépe.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THE_MIRACLE: ČEZ nemá jen jedno řešení, které tady popisuješ.

    Myslím že lidi kteří nabízejí victron jsou nejlepší obchodníci na světě. Z každé nevýhody udělají největší výhodu.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    THE_MIRACLE: jen pro upřesnění, ČEZ battery box neobsahuje GoodWe, jinak ČEZ prodává FVE také s GW.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DZODZO: jj. Překlep. Samozřejmě 5,4 kWp. Díky :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    THE_MIRACLE: 5,4 MWp by som bral, to by som nepotreboval DS ani v zime :D
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    LAUNCHER: tepelko od ČEZu nevím, ale FVE určitě ne. Jediné plus je, že to je hezký. Ale jinak v tom jejich all-in-one boxu jsou staré technologie GoodWe. Na YT je video, jak to lidem ve finále žralo víc, než vyrábělo. Já osobně teď FVE objednal a jdu do Victronu. Budu mít trochu nižší výkon než kolega níže (5,4 MWp), ale pro začátek mi to stačí. Nevýhoda je, že je to dražší, než Číňani (GoodWe, Solax apod.). Takže za stejnou cenu bych měl u těchto střídaců 9,9 MWp (22 panelů, teď budu mít 12) a ještě je to o cca 30k dražší. Ale jinak vidím samé výhody a mám i reference od kolegyně, která to už půl roku má. Pokud moc neřešíš peníze, tak se dá jít i do vyšší varianty. Velké plus je, že to nemá jen dva stringy, ale panely jsou po dvojicích. Takže zastínění jednoho ovlivní jen výkon druhého v páru.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tak u virtualnej baterie sa to moze iba zlepsit, napr. ze by si prestali uctovat distribucne poplatky za ukladanie/odber :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: slusny tepelko má ve standardní výbavě bivalentni zdroj. Takže pokud nastane situace, že výkon tepelka nepokryje požadovanou spotřebu. Pomůže elektrokotel.

    U fve bych ti doporučil promyslet co od toho čekáš a určit si závěrečnou variantu. A pak teprve můžeš udělat "skromnější" variantu která bude do budoucna rozšiřitelna. Obráceně to nemusí fungovat, protože narazis na technický nebo legislativní limity.

    Ohledně realizace je dneska problém, že firmy nestíhají a tak nabírají lidi kde se dá. To platí jak pro velké hráče, tak pro menší firmy. Takže i přes skvělé reference můžeš velmi snadno narazit.

    Na prodej spotu, virtuální baterii nebo jakýkoli jiný produkt obchodniku s elektrikou bych momentálně nespolehal. To co platí dneska za týden nemusí.
    NOOKIE
    NOOKIE --- ---
    DZODZO: kdyby to tak bylo, tak by to bylo super. Ale ono je to vlastne stejne jedno. Takhle so vybirat FVE je cesta do pekel.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NOOKIE: pre korporaty to prave robia tieto mensie spolocnosti, pokial by si mal pochybnosti, tak si vyziadaj certifikaty ich technikov, teda jako na strechu ti to moze naukladat aj rumunsky elektrikar, na tom nic neni, iba to privrtaju k streche a natahnu kabelaz, dolezity je potom ten cesky certifikovany elektrikar, ktory dohliadne na to, ze sa pouzije kabelaz s dostatocnym priemerom a ze bude neposkodena a vsetko to zamontuje do rozvadecu a zapoji a rozbeha menice a baterky :)
    NOOKIE
    NOOKIE --- ---
    LAUNCHER: tak na vrt to staci 1m2, ani ne. Navic tepelko nema s FVE nic spolecnyho a radsi bych sel cestou mensich spolecnosti, co se specializujou na TC a tech, co se specializujou na FVE a maj svoje vyskoleny lidi, nez na korporaty, co najimaj rumunsky vesnicky elektrikare. :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LAUNCHER: pocitaj s tym, ze tie instalacie nerobi priamo CEZ/EON ale maju na to svojich subdodavatelov, mne to pre EON montovali https://www.horaenergy.cz/ asi to zavisi od lokality, ale s vysledkom som spoko, naprojektovali to podla spotreby, aby som nemal velke prebytky (kvoli dotaci) a dosahujem velku mieru samospotreby, ale pocitaj ze listopad, prosinec, leden pojdes aj z DS, inak by si potreboval cca 10-nasobok vykonu
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ELIJEN: Potreboval bych alespon 300m2, spis vic - nemam. Uprimne, preferuji komplet dodavku od CEZ nebo EON a myslim, ze obe maji pouze vzduch-voda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam