• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ahoj, kdo tu pls jedete FVE a/nebo FVE + TC? Jste spoko, nespoko?

    Snazim se vybrat si a objednat to. Plan je dat 10 kWp zatim, pokud mozno predimenzovat stridac. Vyhledove bych chtel do-osadit strechu na cca 13 kWp + k tomu navic udelat pristresek pro auta takhle:

    Jako první v ČR nabízíme zastřešení s fotovoltaickými panely | hobbytec.cz
    https://www.hobbytec.cz/fotovoltaika/

    Nadvyrobu leto bych chtel prodat za spot.

    Co dost vaham a netusim - jestli zrusit plyn a misto toho dat TC. Vyhodou je vytapeni za paradni cenu z FVE behem podzim-jaro. Nevyhodou je, ze se dost bojim, co TC vzduch-voda udela pres zimu (sliby oproti realita). Jine nez vzduch-voda se mi bohuzel na pozemek nevejde.

    Preferoval bych radsi velkou firmu, at je komu zavolat, pokud bude problem.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Pro mereni cele domacnosti/domu se da vyuzit blikani diody na elektromeru:

    Energy Management in Home Assistant - Home Assistant
    https://www.home-assistant.io/blog/2021/08/04/home-energy-management/#home-assistant-glow
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ELIJEN: jo, tenhle link jsem prave potreboval,dik.

    na YTB jsem zhlednul ruzny US videa s podobnym hardwarem a vubec jsem nemel tucha, jak to v CZ najit.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MARASAN: Proud nemusis merit na jistici/elektromeru, ale staci na dratu, ktery do nej vede. Ja bych asi meril hlavne proudy do rozvadece a max par jisticu, co me opravdu zajimaj.

    Starej dobrej Shelly na to ma nekolik produktu. Napr.: https://www.czc.cz/shelly-profesionalni-mereni-spotreby-3em-3x-120-a-montaz-na-din-listu/292521/produkt?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Potreboval bych merit spotrebu v dome, problem je, ze je hodne slozitej a neni to zadny pripojeni lednicky do zasuvky s hodinama.

    Barak je velkej, jsou v nem 4 rozvadece a k tomu je kus od domu hlavni vypinac a jistic. Ani to nemam cely pokryty wifinou, ale rad bych meril toky kazdym jisticem, kterych muze byt klidne 40 +/- a to ruznyho typu a stari. Nejradsi bych data daval dohromady pomoci nejaky modulace primo v dratech (Ethernet over Powerline), ale nakonec i tu wifinu bych mohl rozsirit po celym objektu. Data bych rad dostaval v nejakym open formatu, abych si je mohl sam zpracovavat (InfluxDB, Grafana, atp.) a nemusel se spolihat na komercni web nekde v cloudu. Predpokladam, ze potrebuju jednou za n sekund dostat proud (v amperach), ktery zrovna tece danym jisticem.

    Jak to resite vy? Je nejaky dostupny reseni nebo jsou ceny sky-high a jedina moznost je DIY?

    Predpokladam, ze v zaplombovanym rozvadeci s elektromerem mi to bude muset pripojit E.ON, ne?
    NOOKIE
    NOOKIE --- ---
    OTAZKAKONCE: Distributor, například ČEZ Distribuce je společnost, který patří dráty v zemi/na stožáru a se kterou uzavíráš smlouvu o připojení odběrného místa, tj. baráku. Tihle hoši montujou elektroměr, halvní jistíč a HDO do antoníčku, kterej má být volně přístupný a na tvoje náklady postavený. Dodavatel je společnost, kdo ti prodává elektrický proud a komu platíš zálohy/faktory za spotřebovanou elektřinu.
    Zásadní rozdíl je v tom, že distributora si zvolit nemůžeš, ten je určen lokalitou, kde máš barák, za to prodejce si vybrat můžeš dle libosti (ČEZ Prodej, PRE, Inogy, Centropol aj.)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    OTAZKAKONCE: mapu distributorů si vygooglíš. Jsou myslim jen tři. A ceny si orientačně můžeš srovnat tady https://kalkulator.tzb-info.cz/
    Já mám teď od ČEZu elektřinu na dobu neurčitou. To mi vyšlo nejlíp na d25 3x25A při cca 3MWh/rok.
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    Ahoj,

    asi jsem tu trochu mimo s timhle tematem ale zaznamenal jsem ze tu resite cesky dodavatele elektriny. Postavil jsem si dum a doted jsem bezel na 'stavebni smlouvu o dodavkach' a ted potrebuju prejit na normalni dodavku elektriny a snazim se to nejak zaridit a jde mi z toho hlava kolem. Nechapu kdo je distributor, kdo dodavatel a je to cely super nesrozumitelny: nemate nejakej odkaz nebo tip na nejakej zdroj kterej mi pomuze se v tom zorientovat? diky.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: 2,7 kWp a 7,2 kWh, ale grid-tie HFVE sa projektuje skor podla spotreby, aby si nemal velke prebytky
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Panely sa daju aj funkcne a esteticky zakomponovat do budovy :))

    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Já se bavím o FVE nikoli tarifu od distribuce. Ta je to pak jedno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELIJEN: ehm, no jediné co je relativně easy je připojení toho MPPT k obytnému autu nebo elektrokolu. Jakmile se řeší kombinace, která zahrnuje ještě zálohování ze sítě a současně i zálohování při výpadku sítě, tak to najednou jednoduché není vůbec... a to ani nemluvím o vracení přebytků do sítě :-)

    Ale jako DZODZO to tady evidentně jako jeden z mála fakt provozuje, takže vlastně by bylo fajn, kdyby se kromě grafů pochlubil i parametry, typem invertoru, apod. Vlastně všichni směřujeme k tomu, jako to má zapojené on, řekl bych...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: v tom případě mě fakt zajímá tvůj poměr Wp a kapacity baterií :-)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: No nevim, kdyz zapnu topeni, troubu, par pocitacu, pracku/susicku a jeste budu nabijet EV, tak aby to jedna faze utahla ... popravde nevim kolik A davaj max na hlavni jistice (abych nemusel platit nejakej silenej tarif).

    XCHAOS: Ja se divim, ze neexistuje nejake easy DIY bateriove reseni. Vzdyt je jen potreba nekde chvilku udrzet par elektronu a kapacitor si skoro kazdy zkousel vyobit z PET lahve a trochy alobalu :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: ked som to pocital tusim 2020 tak mi to vyslo 73%, tento rok by to bolo menej, lebo od polky dubna do asi cervenca som mal odstaveny bojler kvoli poruche, pretekalo tesnenie z nadoby do topneho telesa, az sa divim, ze to nevyskratovalo, ked to bolo defakto ponorene vo vode aj s elektronikou, muselo to tak valit par dni, nez som na to prisiel
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: já bych jel jen na jednu fázi mě tři fáze nedávají u RD smysl
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELIJEN: no já vysvětloval, že to právě nejde :-) nicméně, podle mě třeba jen zvýšení kapacity baterií, aby na ně šlo jet 2-3 dny, místo třeba jen jedné noci, podle mě značně zvýší rozpětí toho, na jaké procento soběstačnosti se dům dostane. Poslední procenta soběstačnosti nad dejme tomu 90% budou šíleně drahá, to ano. Ale podle mě existuje rozpětí mezi těma 20% (na které se cca dosáhne přístupem solar-only, bez baterií) a nějkaýma cca 75-80% soběstačnosti, kde ty náklady nestoupnou tak šíleně. Ale já teprve projektuju... @DZODZO má reálné zkušenosti a asi by mohl prozradit, na kolik % soběstačnosti se svým systémem dostane...

    Tu akumulaci na celou zimu už musí podle mě řešit velký industriální hráč v rámci celé distribuční sítě. To ale neznamená, že částečná autonomie by nebyla pro zatížení sítě přínosem. A ty baterky a síla invertoru za nima mají ještě jeden zajímavý vliv: je možné si přihlásit slabší jistič - a spoléhat na to, že i v zimě špičky vykrejí baterky, které se dobijí přes ten slabší jistič. Do budoucna zrovna síla jističe možná bude hrát větší roli v ceně elektřiny, kromě samotného množství spotřebovaých kWh (není to jisté, ale je teorie, že větší podíl nepředvídatelných OZE povede právě k tomuhle...)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JIMIQ: Myslim, ze to jeste jde, ale budou to rusit, no.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ELIJEN: existuje navrh na navyseni maxima na 40kWp ale zatim to neproslo, mozna to nekdo blokuje

    Btw Lidl uz neumoznuje nabijet zadarmo afaik
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    XCHAOS: Koncept, ze bych v lete nabijel baterie, ze kterych bych v zime bral energii je super, ale davalo by to vubec financne smysl? Za tu cenu baterii bych mohl mit 50 kWp panelu, ktere by i v zime vyrabeli dost elektriny :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam