• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ELIJEN: Jednoduchy to neni vubec, zacnes to danit, zacnes to papirovat, ma to pro Tebe zavazne dusledky pro napriklad pripad Tvoji nemoci (jsou to prijmy - smolik pacholik ohledne podpory).

    Doporucil bych postavit 10 kWp ted a s vetsi pockat na pad limitu. WARBABY8 je velka vyjimka, ono se to pohne. Jen kvuli nemu (a pripadne podobnym) v tuhle chvili vybehavat licenci fakt nema smysl.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Me prijde trapny, ze by si kvuli par panelum na strese kazdej mel delat zivnost. Ja ji mam, takze pokud licenci je opravdu tak jednoduche, jak rika WARBABY8, tak si ji klidne udelam ... jinak se to pokusim obejit pres nejaky ten limiter ... podle me to v zakone neni dostatecne specifikovane na to, aby mi nekdo neco mohl rict.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: A manzelky s tim souvisi jak? 🤦 Mohl bys nam pls odpovedet na ty "piraty"? Konkretni odpovedi, bez klickovani?


    WARBABY8
    MARASAN
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: Vidis, uz tam skoro jsi. A ted jeste promysli, proc soustave FVE 20 kWp s licenci evidentne nevadi a 20 kWp bez licence by najednou vadit mela.

    Je to jen ucetni operace, jestli si to kdo musi psat do podnikani nebo si kvuli tomu musi to podnikani zalozit. Elekron jako elekron.

    50 kWp bez licence bude parada a vcera bylo pozde.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: tak to chápu a přeji trpelivou a tolerantní manželku;-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: to že si sedíš na vedení neznamená že děláš v energetice. Jak by mi asi ten zákon pomohl kdybych se živil vybehavanim papírů?

    A ono je nad 10kWp u nás nelegální? Soustava se nehrouti ale ty brecis že je energetická krize...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    WARBABY8: AFAIK zvolili 50 kWp podle modelu nemeckyho. No a jestli ti chybi reseni komunitni vyroby, tak to se v zakone ma taky objevit. Kdovikdy. Nebo mas na mysli jeste neco dalsiho?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: jsem fanousek fotovoltaiky, ekonomika by se do lasky nemela plest :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: Pochopil, ale proste se budes muset zivit necim jinym, ne vybehavanim lejster pro lidi jako jsem ja.

    Taky delam v energetice jako spousta lidi NYXu, a...? FVE je legalni nad 10 kWp snad vsude po svete mimo CR a budes v soku, ale soustava se jim nehrouti.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: došly argumenty tak mám vypadnout? Tak aspoň že jsi svou ubohost přiznal.

    Asi si nepochopil že jsem z oboru a mě osobně ten zákon vyhovuje. Brečet budou lidi jako ty, co tomu momentálně tleskaji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: LAUNCHER: Aneb: "640K ought to be enough for anybody."
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: Promin, ale to je pro Tebe tak neresitelny problem skocit ze skaly a nezaclanet?

    Tohle je board solarni technika, ne "bojujeme proti solarni technice". Ten najdes jinde, pouzij hledani.

    Nastesti bude nejmene 20 kWp, takze tvoje nazory a dojmy vis jak.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: a to má i nejakej ekonomickej podklad nebo je to jen osobní rozhodnutí?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: promiň ale to je pro tebe stavební povolení a licence tak neřešitelný problém že ti to brání vybudovat fve za více než mega? Já osobně vidím zasadnejsi problémy úplně někde jinde.

    Upřímně mě osobně ten nový zákon nevadí. Naopak, ale vím že to z globálního pohledu je špatně. Jinak proč si myslíš že ta krize je. Lidi z oboru věděli že to přijde, jen se nečekalo že Putin bude kokot a urychlí to.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja predbezne pri planovane spotrebe (ted jsem ve fazi dokonceni hrube stavby, relnou spotrebu nevim) 8MWh chystam 16kWp (pokud uz to bude mozne). Ale pokud strecha a penezenka dovoli, klidne bych si dal 25… i za cenu curtailmentu v lete, pokud tu elektrinu nikdo chtit nebude
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: 15 kWp je na podzim a na jare malo, natoz behem zimy. Ze to nahodou vyrobi hrozne moc v lete je fajn, ale dalsi tri rocni obdobi mi to nepomuze, vzhledem k tomu ze nemam 2 MWh baterii, ale "jen" pod 20 kWp.

    Pokud nechces vic nez 15 kWp, pomoc je snadna - neporizuj si vic nez 15 kWp. Ale prosimte nemluv nam ostatnim do zivota, zvlast v soucasne energeticke krizi.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MARASAN: mikrozdroj je určen pro spotřebitele, pokud budeš chtít prodávat, tak tu licenci budeš potřebovat tak jako tak. A kolik domácnosti má spotřebu za rok 50MWh? Za mě limit na mikrozdroj vyšší než 15kWp je prostě nesmysl. Prostě jen a pouze populismus.

    Navíc jak jsem psal momentálně problém není legislativa ale nedostatek vyškolených lidi a materiálu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: No uřčitě měníš vzhled. Na té rovné se dá ještě spekulovat že byla pochozí a je tam jen panel odložen, ale na běžné sedlové střeše, kde třeba měníš sklon. Je to určitě změna do které může stavební úřad mluvit a tedy tento akt sám o sobě potřebu povolení potřebuje. To že na to každý hází bobek je věc jiná. Někde to být problém být může.


    WARBABY8: Jinak licence=nutnost IČO je celkem zásadní problém.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: ako myslis tu zmenu vzhladu? ze ak mas napr. rovnu strechu a das si tam sklonene panely uchytene na konzole, tak uz je to clenita strecha a nie rovna?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: Tak to stavební povolení je to nejmenší, protože předpokládám že teď je k tomu minimálně ohlášení. Takže prašť jako uhoď.

    A tedy nejsem si jistý jestli třeba při instalaci na stávající střechu se to nedotkne změny vzhledu. Nebo jak je to ošetřené. Zatím jsem neměl tu čest to řešit.

    Já osobně bych nejraději udělal ze sedlovky mansardu aby tam byl větší sklon...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Na zive.cz pisou:

    Letos se dočkáme dvou dílčích byrokratických změn. V rámci novely původního energetického zákona se posune limit pro stavbu mikrozdrojů bez nutné licence z 10 kW na 50 kW a stejně tak se nutnost stavebního povolení pro stavbu malé elektrárny posune z 20 kW na 50 kW. O druhý předpis se potom postará vyhláška ERÚ, která umožní budování sdílených zdrojů energie na bytových domech bez nutnosti jej sjednocovat do jediného odběrného místa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam