• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CAL
    CAL --- ---
    WARBABY8: Jo, fotovoltaiku budu chtít příští rok, proto jsem se tu na to před pár měsíci ptal, abych na to tu elektroměrovou skříň připravil. To je právě to, jak ses mi vysmál a nic jsi k tomu neřekl.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    JIMIQ: nejprve první čtení...
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...následující den ;oD

CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ELIJEN: Tento zákon nabývá účinnosti dnem následujícím po dni jeho vyhlášení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To abych už nakoupil panely než nebudou... :-)
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    JIMIQ: ...tak to je dnes dobra sprava ;oD
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JIMIQ: Rekl bych, ze ucinnost bude az 1. ledna pokud to nestanovili jinak.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ok, to bylo rychlý
    Stavby obnovitelných zdrojů energie budou jednodušší, schválila vláda
    https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje-energie/stavby-obnovitelnych-zdroju-energie-budou-jednodussi-schvalila-vlada

nepíšou tam nic o tom že by to mělo jít přes sněmovnu, senát a prezidenta... takže už to platí?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAUNCHER: Já se s tebou taky hádat nechci a nic jsem ti pokud vím neradil. Jen překrucuješ co jsem napsal a nestačilo ti to říct jednou. Nic ve zlym. :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CUKI: Promin Cuki, ale dal uz beze me. Tvoje rady mi neprijdou prinosne a hadat se muzes s nekym jinym, muj cas je na to drahy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: No tak takovou fakturu jsem měl v zimě i bez FVE, jaká bude letos, kdo ví :-)

ale teď plánuju nákup baterie do obytky, tak přemejšlím jestli by se nedala z části využít stejná domu. Ale ta do obytky je potřeba na 12V, což znamená buď přestavět článek a nebo vzít jen menší modul. Na dům plánuju max 14kWh (dvoudenní spotřeba)

LAUNCHER: Nikoli jen neumíš porozumět psanému textu :-). To aby byla kdovíjaká, musíš číst taky. Tedy pro tebe jinými slovy, tu baterii nemá cenu hnát do extrémů. Já třeba plánují jak píšu i tady zálohovat cca dvoudenní spotřebu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Neznam nikoho kdo by mel FVE bez baterie nebo pricetnou firmu, ktera by dnes doporucila FVE bez baterie. Pro zajimavost: Od S-Power jsem dostal variantni nabidku s 10 kWh nebo 15 kWh. Asi spis vezmu tu mensi a pripadne rozsirim po nakupu BEV (tzn ne uplne v dohledne dobe).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CUKI: Ano, to je ta veta kde se pletes.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Mne sa baterka vyplati aj v lete, pri nahlych poklesoch nemusis prepinat na DS ale ides z baterky a mas vyssiu samospotrebu. Akoze je rozdiel faktura v lete 500 a v zime 1200, myslim ze bez baterky by bol ten rozdiel mensi a so sucasnymi cenami energii...

Na to vyrovnavanie ti postaci aj mala baterka
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAUNCHER:Nikol, píšu "zbytek je hlavně baterie, která prostě nemá finanční smysl aby byla kdoví jaká"
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CUKI: O prispevek nize pises, ze baterie nema zadny smysl...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAUNCHER: No to je snad všem jasný ne? Pokud by jsi ale chtěl šáhnout víc na ten zbytek bude potřeba kapacity baterie neúměrně vetší a větší až se z toho stane nesmyslná investice. Pokud tedy nechceš být offgrid. Tedy pokud se tu u běžného RD bavíme o neúměrně velké instalaci, čímž 20kWh+ je bezesporu, tak se tou aby jsiposílal velkou část do sítě nevyhneš.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CUKI: Ta baterie je tam primarne proto, aby v 20hod můj dům jel z mé baterie, ne z distro.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Ta licence=IČO mi celkem zásadní přijde, ale máš pravdu že pro většinu použití stačí i 10kWp. Když svítí je to víc než dost, když ne většinou nepomůže ani
    dvojnásobek.

a 10kWp nestojí určitě přes mega to máš tak 100-120k Kč v panelech. s kabeláží a k-cí tak 150k a tvůj oblíbený Hybridní měnič GoodWe GW10K-ET asi 60k zbytek je hlavně baterie, která prostě nemá finanční smysl aby byla kdoví jaká, proto ten prodej přebytků..
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL: tak elektrická zařízení pořád patří mezi vyhrazená a myslím si že tak by se s nima mělo zacházet a nakládat. Politika by v tom neměla mít místo. Ale když lid si to žádá.

Btw1 já teda nevidím ani 3 pozice ;-)

Btw2 FVE neplánujes?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam