• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CUKI: O prispevek nize pises, ze baterie nema zadny smysl...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAUNCHER: No to je snad všem jasný ne? Pokud by jsi ale chtěl šáhnout víc na ten zbytek bude potřeba kapacity baterie neúměrně vetší a větší až se z toho stane nesmyslná investice. Pokud tedy nechceš být offgrid. Tedy pokud se tu u běžného RD bavíme o neúměrně velké instalaci, čímž 20kWh+ je bezesporu, tak se tou aby jsiposílal velkou část do sítě nevyhneš.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CUKI: Ta baterie je tam primarne proto, aby v 20hod můj dům jel z mé baterie, ne z distro.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Ta licence=IČO mi celkem zásadní přijde, ale máš pravdu že pro většinu použití stačí i 10kWp. Když svítí je to víc než dost, když ne většinou nepomůže ani
    dvojnásobek.

    a 10kWp nestojí určitě přes mega to máš tak 100-120k Kč v panelech. s kabeláží a k-cí tak 150k a tvůj oblíbený Hybridní měnič GoodWe GW10K-ET asi 60k zbytek je hlavně baterie, která prostě nemá finanční smysl aby byla kdoví jaká, proto ten prodej přebytků..
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL: tak elektrická zařízení pořád patří mezi vyhrazená a myslím si že tak by se s nima mělo zacházet a nakládat. Politika by v tom neměla mít místo. Ale když lid si to žádá.

    Btw1 já teda nevidím ani 3 pozice ;-)

    Btw2 FVE neplánujes?
    CAL
    CAL --- ---
    Je tak nějak samozřejmé (tedy je o tom asi zbytečné diskutovat), že zákonem chce neprofesionálům zakázat co nejvíc člověk, který jimi evidentně opovrhuje WARBABY8. Taková třešnička je, že moje nová elektroměrová skříň od elektrikáře teď vypadá takhle. Ale tchýni jsem samozřejmě řekl, že teď už k nám nemůže, protože pátou pozici už ve skříni nemáme :-D.

    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MJUGEN: a proč by ne? Projekt v pravém slova smyslu dle stavebního zákona již nebude potřeba, revizak se z toho celkem jednoduše vyklickuje a převzít to bude moct prakticky i lajk. A instalační firma tou dobou už nebude existovat protože to bude s.r.o. s vkladem 1000,- Kč vytvořené pouze na tuhle zakázku.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8: jak jsem psal, návrh jsem nečetl, nevím jak to bude vypadat, nechám se překvapit. Nevěřím ale, že někdo si lajsne vyplodit projekt od stolu na školu a revizák orazítkovat ze židle 100 km od stavby... vlastně ne, instalovaného zařízení? :-) a pak někdo další převzít bez výhrady do užívání. No uvidíme :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MJUGEN: tak právě to tady řešíme, že prakticky žádný razítka nebudes nepotřebovat. Starosta dostane na svůj barák panely se slevou a všechny baráky v majetku obce budou mít krásnych 49,9kWp. Nebo jak si to představuješ že to bude vypadat?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8: no, na svůj barák ať si dává kdo chce co chce, na školy apod. to jen tak někdo bez náležitých razítek nedá. Já chci vyměnit jeden jistič na typ C a po měsíci se nic neděje, hrozně složitý... nedovedu si představit dávat na střechu FVE :-).
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MJUGEN: no právě a tohle chceš pustit dál? Argumentace zakona je dát to na školy, školky, zdravotní střediska atd. Dneska projekt nad 20kw musí dělat autorizovaná osoba, musí to vidět statik a hasiči a tohle všechno odpadne. Takže za mě potencionalne těžkej průser...
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8: jenže tohle, jak dobře víš, už průser dnes. Když vidím na FB některý instalace, tak (i jako laik) nechápu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MARASAN: tak když ti nevadí že ti třeba kuchaři který během covidu prisli o praci budou dávat na střechu několik tun aniž by to viděl třeba statik... nebo až se z baráku nedostanou lidi protože někdo dal stridace s baterkama do únikovy cesty...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MJUGEN: Stavebni urad jsou bohuzel leckde lidi, kteri Ti hodi klacek pod nohy proste z principu. Ten rev kolem toho neni ze srandy.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ELIJEN: Jednoduchy to neni vubec, zacnes to danit, zacnes to papirovat, ma to pro Tebe zavazne dusledky pro napriklad pripad Tvoji nemoci (jsou to prijmy - smolik pacholik ohledne podpory).

    Doporucil bych postavit 10 kWp ted a s vetsi pockat na pad limitu. WARBABY8 je velka vyjimka, ono se to pohne. Jen kvuli nemu (a pripadne podobnym) v tuhle chvili vybehavat licenci fakt nema smysl.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8: no to rozhodně ne, ale určitě neuškodí to změnit :-); každopádně nevím o dalších změnách, nečetl jsem.
    Vyřídit licenci a stavebko je v pohodě (pokud stavební úřad není obsazen dementy a funguje v rámci zákona), problém asi (neznám nikoho, kdo má licenci) nastává pro držitele licence a IČ - faktické právní důsledky a ty jsou dost nepříjemné - z Franty Vomáčky už není z pohledu zákona jen závislák, ale OSVČ (daně a sociální systém, není nárok na podporu v případě ztráty zam...), proto je změna imho dobrá.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Me prijde trapny, ze by si kvuli par panelum na strese kazdej mel delat zivnost. Ja ji mam, takze pokud licenci je opravdu tak jednoduche, jak rika WARBABY8, tak si ji klidne udelam ... jinak se to pokusim obejit pres nejaky ten limiter ... podle me to v zakone neni dostatecne specifikovane na to, aby mi nekdo neco mohl rict.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: A manzelky s tim souvisi jak? 🤦 Mohl bys nam pls odpovedet na ty "piraty"? Konkretni odpovedi, bez klickovani?


    WARBABY8
    MARASAN
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: Vidis, uz tam skoro jsi. A ted jeste promysli, proc soustave FVE 20 kWp s licenci evidentne nevadi a 20 kWp bez licence by najednou vadit mela.

    Je to jen ucetni operace, jestli si to kdo musi psat do podnikani nebo si kvuli tomu musi to podnikani zalozit. Elekron jako elekron.

    50 kWp bez licence bude parada a vcera bylo pozde.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: tak to chápu a přeji trpelivou a tolerantní manželku;-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: to že si sedíš na vedení neznamená že děláš v energetice. Jak by mi asi ten zákon pomohl kdybych se živil vybehavanim papírů?

    A ono je nad 10kWp u nás nelegální? Soustava se nehrouti ale ty brecis že je energetická krize...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam