• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    FOGI
    FOGI --- ---
    KOOTCHA: já mám stejný dilema
    imo tam prostě musíš nechat v provozu ty komponenty, který ti "zaplatil" stát. nemůžeš vyhodit měnič a dát větší, ale určitě můžeš pořídit další. stejně s panelama
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    FOGI: ja se ale ptam, jestli kdyz ten system jeste dodatecne na vlastni naklady rozsirim, jestli to je poruseni podminek dotace. Kazdopadne dobry vedet, ze opravdu kontrolujou.
    FOGI
    FOGI --- ---
    KOOTCHA: v podmínkách dotace je udržení systému v provozu po dobu 10 let
    teda v r.2018 to tak bylo a kontrolu fyzickou u mě opravdu dělali
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: To je tedy fakt dobrá kokotina. To je důvod proč chci kvůli dotacím jít raději do vratky distributorovi. Ne že by mě šlo o prachy ale co s tou letní nevyužitou energií?
    Ty panely jsou skoro za cenu dotace, tedy byla by škoda to nevyužít a proto přemýšlím o 9kWp, které mě posunou do soběstačnosti po mnohem delší část roku.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MARASAN: Tak to víš, že by udělali. Ale mě by zajímalo, jestli je to problém pro udržitelnost tý dotace. Z mýho pohledu mám od státu dotaci na systém s menším výkonem, ten tam je a já ho rozšířím, tak snad by to pro ten účel přechodu k obnovitelnejm zdrojům mělo být spíš ku prospěchu. Ale nevim, jestli to nebude pro úřednictvo spíš problém. Tak by mě zajímalo, jestli to někdo neabsolvoval.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KOOTCHA: a neudelaji ti dalsi panely jednoduse dodavatele po dohode s druhou fakturou? Neverim, ze nekdo z dotacni kancelare prijde merit panely.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak jsem dneska podepsal smlouvu na malej solární systém na TUV. Nechtěl jsem to bastlit sám, tak to mám přes dotaci a firmu, ale protože ten dotační systém je takovej blbej a je tam nastavenej minimální poměr mezi objemem ohřejvaný nádoby a kWp FVE musí být 80. Takže na 1kwp elektrárny je 80L bojler a při 160 L já nemůžu (2,2kw) spirálu dostatečně nakrmit po většinu roku.

    A ta se chci zeptat, jestli jste někdo neřešil, jestli je nějakej právní problém v rozšíření dotovaný fve na vlastní náklady. Střídač mám naddimenzovanej. Nechal bych tam dát jen delší AL konstrukci a časem přidal 2 další panely.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Jo díky. To jsem trochu očekával, že už umí vyřešit mnohem elegantněji ten hybridní měnič, jen jsem to tam nenašel...

    Přišlo by mi logické, že už je to jeho součástí. Tedy další věc co potřebuji.

    Protože nabíjet nejdříve bojler je neefektivní.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: to sa mi nezda ze by priamo striedac vedel robit regulaciu, tu je take schematko ako to robi wattrouter, ale podla toho co pisu na strankach maju stale nedostatok :( https://solarcontrols.cz/cz/wattrouter.html

    LAUNCHER: no mne museli trochu prekopat elektroinstalaciu a vystrcit skrinu s elmerom von, lebo to je novy standard, ale robila to vsetko ta firma, resp. ono jak su kontraktor pre e.gd tak mozno maju nejakych sharovanych pracovnikov priamo od distributora na tieto zasahy, bez prudu som bol asi 4 hodiny pri tom prekopavani a potom este tak na striedacku jeden den kedy rozbehavali to zapojenie, ale tam to bolo sposobene tym, ze mali nejake problemy pri rozbiehani toho backupu na samostatny zasuvkovy okruh, ja som vtedy doma nebol, ale zena vravela, ze pri tom nadaval jak dlazdic, jak sa mu to nedarilo
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Skříň ti tez dělala firma s FVE? Jak dlouho to pls trvá, resp jak dlouho budu bez proudu? 😀 Dělám z home office. Mam tu pár hezkych power bank, ale bez externího monitoru to není ono.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: Bolest mi prijde vzájemná, prijde mi že ti každý můj post musím vysvětlovat jak pro malé dítě a stejně jsi to opět nepochopil, pripadne děláš hloupeho. Jdu to vyřešit do nastavení...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: napsal si: "Skříň má odpovídat legislativě. Moje retro z ~1980 dle jejich kontroly odpovídá."
    Pokud jí budou muset upravovat, tak asi neodpovídá ne? Promiň ale s tebou fakt nemá cenu diskutovat. Odporuješ si v každém druhém postu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: LAUNCHER: Tzn na uvod to musí odpovídat legislativě, jakkoliv chabě. Pokud to dokonce ani té legislativě neodpovídá, zařídí to, připlatíte si. Výjimky jsou určitě možné, proto se dela ta kontrola před podpisem.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: Přečti si to ještě jednou. S-Power zařídí zbytek, vcetne skříně. Jako u každé pricetne firmy. Takže netřeba tu strasit lidi.

    S tou Tvoji anonymní kritikou S-Power - Radi se k nadprůměru tehle branže a narozdil od jiných se umí chovat slušně a vstřícně, pane "já jsem z branže, kdo je víc".
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Krom toho že nejsou lidi na realizaci, jak sám píšeš, tak si také dokážu představit kdo to bude dělat. Mám dobré (tedy spíše špatné) zkušenosti ze stavebnictví...

    Teď jsem viděl jednu poptávku realizace a samotná práce vyšla u 10kWp verze bez baterie na 150k Kč. Ty firmy si teď můžou říct cokoliv..
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Jo tedy navíc je tam jen vypínač. To jsem chtěl slyšet. A tak jsem si to představoval. Jen mě zmátlo to že tam někdo má 3 pozice a tobě to přišlo málo :-D


    WARBABY8: Na to prej musíš mít desetiletou praxi v oboru. Nedávno jsem do toho lanařil souseda revizáka :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: to fakt věříš tomu, že obsah 40 let starýho elektroměrovýho rozvaděče odpovídá tomu co budeš potřebovat dneska, abys splnil požadavky distributora pro připojení FVE? To je hodně naivní představa. Ale u S-power je možné všechno, když jeden revizák za rok zvládnul 2000 revizí FVE, tak proč ne.

    CUKI: Velikostně to je v pohodě, ale bez HDO a vypínače za elektroměrem to nepřipojíš. Na stránkách distributorů jsou schémata, jak by měl takový rozvaděč vypadat.

    CUKI: udělej si certifikaci a můžeš si to udělat sám
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CAL: Pokud si FVE neplánujes dělat svepomoci: Skříň má odpovídat legislativě. Moje retro z ~1980 dle jejich kontroly odpovídá. Spower sama řeší zbytek. Předpokládám, že další firmy to budou umit podobné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ..a blbé je že nejde vyřešit svépomocná montáž :-( rád bych šel cstou svépomocné montáže a pouze následné revize.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Ale hledám systém který by nejprve nabil baterie, pak by ládoval bojler a nakonec by posílá přebytky do sítě. Nejsem si jistý jestli to umí přímo tohle: https://www.kvelektro.cz/trifazovy-hybridni-menic-goodwe-gw10k-et-10kw-p1788250?yottly_online=ostatni-kupuji&yottly_recommender=personalised-substitutes

    Protože by ten bojler byl zapojen jako přímá spotřeba a tedy by se nabíjel dříve než baterie ale jestli je možné najít řešení opačně šel bych asi do něj...
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak jsem našel: "Dotace na trvale obydlené chaty a chalupy

    Z programu Nová zelená úsporám umíme vyjednat i podporu instalace fotovoltaické elektrárny na objekt pro individuální rekreaci. Na rekreační objekty se vztahují stejná pravidla i výše dotace je stejná jako pro rodinné domy.

    Podmínkou přiznání dotace je celoroční využívání chaty či chalupy, které se prokazuje trvalým bydlištěm majitele budovy na dané adrese. Trvalé bydliště musí být v místě vedeno minimálně 2 roky před podáním žádosti o dotaci."

    To příjemná zpráva.

    Tedy dotace 60k na první hybridní 2kWp + 10k na každý kWp (což je skoro cena toho panelu)
    a baterie 10k na 1Wh...

    Kolik stojí instalace a vybavení si představit umím na kolik mě vyjde projekt a všechny ty sračičky okolo?


    Mí představa jak jsem psal ze až 9kWp na střechu tedy 130k dotace a do baterie max 7kWh tedy dohromady 200k Kč? to slušný...

    Blbé je, že do té doby než předělám střechu budu mít skon 22° JV :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam