• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Zkus docist ten muj dotaz do konce :D Shelly krabicka (500 Kc) + HomeAssistant (0 Kc). Podle toho kolik tece do baterky nebo na kolik je nabita se muze zapnout/vypnout bojler. Tepelne cerpadlo (topeni/chlazeni) bude take napojene do HASS naprimo, auto uz tam mam. Kazda dalsi integrace je v podstate dalsich 500 Kc pokud je potreba Shelly krabicka nebo 0 Kc pokud se to umi napojit na HASS primo.

    Jedine, co WattRouter umi navic oproti Shelly je PWM, ktere stejne nevim na co bych vyuzil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BTW kde levně nakupovat ty kotvící prvky a hliníkové lišty na FVE? pokud by si to člověk dělal sám? Kde mi konkrétně o vlnitý plech Lindab předpokládám kotvení do latí...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Update: Strecha snese 18 kWp. Ale máme problém sehnat na tohle asymetrický střídač s podporou baterie. Takže bude asi jen 12 kWp. Do dvou nebo do symetrického se mi nechce, mam to primarne jako hračku. Je to škoda. Třeba někdy příště.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: A jak by jsi to vyřešil jinak? nechci od toho nic víc než 1. nabíjet baterii 2. přepnout na ohřívání bojleru a teprve za 3. to vracet do sítě.

    A tedy za 0. přímá spotřeba, to je snad jasné.

    Tohle je naprosto jednoduchý požadavek a nevím proč je k tomu potřeba wattrouter, když by to mohl dělat rovnou ten hybridní měnič... ale já nic takového nenašel...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: To chapu, ale na to neni potreba WattRouter.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Já s píše nechápu proč to není součást toho hybridního měniče? Přesně tam je to totiž potřeba.

    ELIJEN: Zrovna jen ten Bojler je naprosto zásadní a ušetří víc než celý zbytek soustavy za zlomek ceny.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zalezi ci budes chciet dotaciu, pokial ano, tak budes musiet pravdepodobne pouzit nieco zo schvaleneho zoznamu zariadeni, ale neviem ci to este stale takto plati, v roku 2018 to tak bolo
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: No jestli je to nejakej proprietary shit, tak bych ho ani nebral. Propojeni s HASS beru jako samozrejmost.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zalezi ako ten striedac komunikuje, ja som skusal najst nejake API k tomu mojmu goodwe, zeby som si ztama vycital nejake hodnoty, ale nenasiel som ziadne navody, naproti tomu z wattrouteru viem tie hodnoty vycitat cez python, ma to ulozene v xml na svojom lokalnom webe

    file = urllib.request.urlopen('http://10.0.0.200/meas.xml')
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: Predpokladam, ze z menice/baterie zjistim kolik se nabiji (= jakej je prebytek) a podle toho sepnu treba bojler. Mozna podcenuju komplexitu nastaveni celeho systemu ... nevim.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ELIJEN: ak tie krabicky vedia spocitat velkost a smer prudu medzi elmerom a domacim rozvadecom a vyhodnotit ci ide o odber alebo uz o prebytok, tak si to mozes postavit aj na tom, takto mas akurat hotove riesenie, ktore obsahuje aj ovladacie rozhranie a logovanie a take tie veci
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Dotaz na WattRouter:

    Co konkretne je jeho nejvetsi plus? Je vubec potreba, kdyz realne bude spinat jen par veci? Napada me bojler, nabijecka na auto a mozna ohrev/filtrace bazenu. Prijde mi, ze tohle vsechno se da udelat pres Home Assistant a par krabicek Shelly nebo podobnych relatek, ktere muzou byt primo v rozvadeci. Co mi unika?
    FOGI
    FOGI --- ---
    KOOTCHA: já mám stejný dilema
    imo tam prostě musíš nechat v provozu ty komponenty, který ti "zaplatil" stát. nemůžeš vyhodit měnič a dát větší, ale určitě můžeš pořídit další. stejně s panelama
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    FOGI: ja se ale ptam, jestli kdyz ten system jeste dodatecne na vlastni naklady rozsirim, jestli to je poruseni podminek dotace. Kazdopadne dobry vedet, ze opravdu kontrolujou.
    FOGI
    FOGI --- ---
    KOOTCHA: v podmínkách dotace je udržení systému v provozu po dobu 10 let
    teda v r.2018 to tak bylo a kontrolu fyzickou u mě opravdu dělali
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: To je tedy fakt dobrá kokotina. To je důvod proč chci kvůli dotacím jít raději do vratky distributorovi. Ne že by mě šlo o prachy ale co s tou letní nevyužitou energií?
    Ty panely jsou skoro za cenu dotace, tedy byla by škoda to nevyužít a proto přemýšlím o 9kWp, které mě posunou do soběstačnosti po mnohem delší část roku.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MARASAN: Tak to víš, že by udělali. Ale mě by zajímalo, jestli je to problém pro udržitelnost tý dotace. Z mýho pohledu mám od státu dotaci na systém s menším výkonem, ten tam je a já ho rozšířím, tak snad by to pro ten účel přechodu k obnovitelnejm zdrojům mělo být spíš ku prospěchu. Ale nevim, jestli to nebude pro úřednictvo spíš problém. Tak by mě zajímalo, jestli to někdo neabsolvoval.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KOOTCHA: a neudelaji ti dalsi panely jednoduse dodavatele po dohode s druhou fakturou? Neverim, ze nekdo z dotacni kancelare prijde merit panely.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak jsem dneska podepsal smlouvu na malej solární systém na TUV. Nechtěl jsem to bastlit sám, tak to mám přes dotaci a firmu, ale protože ten dotační systém je takovej blbej a je tam nastavenej minimální poměr mezi objemem ohřejvaný nádoby a kWp FVE musí být 80. Takže na 1kwp elektrárny je 80L bojler a při 160 L já nemůžu (2,2kw) spirálu dostatečně nakrmit po většinu roku.

    A ta se chci zeptat, jestli jste někdo neřešil, jestli je nějakej právní problém v rozšíření dotovaný fve na vlastní náklady. Střídač mám naddimenzovanej. Nechal bych tam dát jen delší AL konstrukci a časem přidal 2 další panely.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Jo díky. To jsem trochu očekával, že už umí vyřešit mnohem elegantněji ten hybridní měnič, jen jsem to tam nenašel...

    Přišlo by mi logické, že už je to jeho součástí. Tedy další věc co potřebuji.

    Protože nabíjet nejdříve bojler je neefektivní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam