JIMIQ: je to tak, ale na horním okraji jižní fasády se kolmý panel v zimě docela vyplatit může.
My stavíme FV na chatě (protože doufáme, že dle principu
[CYBERHIPPY @ Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,] si nyní půjde přebytky odečíst v Praze...) a celkem se mi podařilo prosadit, že místo nějakého úplného (a ošklivého) vyskládání střechy až k dolnímu okraji je tam pod hrebenem jed
Vainý souvislý pruh, který je ale zaručeně osvětlený i v zimě. Takže jsem fakt zvědav na tu zimní produkci. Problém teda je poměrně mírný sklon střechy (rozhodně ani ne 45°), ale zase jde o objekt využívaný jen v létě, takže v zimě to má zvládat tak max. temperovat baterie a trochu možná bojler, aby zaručeně nezmrznul a aby se objekt nemusel zazimovávat. Ale rozhodně tam v zimních měsících nebude žádný větší odběr.... na druhou stranu, panely by fakt neměly být zastíněné, ale očekávám tak 10x menší produkci během dne, než v létě.
Varianta, že objekty s FV sice nevrací v létě přebytky do sítě, ale přesto jsou přes zimu autonomní, je zajímavá. Mě to tedy nevychází, resp. pouze za cenu obrovských přebytků produkce v letním období (i více než desetinásobných). To by na druhou stranu umožnilo směřovat celou ekonomiku k tomu, že fosilní bude jen v zimním období (což dává smysl, protože pak se jako náhrada uhelek může začít řešit nějaká megakumulace v průmyslovém měřítku...).