• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: ten sklon je dvojí zabiják - kvůli sklonu samotnému a pak stínění - pokud nemáš optimizéry, tak jeden stíněný panel ve stringu ti sníží výrobu všech panelů ve stringu.

    Pokud by měl ten běžný sklon 30-45° a šikmou střechu, tj. bez stínění, tak by pokryl 2x tolik odhadem, takže pro celé pokrytí by nepotřeboval 27kWp + obří baterku ale jen 13,5kWp, což už realistické je a ~40kWh baterku, což bude realistické během 5-10 let.

    Celkově mě to naplňuje optimizmem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Zima s fotovoltaikou – Sesivany's blog
    https://blog.eischmann.cz/2023/04/03/zima-s-fotovoltaikou/
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    JIMIQ: ...lokalny bizar je len to, ze pravne to malo byt v CR zavedene nejpozdejs do 31. 12. 2020 ...a az ked europska komise zacala vest dve rizeni s Ceskou republikou za neplneni povinnosti zavest smernice o komunitni energetice do ceskeho prava ...tak sa to zacalo hybat... akorat koli necinnosti to bude stat danove poplatniky brutalni pokutu za neplneni povinnosti...
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    JIMIQ: ...aspon nejaky posun... u nas takto mozeme dat na barak, ktory ma idealnu juznu strechu i sklon a mozeme tam v poho dat 50kWp vykonu... a spotrebovat to mozeme v druhej nemovitosti, kde ta strecha neni optimalna pre fotovoltaiku... :oD ...tak z toho mam radost... ;oD
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CYBERHIPPY: a zas nějaké energetické společenství... proč doprdele nestačí v online správě účtu nastavit cizí EAN na který chci posílat elektřinu? Vždyť to jsou jen byty v síti... ty elektrony už si to přeberou jak potřebujou
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    Elektřinu ze solárů půjde sdílet, rodiny ušetří tisíce - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-elektrinu-ze-solaru-pujde-sdilet-rodiny-usetri-tisice-40427283
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KASPAREK: no vidíš tak pro tebe victron nebo studer dávají smysl protože jejich původní použití je právě na lodích a jsou dělaný na ostrovni systémy. ;-)
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    WARBABY8: njn to mi nedoslo, ja s tema systemama na siti nemam vubec zadny zkusenoti, z poslednich 12 let jsme byly 5 let na lodi na malym solar systemu a ted 6 a neco let na farme mimo civilizaci. A okoli sousedi a znami jsou taky vetsinou mimo na nezavislych systemech.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KASPAREK: no a to je přesně ono. Já tu dávám řešení pro "českou" klasiku kdy jsi připojený k síti a k tomu máš fve. To co řešíš ty je tady úplný atyp na našem trhu.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    WARBABY8: Nevypadaj spatne, akorat zatim moje guglefu nenaslo nejakyho rozumnyho dealera v portugalsku. Trifazovy system zatim neplanuju a vic nez 5kw asi nepotrebujem. Asi jsem mel zminit ze jsme kompletne off grid, u tech goodwe nejak nevidim ktery z tech jejich produktu potrebujou sit a ktery ne.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    goodwe ma zaruku iba 5 rokov, tento rok mi bude koncit zaruka, tak uvidime ako dlho este pozije :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KASPAREK: tak když vezmu takovej běžnější stridac třeba 10kovy goodwe tak to dneska koupíš za netovou cenu 53K. Oproti tomu victron 3k stojí 25k a potřebuješ tři. K tomu tracker za 12k a ty potřebuješ dva. Navíc victron potřebuje externí ochrany který GW má implementovány. Tak budeme hodný a dáme je za bura. Tak asi tak...
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    WARBABY8: a cenove jsou teda ty bezny stridace s desetiletou zarukou mnohem vyhodnejsi nez Victron? Na zacatku jsem psal co bych chtel doporucit, to mi prislo jako docela konkretni otazka. Tu sracku co jsem tu mel se snazim najit co to bylo ale nemuzu si vzpomenout podobnych je plny internet, bila krabice s diplejem uprostred a 4 tlacitkama, 5kw se prodavaj kolem 600eur, parametry vetsinou vypadaj rozumne, ale nastesti jsem to koupil uz pouzity jenom jako rezervu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KASPAREK: Pokud vím tak ty "běžný" stridace mají 10 let záruku od výrobce, takže pokud bych ho měl jednou za 5 let zdarma vyměnit tak je to za mě sakrální dobrej deal.

    Jinak tyhle obecný řeči nemají moc význam. Řekni co to bylo za sestavu a můžeme se pobavit naprimo.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    A teda puvodne jsem si myslel ze reseni vsechno v jedny krabici je skvelej napad, ale kdyz se v ni neco podela a jde to cely nekam do servisu je to celkem pruda. Kdyz je to zvlast tak je to aspon trochu modularni. Kdyz jsem mel ten hladovej invertor tak jsem k tomu mel nakonec pujcenej 800w victron z kteryho jsem zivil nejnutnejsi veci a ten 5kw poustel jen kdyz jsem potreboval pouzivat vykonove narocnejsi veci.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    WARBABY8: jeden takovej beznej stridac jsem tu mel, na prazdno zral 80W, byl to teda 5kw, ale i tak me ta spotreba prekvapila, v mych podminkach to bylo na baterky docela vrazda. Povedlo se mi ho prodat a sousedovi po necelym roce shorel. Takze porad nevim.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KASPAREK: "běžný" stridač má MPPT v sobě a vetsinou minimálně dva takže odpadá nutnost kupovat externí jako například u victronu.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    Sarkasmu jsem pochopil, vsechno se vyrabi v cine. Jenom by me poras zajimaly ty nepredrazeny produkty s kvalitou Victronu. Jako mppt controllery pouzivam epever, ale zase tak diametralne levnejsi mi neprijdou.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    P0L0US: Byl to sarkasmus, viz zde: WARBABY8: :-)
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    THE_MIRACLE: to že je to "také Čína " je poněkud lichý argument. Jde přeci o kontrolu kvality, design, integraci s dalšími zařízeními a take následnou podporu a vývoj což se logicky projevuje na ceně.

    Ani nesoudím, jestli je to předražené nebo ne. Trh se zdá mluví jasně neboť o produkty je z nějakého důvodu solidní zájem a firma si udržuje slušné renomé.

    Osobně nevidím na trhu srovnatelnou konkurenci. Tím nemyslím jednotlivé komponenty, ale kompletní nabídku komponent integrovatelou do jednoho vzdáleně ovladatelného systému, což považuji jednu ze silných stránek Victronu.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam