• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ELIJEN: celý barák můžeš dát na backup nebo 4 pólový přepínač sítí (dražší automatika) a při výpadku pojede vše backup, jinak grid. Šlo mi hlavně o to, že máš špatně ten obrázek, barák je totiž na gridu (paralelně) připojen stále
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MJUGEN: Jasne, tohle je klasickej back-up, kde A) musis vybrat co na nem ma bezet a presunout jistice do zvlastniho rozvadece B) zbytek pri vypadku bude bez stavy.

    To mi prijde z obou duvodu na hovno.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ELIJEN: ne, schéma z manuálu

    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: vazební spínač je něco jiného. Místo toho ATS je rozvaděč FVE který vše řeší a v něm je mimo jine bypass ať už ruční nebo automatický.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Automaticky backup pak takhle, nebo jinak? ATS (vazebni spinac) by prehazoval barak mezi LOAD a GRID.

    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: To, co popisuje CUKI je zapojene takhle?

    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: Pokud budeš mít zalohovanej celej barák tak to tak je. A když budeš mít automatickej back-up tak ani neplatí co píše
    CUKI
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Přetoky mít nemusíš jen to necháš na střeše a nebo budeš dotovat sebehorší klimu, vyrábět vodík, zapojíš nějakej naročnej provoz (těžba bitcoinů),... :-)

    Ale ve výsledku tě to nic nestojí, ty panely jsou fakt za hubičku. Dneska je běžná cena cca 6Kč/Wp jenže ta baterie která ti reálně 10let v průměru nevydrží, stojí většinu té ceny. Komerční řešení stojí asi 10k Kč/kWh, pokud si ji vyrobíš tak i s balancerem a nějakou další elektronikou budeš cca na polovičce.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: No kdyz prepaneluju, tak stejne v lete budu mit megawattove pretoky a v zime to neutahne ani topeni. Ty baterie podle me do budoucna budou davat vetsi a vetsi smysl, protoze cim vetsi adopce FVE, tim levnejsi bude elektrina kolem poledne (dost mozna hluboko do zapornych cisel). Takze misto nabijeni z vlastni FVE si nabiju od nekoho jineho a jeste za to dostanu zaplaceno :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Jo svým způsobem přijde doba kdy FVE nebude dávat ekonomický a ani ekologický smysl. Prostě v tom celku má ta FVE smysl jen v v nějakém intervalu, ten v ČR zatím nenastal. Ale u těch baterií je to podobné. Ekonomicky by se ti vyplatilo vykrývat pouze denní/noční rytmus. Ale nikoli letní/zimní, který je mnohem důležitější. Dobře koncipovaná FVE by měla běžet skoro 9měsíců pouze z FVE a v létě defacto čistě jen z ní. Ale ta zimní energie bude vždy ta nejdražší. Ne tak jak to platíš dnes.

    No a co se týče toho výkupu, ten bude mít do budoucna smysl minimální, spíše jen u těch FVE které jsou situovány nějak nestandardně. Třeba na horách, kde budeš v zimě nad inverzí a nebo ty co jsou nastaveny hodně vertikálně a hodně na východ či západ.

    Můžeš poskládat větší baterii, ale akumulace v řádu dní také nedává smysl. Ideální je když naopak přepaneluješ. Ty panely jsou totiž dnes velmi levné a životnost velmi vysoká. Zatímco baterie má sice určitý počet cyklů, ale prostě mnohem častěji ji zlikviduješ nějakým nestandardním stavem. Teplota, nízké nebo vysoké napětí,..
    Základ je třeba dobrej balancer, jenže ani ty profi řešení alá pylontech a spol nemají zrovna 2x super řešení balancerů, takže to prostě jednou přestane stíhat, články se rozjedou a máš po baterii. Někdy odejde článek sám i bez toho. hlavně u těch vysokonapěťovejch které musí používat malé 50Ah články.

    Druhý problém s baterií, že není jednoduché ji při problematických stavech odpojit, protože to pak dost často oddělá měnič.

    Pokud hledáš levné řešení a nepotřebuješ doma nutně 3 fáze, tak je mnohem lepší jet jen na jednu fázi.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ELIJEN: proc myslis, ze je zaporna cena v casech, kdy vetsina fve jede na plno?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MARASAN: No podle grafu mi prijde, ze to je past na FVE. Kdyz nejvic vyrabi, tak je cena nizka, nulova nebo dokonce zaporna. Vecer pak nejvyssi. Pak je otazka proc se vubec obtezovat s panelama a neudelat rovnou battery-only backup. Misto 10kwh pak muzu mit treba 30kwh baterii.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ELIJEN: to tak casto neni. navic musis mit distributora,kterej ti za spot doda. zítra je myslim patnacta h za nula, muzes zacit ;-)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MARASAN: To jsem nevedel. Zajimave. To se skoro vyplati misto do panelu investovat do baterii a nabijet je ze site, kdyz je elektrina levne/zdarma :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ELIJEN: spotovou cenu nemusis predvidat, je dostupna den predem na OTE
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: backup ten úplný funguje na principu aktivní UPS, tedy není to úplně úsporné řešení, protože přes střídač jde zbytečně i elektřina ze sítě.

    Jinak by měla být možnost určit do jakého vybití to pojede ještě z baterie pokud je síť stále aktivní. Většin firem má i vlastní SW řešení na výkup přebytků do sítě za nejvýhodnější cenu. Ale to podle mě nemá moc velký význam, protože tohle se brzy bude nutně muset změnit. Takže na nějakou návratnost touto cestou bych moc nesázel.

    Já osobně šel raději do vlastní řešení bez přetoků, protože to stojí zlomek toho komerčního řešení i s dotací.

    6,4kWp + baterie 48V 200Ah + druhý bojler 120l by měl vyjít cca kolem 100k Kč. Komerční řešení mi vyšlo na cca 500k Kč-200k Kč dotace.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: prostě jen pripojis na back-up celý dům. Samozřejmě pod podmínkou že to jde a že to ma z projektanskyho hlediska smysl.

    Jinak teda firmám které ti nabízejí skladacku v podobě milionu rozvaděčů který kupujou na aliexpresu bych se já osobně vyhnul.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: To asi dava smysl. Jak se to pak konkretne resi, kdyz chci mit na backup celej barak? Nejake prepinani?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: back-up okruhy musí být galvanicky oddělené od zbytku instalace, jinak by si back-upem "napájel celou distribuční síť". (Což je 10kW střídačem nesmysl a vůbec by ti nenajel)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: Kdyz dokaze dodavat elektrinu v noci, tak proc je potreba zasah do el. rozvodu aby mohla dodavat i pri vypadku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam