• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: A terazky mi povedztě, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod pojmem rapid shutdown ;-)

    jinak s tebou souhlasim, ale hlavně že je to levný o funkčnost ani tak nejde ;-)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Ale musim rict, ze situace kolem FVE na ceskem trhu je fakt smutna. Z 10 firem jich 9 poradne nevi, jak ma byt spravne nainstalovana elektrarna v souladu s predpisy. Hlavne co se tyce elektraren nad 10kWp, ktere musi mit rapid shutdown. Vcera mi pani po telefonu rikala, ze to neni vubec potreba a ze si mam radsi pojistit barak :D

    Resil jste nekdo rapid shutdown pro ostrovni elektrarnu (tedy jinak, nez automaticky pri vypadku DS).
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MJUGEN: No, misto full-backup si udelal no-backup :D To je jedno, ja uz stejne vim, ze nejlepsi varianta je ta 3. viz ELIJEN
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MJUGEN: Takhle je to kompletne bez backupu.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MJUGEN: Ted nevim jak to myslis. Co je na obrazku spatne? Je to v podstate stejne co jsi postoval ty, akorat na tom backup je cely barak.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ELIJEN: celý barák můžeš dát na backup nebo 4 pólový přepínač sítí (dražší automatika) a při výpadku pojede vše backup, jinak grid. Šlo mi hlavně o to, že máš špatně ten obrázek, barák je totiž na gridu (paralelně) připojen stále
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MJUGEN: Jasne, tohle je klasickej back-up, kde A) musis vybrat co na nem ma bezet a presunout jistice do zvlastniho rozvadece B) zbytek pri vypadku bude bez stavy.

    To mi prijde z obou duvodu na hovno.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ELIJEN: ne, schéma z manuálu

    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: vazební spínač je něco jiného. Místo toho ATS je rozvaděč FVE který vše řeší a v něm je mimo jine bypass ať už ruční nebo automatický.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Automaticky backup pak takhle, nebo jinak? ATS (vazebni spinac) by prehazoval barak mezi LOAD a GRID.

    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: To, co popisuje CUKI je zapojene takhle?

    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: Pokud budeš mít zalohovanej celej barák tak to tak je. A když budeš mít automatickej back-up tak ani neplatí co píše
    CUKI
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Přetoky mít nemusíš jen to necháš na střeše a nebo budeš dotovat sebehorší klimu, vyrábět vodík, zapojíš nějakej naročnej provoz (těžba bitcoinů),... :-)

    Ale ve výsledku tě to nic nestojí, ty panely jsou fakt za hubičku. Dneska je běžná cena cca 6Kč/Wp jenže ta baterie která ti reálně 10let v průměru nevydrží, stojí většinu té ceny. Komerční řešení stojí asi 10k Kč/kWh, pokud si ji vyrobíš tak i s balancerem a nějakou další elektronikou budeš cca na polovičce.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: No kdyz prepaneluju, tak stejne v lete budu mit megawattove pretoky a v zime to neutahne ani topeni. Ty baterie podle me do budoucna budou davat vetsi a vetsi smysl, protoze cim vetsi adopce FVE, tim levnejsi bude elektrina kolem poledne (dost mozna hluboko do zapornych cisel). Takze misto nabijeni z vlastni FVE si nabiju od nekoho jineho a jeste za to dostanu zaplaceno :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Jo svým způsobem přijde doba kdy FVE nebude dávat ekonomický a ani ekologický smysl. Prostě v tom celku má ta FVE smysl jen v v nějakém intervalu, ten v ČR zatím nenastal. Ale u těch baterií je to podobné. Ekonomicky by se ti vyplatilo vykrývat pouze denní/noční rytmus. Ale nikoli letní/zimní, který je mnohem důležitější. Dobře koncipovaná FVE by měla běžet skoro 9měsíců pouze z FVE a v létě defacto čistě jen z ní. Ale ta zimní energie bude vždy ta nejdražší. Ne tak jak to platíš dnes.

    No a co se týče toho výkupu, ten bude mít do budoucna smysl minimální, spíše jen u těch FVE které jsou situovány nějak nestandardně. Třeba na horách, kde budeš v zimě nad inverzí a nebo ty co jsou nastaveny hodně vertikálně a hodně na východ či západ.

    Můžeš poskládat větší baterii, ale akumulace v řádu dní také nedává smysl. Ideální je když naopak přepaneluješ. Ty panely jsou totiž dnes velmi levné a životnost velmi vysoká. Zatímco baterie má sice určitý počet cyklů, ale prostě mnohem častěji ji zlikviduješ nějakým nestandardním stavem. Teplota, nízké nebo vysoké napětí,..
    Základ je třeba dobrej balancer, jenže ani ty profi řešení alá pylontech a spol nemají zrovna 2x super řešení balancerů, takže to prostě jednou přestane stíhat, články se rozjedou a máš po baterii. Někdy odejde článek sám i bez toho. hlavně u těch vysokonapěťovejch které musí používat malé 50Ah články.

    Druhý problém s baterií, že není jednoduché ji při problematických stavech odpojit, protože to pak dost často oddělá měnič.

    Pokud hledáš levné řešení a nepotřebuješ doma nutně 3 fáze, tak je mnohem lepší jet jen na jednu fázi.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ELIJEN: proc myslis, ze je zaporna cena v casech, kdy vetsina fve jede na plno?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MARASAN: No podle grafu mi prijde, ze to je past na FVE. Kdyz nejvic vyrabi, tak je cena nizka, nulova nebo dokonce zaporna. Vecer pak nejvyssi. Pak je otazka proc se vubec obtezovat s panelama a neudelat rovnou battery-only backup. Misto 10kwh pak muzu mit treba 30kwh baterii.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ELIJEN: to tak casto neni. navic musis mit distributora,kterej ti za spot doda. zítra je myslim patnacta h za nula, muzes zacit ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam