• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: u přirozeně chlazených střídačku což je většina do 10kw žádné filtry nejsou právě kvůli přirozenému chlazení. Hlučné jsou střídace s nuceným chlazením.

    Už jsem pár rozvaděčů z průmyslu viděl a divil by ses jak rychle se tam usadí opravdu velké množství prachu
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DZODZO: takovej stridac vydrzi fakt dlouho, akorat je potreba ho obcas rozdelat a vyfoukat.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: ja mam celu fve s pasivnym chladenim, jak striedac, tak nabijac, tak baterky
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Tak jsou tam filtry. Dřevěný prach taky jen tak zkrat nezpůsobí, ale musíš se o to víc starat. Co jsem pochopil tak většina jich je poměrně hlučná, nevím jestli se dělají nějaké s pasivním chlazením. O ty je potřeba se také starat, ale ne zas tak moc. Nejhorší je podle mě mastnota. V případě lakovny nebezpečí že se tam něco dostane.

    GASPODA: Pokud je to nevytápěné, tak baterie dát někam pod zem.Pokud je to zaizolované nemělo by to nikdy promrznout.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: nebavíme se o milimetrové vrstvě prachu v domácím prostředí, ale spousta lidí má garáž i jako dílnu, truhlárnu, lakovnu atd. Tam hrozí, že se ti třeba střídač nebude dostatečně chladit, případně značné znečištění může způsobit zkrat.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: comu vadi na stridaci prach? ja to mam v kumbale, kde sa prasi taky ten klasicky domaci prach, mam to niekde prefukovat vzduchom alebo vysavat? je to zabednene v tej svojej skrinke, tak neviem kama by sa tam dostal prach dnu
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    GASPODA: umístění baterie a střídače by mělo být ideálně v prostoru, kde teplota trvale neklesá pod 5°C s nízkou prašností a vzdušnou vlhkostí.
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    Řeším novostavbu RD s větší garáží. Rád bych časem na garáž FVE. Garáž bude samostatnou stavbou, lehce zateplená, nevytápěná dřevostavba. Na co je dobrý myslet v rámci projektu stavby, aby šlo mít v garáži komplet zázemí? Rozvaděč, prostor... Akumulátory se musej v zimě temperovat? Představa je, že do domu by se posílalo už jen 230V ... Nebo je to blbost a lepší mít zázemí v technické místnosti, tedy v teple? Není to velká vzdálenost ale panely budou na garáži.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: No když před ten displej dáš panel tak to pojede i v noci :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Udělal jsem designový tuning FVE a hned vyrábí o 10 % víc. :-D

    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    GitHub - slipx06/sunsynk-power-flow-card: A customizable Home Assistant card to emulate the Sunsynk System flow that's displayed on the Inverter screen.
    https://github.com/slipx06/sunsynk-power-flow-card?
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Jak kompletně recyklovat solární panely? S řešením přichází Vysoké učení technické v Brně | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/solarni-panely-recyklace-brno_2311022011_cen
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Čína v zájmu národní bezpečnosti omezuje vývoz grafitu. Ten je přitom důležitým materiálem pro baterie elektrických vozidel — Svět Huawei
    https://svethuawei.eu/cina-v-zajmu-narodni-bezpecnosti-omezuje-vyvoz-grafitu-ten-je-pritom-dulezitym-materialem-pro-baterie-elektrickych-vozidel/
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: No mě šlo o to vedení těch 100m k domu. Pokud si vzpomínám multiplus je nízkonapěťový, tedy to bude solidní průřez na takovou délku.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: mame tam všechno a rozvedených 220
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: 100m to musí bejt solidní kabeláž :-)
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: vtipny je ze ten manual na voltacon.co.uk se jmenuje CONVERSOL Axpert MKS-MKS+ 1-5KVA manual 20160712 Ver 2_1.pdf, ale na tech jejich strankach nic o Axpertu nikde nepisou.

    Jojo, uplnej ostrov, k nejblizsi elektrice to mame asi 1km.

    Ja teda nevim, jsme na tu spotrebu docela citlivy, protoze jsem mel donedavna docela tragicky baterky a v panelech jen nejakych 1500W, takze v zime a kdyz prisli obcas mraky, tak jsem hlidal kazdej watt. Kdyz nejede lednicka, tak do baraku to ukazuje ze jde nejaky 15W-20W do svetel a proud z baterek je opravdu jen o tech par wattu invertoru navic. Zasel bych se tam kouknout presne, ale je tam tma a mame ten system celych 100m daleko od baraku co je na severni strane kopce a pod lesem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Tak 30W už se dá, ale mě od modrého štěstí už dva lidé odrazovali právě pro ten chod naprázdno přes 50W, Třeba MUST (taky klon by měl mít 20-24W).

    Ale problém je u Victornu spíše ten že stačí malá zátěž a spotřeba je mnohem vyšší. V domácnost ale vždy nějaké wattíky pojedou.

    Jo ty 2kW mají spotřeb menší obecně.

    Ty jedeš úplnej ostrov?
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: 1kwh na den to zhruba bude, kdyz jedem teda ten provoz totalne zamraceno a potrebujem setrit, pak je to v podstate jen lednicka/mrazak, svetla a laptopy na praci. Vodu ze studny tahame kdyz sviti slunicko do nadrzi na kopci.
    Anglickej Voltacon to byl, prisli mi docela solidni https://voltacon.com/solar-energy/off-grid-inverters/ a treba to byl trochu jinej design, a kazdopadne vetraky to mu taky jeli nonstop, co v nasem celkem prasnym prostredi neni idealni. Podarilo se mi najit pdfko k tomu voltaconu a tam optimisticky pisou, ze by mel mit no load spotrebu <50W. Ale pisou to tam jen jako samostatnou spotrebu invertoru, pak je tam standby chargeru, predpokladam ze vetrak do toho nepocitali. Kazdopadne

    Victron mam ted Multiplus 2000 a zere to co maji v papirech kolem 10-15W. Ten Multiplus 5kva by mel brat kolem 30w, coz mi prijde rozumny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: A co to bylo za klon? Ty máš barák se spotřebou pod 1MWh/den? to je slušný, já mám průměr asi 7MWh.

    A kolik ti žere ten victron? Já vím že ten Axpert má problém s trvale puštěným větrákem, ale že by žral 80W trvale i on, to se mi nezdá.

    Já právě nechci 3f řešení protože to samo o sobě dost žere. Ale tak strašnou spotřebu pokud vím nemají ani plnohodnotné měniče jako je Goodwe, Solax,..


    WARBABY8: No, protože těm bezpřetokům nevěřím, protože když odstavíš větší zátěž tak se s tou energií stane co? Skončí v síti...
    Takže chci jet mód je elektřina z FVE sít je odpojená, není dostatek energie z FVE+ baterii tak se přepne na bypass a z případného FV zisku se bude nabíjet baterie do nějakého většího stupně nabití až tehdy se zase přepne zpět. Přepínat hned jak zasvítí mi z prázdnou baterií nedává smysl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam