• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    JIMIQ: dík.

    O tom jsem zatím moc nepřemýšlel, nejdřív chci zjistit, jak velký je to problém a až potom budu přemýšlet, jak moc a jestli vůbec to chci řešit.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Avoid Solar Panel Shading: How To Minimize Its Impact
    https://www.velosolar.com/solar-panel-shading/

    Odpojoval bys to nejak rucne? :)

    Nejnovejsi trend jsou micro invertery, ale u nas to asi moc nefrci. Pak je to stineni/osviceni jedno
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Snažím se zjistit, jaký vliv má zastínění fotovoltaiky na její výkon. Respektive jak výrazný vliv je zastínění jednoho panelu na výkon celého stringu a jestli je (popřípadě kdy) nějaká hranice, kde zastíněný panel výkon zhorší natolik, že by bylo lepší ho odpojit. Přičemž "zastíněný" myslím jako že je ve stínu, ne že je přes něj hadr. Další věc co by mě zajímala je, jestli odražené světlo (třeba od bílé stěny protějšího baráku) na jeden panel bude mít pozitivní, nebo negativní vliv na celý string.

    Můžete mi prosím poradit nějaký dobrý zdroj? Googlit jsem žkoušel, ale nacházím jen, jako u všech aktuálně trendy záležitostí, jen vágní zjednodušené články, ze kterých není jasné, jestli to psal někdo, kdo o tom něco ví, nebo to jen opsal od někoho, kdo to blbě opsal odjinud.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: DC patrona není problém, ale odpínání DC zátěže. Aby jsi u toho nesvářel. :-D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ohřev vody můžeš dělat i na přímo DC bez střídače (pokud máš bojler s DC patronou)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Mame misto na 8 panelu klidne 550 Wp a k tomu 2 bojlery po 200 l. Problem je, ze nachazim stridace pro ohrev vody jen do 3000 W a 8 panelu ma precejen 4400 Wp. Nebo je dulezitej jen vystupni vykon? (bojlery maji 2200 W). Prijde mi skoda nevyuzit celou plochu.

    Nevite o nejakym stridaci pro ohrev, kterj umi 2 bojlery a vetsi vykon na vstupu? Napeti na vstupu by bylo 300 V (otevreny obvod). Nebo mam teda hledat klasickej (1F) stridac a uz pocitat i s baterkama, protoze na ohrev vody se vic nez 3000 W nedela?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The US Added 1.2 Million EVs To The Grid Last Year, & Electricity Use Went Down - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2024/02/02/the-us-added-1-2-million-evs-to-the-grid-last-year-electricity-use-went-down/
    CUKI
    CUKI --- ---
    Používá někdo dvě solární jednotky? Jednu na trvalý příkon a druhou na to ostatní? Dá se tím reálně snížit vlastní spotřeba jednotky?
    Pohrávám si z myšlenkou, že bych měl jednu menší jednotku na ČOV, router, lednici a zásuvky a pak druhou větší na Troubu, sporák, čerpadla od vrtu a retenčky, podlahovku (tu možná ze solárů úplně vypustím), TUV, Pračka, světla...

    Zatím nevidím nic co by jelo na 48V a nestálo to podobné prachy jako jedna velká jednotka, ale pokud bych něco našel a mělo to výrazně menší vlastní spotřebu...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s nějakou klimkou na modifikovanej sinus, která je jen jako doplněk k ohřevu bojleru? Mám jen 4 panely, přes léto napětí tak 160V, přes zimu cca 190V a je to 4x450Wp. Ale přes léto je bojler stejně hned nahřátej a zbytek dne to nevyužiju. Mám Solareco OPL9AC střídač s reléčkem na přepínání zátěže a posílám si to do druhý zásuvky, kde mám topnej žebřík, ale tu klimku bych užil v létě víc. Máme ji v baráku jen v přízemí (je to totiž tepelný čerpadlo) a v létě se nám tak nechladí podkroví.

    Jenže nevim, jestli má smysl kupovat nějakou levnou čínu. Jak se to zvládne popasovat s kolísánim/nízkym napětim i proudem a častym vypínánim. Teda to relé asi půjde nastavit tak, že bude checkovat zátěž v delšim intervalu. Ale prostě jestli někdo udělal nějakou dobrou zkušenost.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    DWAY: vypadá stejně, až na barvu :-)
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    Určitě bych tam LAN dal, WIFI střídače asi už běžně maj, ale mám osobně pocit, že s těma bezdrátama jsou věčně nějaký problémy a kabel je kabel :)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    GASPODA: Zalezi na stridaci a modulu ktery k nemu mas. Kdyz tam udelas pripravu na ethernet, tak tim nic nezkazis.
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    DZODZO: jj, primarne u stridace, ale nevim, co vse aktualne potrebuje nejakou konektivitu, baterky .. ? resime ted rozvody a treba TČ, rekuparace jsou na kabel... FVE nebudu realizovat hned, takze nemam uplne s kym konzultovat..
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    wifi myslis jako u stridaca, aby si si vedel vycitat a zobrazit informacie z elektrarne?
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    Projektuje se k FVE datova zasuvka, nebo to ma standardne wifi? Uvazuju ji porad v te garazi, jinam ji nenarvu... Dik.
    DWAY
    DWAY --- ---
    MJUGEN: to ja nevim. Je?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    DWAY: jsem z toho nějak zmaten, není právě AEG převlečený GW? :-)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    DZODZO: z pohledu všeho, prostě je to levný. To neznamená, že to nefunguje, nebo v určitých podmínkách nemůže vyloženě fungovat dobře.
    Kámoš je s tím náramně spokojenej, jen teda k tomu ze sklepa přivedl trubku a ventilátorem na to fouká studený vzduch, páč se mu to hřálo na skoro 80°.
    Oproti těm lepším to má třeba větší technologickou spotřebu, nižší výkony na backup, nemá některé funkce...

    Ale třeba jeden zákazník má jen 1,5kWp 1f a tam nemělo smysl dávat něco lepšího. To se bude řešit teprve až našetří a bude si dávat "velkou" elektrárnu :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: Jo kvůli účtování? Jo to dává smysl.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: u nas jsou asymetricky potreba, pokud chces pripojit do site. Jestli ses ptal na tohle, tak to je fakt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam