• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    STETKINS: co myslis tou srackou? je to z pohladu kvality alebo obsluhy? lebo mne to uz 5+ rokov cvaka bez akychkolvek zasahov (*klop* *klop* *klop* na konciacu zaruku)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: z nasi db klientu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: To čerpáš odkud, tuto informaci?
    DWAY
    DWAY --- ---
    Jeste se divam na AEG 10K-AS-ICH02. Vypada to slusne, za me bonus, ze to je z nemecka a ne ciny, a davaji na to 10 let zaruku.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    DWAY: goodwee jsou levný sračky. Solax je na tom výrazně lépe, dobrý poměr cena/výkon, jsou i lepší a jsou i horší...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DWAY: naprosto prevladajici znacky na trhu malych FVE. Navic v CZ jsou stridace typicky asymetricky a (skoro) ve zbytku Evropy symetricky, ktery jsou jednodussi a spolehlivejsi.
    DWAY
    DWAY --- ---
    Zdravim, mate nekdo zkusenosti se stridacema solax / goodwe? V cesku maji celkem dobre recenze, ale svetove jsou spise vedene jako levnejsi / budget volba.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    Stellantis Ventures investuje do společnosti Tiamat a cenově dostupné technologie sodíko-iontových baterií | Corporate Communications | Stellantis
    https://www.media.stellantis.com/cz-cs/corporate-communications/press/stellantis-ventures-investuje-do-spolecnosti-tiamat-a-cenove-dostupne-technologie-sodiko-iontovych-baterii
    APPU
    APPU --- ---
    Jak často hoří v Česku elektromobily? Prozkoumali jsme data pojišťoven a hasičů | Obnovitelně
    https://www.obnovitelne.cz/clanek/2903/jak-casto-hori-v-cesku-elektromobily-prozkoumali-jsme-data-pojistoven-a-hasicu
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CAL: Mas pravdu. U velke zateze je to spis konstantni proud a napeti klesa.

    CAL
    CAL --- ---
    ELIJEN: Napětí u měkkého zdroje přeci nemůže být konstantní, to by byl i konstantní proud na který ten zdroj nemá. Když se proud začne blížit schopnostem zdroje, začne se snižovat napětí, dokud nebude odpovídat proudu, který je zdroj schopen dát.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    ONLY_Q: Panel podobne jako jiny zdroj ma temer konstantni napeti, meni se proud podle zateze a slunicka. 300 W panel ti na 30 V (priklad) da maximalne 10 A. Teleso je odpor. Kdyz na ten 300 W panel pripojis 600 W teleso, tak ti tam porad potece jen maximalne 10 A => 300 W. Ve skutecnosti takove teleso ma odpor asi 80 ohm (pokud je delane na 220 V) a panel jede na 30 V, takze ti to da 11 W :D

    Nekdo me opravte, jestli jsem udelal ve vypoctech chybu.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    ONLY_Q: já jen čistě teoreticky jsem zadal do ChatGPT4 tvůj teoretický dotaz:

    Pokud připojíte FVE panel přímo na topnou spirálu, může to být problematické. Pokud je u spirály na AC HDO 230 V použit v obvodu bojleru klasický termostat, při použití DC z panelů by při prvním rozepnutí termostatu po dosažení požadované teploty vody pravděpodobně došlo ke vzniku oblouku a poškození termostatu1.

    Navíc, pokud máte FVE panely s výkonem 1,5 kW, je lepší je připojit na spirálu s výkonem 1,7 kW než na spirálu s výkonem 2,3 kW2. Spirála s vyšším výkonem by mohla mít problém se dostatečně rozehřát2.

    Je důležité si uvědomit, že přímé napojení FVE panelů na topnou spirálu může být neefektivní3 a může představovat bezpečnostní riziko4. Doporučuje se využít regulátor nebo měnič, který přemění stejnosměrný proud z FVE panelů na střídavý proud234. Toto by mělo minimalizovat riziko vzniku elektrického oblouku a poškození termostatu1.
    ONLY_Q
    ONLY_Q --- ---
    WARBABY8: bojler NE,,,,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ONLY_Q: trochu to zjednodušim. Něco ti to vyrobí a spirála se bude zahřívat. Vzhledem k tomu, že tam není řízení přes MPPT, tak to nebude žádná sláva. Asi by chtělo říct co máš v plánu a co od toho čekáš. Vzhledem k tomu, že předpokládám, že to chceš třeba píchnout do bojleru, tak ti to nedoporučím, protože to je potenciálně dost nebezpečná věc.
    ONLY_Q
    ONLY_Q --- ---
    WARBABY8: ok takže pokud vezmu panel s výkonem XY třeba 300Wp a zapojím na něj těleso 150W stane se co? těleso podle výkonu slunce bude topit.. je to tak.. pokud dám těleso 500W stane se co?? pokud se chová panel jako měkký zdroj tak zdechne a nebude se dít nic,,,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ONLY_Q: ty chceš po panelu nějakej výkon, kterej ti ale nedá. Nestane se nic.

    Tvoje analogie je mimo. Srovnáváš jiné druhy zdrojů. Síť je tvrdej napěťovej zdroj, panel je měkkej proudovej.
    ONLY_Q
    ONLY_Q --- ---
    WARBABY8: a nechci se hádat, jen jelikož moje zkušenost s FVE panelem je minimální tak jsem se ptal jestli to panel přežije... takovou zátěž... bez nějaké újmy.. ???
    ONLY_Q
    ONLY_Q --- ---
    WARBABY8: špatně jsem se vyjádřil ale už to tu zaznělo.. 3x větší odběr (můj příklad 1kw) než je výkon panelu.. anlogicky když vezměš doma topení a dáš tři 2,5kW tak ten jistič poletí,,, to je jasný. ne?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ONLY_Q: spirála žádnej "skoro zkrat" neni. Kdyby byla, tak ti lítají jističe po sepnutí bojleru ze sítě ne?
    Panel má zkratový proud velmi blízký nominálnímu, takže i když spojíš vývody z panelu do opravdového zkratu, tak se mu nic nestane.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam