• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Musíš se na to dívat z dlouhodobého pohledu. Já se o ceny stavebních materiálů zajímám cca od roku 2005. A i to není nějaký zásadní horizont. Tak si myslím že je to po započtení inflace šulnull. Co se zvýšilo je cena práce a to dramaticky. Já si pamatuju když tady u souseda dělali brigádníci za 30Kč/h ještě v roce cca 2008? Dneska? Dneska ti nikdo nepřijde ani za tři kila...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: no ale nedavno bol v cenach stavebnin taky dost razantny skok, takze mozno teraz to nevyzera tak hrozne, ja som to napr. pocitil v roku 2022 na blbych 2 oknach co som vymienal dole v hale za 33k zatial co v roku 2012 som za 35k zateplil fasadu :)

2021
    Téměř o sto procent vzrostly ceny stavebního materiálu. Zdražují tak i samotné stavby | České Budějovice
    https://budejovice.rozhlas.cz/temer-o-sto-procent-vzrostly-ceny-stavebniho-materialu-zdrazuji-tak-i-samotne-8514029

2023
    Stavební práce dál zdražují. Kdo nemusí, nestaví. - blog.chytranemovitost.cz
    https://blog.chytranemovitost.cz/stavebni-prace-dal-zdrazuji/
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Nevím kde žiješ, ale materiál se v dlouhodobém horizontu nijak moc nezdražuje. Při zhodnocení inflace je to vlastně možná i levnější a levnější.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    za léto dohromady určitě 200kWh nahrabeš i z malého pole (10kWp)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DZODZO: tak stojí to mega, k tomu musíš započítat solary co to budou krmit a místo na ně, protože to z plochy střechy neuzivis.
    Ale jo, mít barák za 30 míčů, tak tohle by už si tolik nepoznal, ale jinak si to nedovedu predstavit
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    pri sucasnych cenach stavebnin uz to v rozpocte na barak zacne casom vypadat ako zanedbatelna polozka
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a za necelé mego, ale počítám že to je bez DPH, takže pro nás plebsíky za 1,2 :D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Dobrá krabice, to by s nějakým solárním polem mohlo pro malý rodný dům fungovat i v zimě 😁
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB:
    Já četl že to máš na lodi :-) Teď jsem si to přečetl ještě jednou, tak už do dává větší smysl.
    Ale tohle bych sem moc netahal. Tady se v ceně projeví malosériovost a individuální řešení. Navíc jsou tam dost tragické nároky na bezpečnost.

Na jakém napětí to běží?
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    CUKI: to je pro prumysloveho zakaznika, bude s tim vyhlazovat spicky.. ma to 2,5t.. jen jsem chtel informovat o aktualni cene za kWh...

CUKI
    CUKI --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Co že? Venkovní blok je co? Baterie? To snad ne? Co to je za parník? To musí vážit dost přes tunu. Při velikosti toho střídače hádám že to dá třeba 2 měsíce bez slunce :-D
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ANDY_WARHOL: nečetl jsem reakce ostatních, ale koupili jsme na zkoušku venkovní blok 215kWh vč. střídače (100A) a EMS za cca 40k USD. Teď je na lodi, tak jsem zvědavý, co dorazí...
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Neprovozujete někdo střídač Growatt se Solar Assistantem? Uvažuji o koupi Rapsberry Pi a koupení jejich softu, protože aplikace shinephone je jen pro dohled (s aktualizací dat jednou za 5 minut) a Alfred mi taky moc nevyhovuje.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Zrovna to kolo má luxusní odpuržení na jaké většina aut nedosáhne. Asi by sji se divil co dělá kastle za jízdy. Pokud je to nějakej plasťák.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: ještě uvidím, jak to bude. Čeká mě teď kompletní rekonstrukce a tohle je jen malá část.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: ano, tak to zkus a dej vědět výsledky :-) já taky konstrukci podkladu pod panely zkouším pokaždé jinou...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: ona se nerozvvlni,ale různé to poskakuje, auto střecha se ti také nevlni, i když auto sebou hází, pokud ano, bylo by něco špatně.
    Je to pevná skořepina.
    Na kole jsi to měl asi na jiném podkladu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: no já právě nevím. Sklo je jistota, dokud nepraskne, tak prostě není ohebné. Slyšel jsem o zničeném panelu kde byl základem hliník po jedné sezóně - nevím, co je na tom pravdy. Podle mě ty ohebné panely přesně na tohle jsou a za pokus to stojí, ale jen varuju, že pokud třeba se ta střecha při jízdě v terénu rozvlní, že ty panely se hodně ničí, to je celé.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: to máš pravdu, pokud to tak je..
    Ale pak mám dvě otázky, jestli to je tak u všech výrobců a jestli máš nějaké jiné řešení, nebo je opravdu jen možnost nechat původní panel
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: tak pokud s tím karavanem často jezdíš, tak jen varuju, že ty ohebné panely nemají úplně rády mechanické namáhání, např. nárazy a vibrace. já jich na svých kolech zničil strašně moc (což trochu popírá tu původní ideu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam