• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Já máma tak malý dům, že jestli to bude vedle domu nebo v něm je rozdíl minimální
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    THERIDANE: Za mě ztráta 3,6% jednak už není úplně zanedbatelná a jednak je větší než dovoluje norma ;-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: promiň, ale je opravdu rozdíl, když ti Záhoří malá baterka než když ti z velkych clNlu uteče plyn a ten bouchne. V prvním případě mi to odchytí požární hlásič a pokud budu doma tak to uhasim.
    Když unikne plyn a bouchne to, tak ti nepomůže nic.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: baterky pod zemí, střídač vedle baráku, a na střechu +- skoro stejně daleko jako by to oboje bylo v technické místnosti, do domu se mi to stejně nevejde.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    MARASAN: projekty a revizní zprávy na onedrivu :)) různý bungalovy kolem Prahy, hlavně směr Kladno a Beroun

Okometrickej průměr 15-25 m, takových deset metrů je to jen dostat se po sloupku ze střechy na podlahu půdy, a pak nějaká cesta do garáže nebo technické místnosti.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    THERIDANE: "desitky metru" ? to mas odkud?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Na typové střešní FVE máš i tak desítky metrů mezi posledním panelem a regulátorem, ztráta je tam jednak zanedbatelná (typickej string 330 V 5 kWp, proud max 15 A, s kabelem 4mm² máš ztrátu 180 W na 100 m vzdálenosti, tj. 3.6 %; s kabelem 6mm² 135 W nebo 2.7 %) a jednak irelevantní, protože těch maximálních proudů dosahuješ v létě, kdy máš stejně přebytky a nějaký procento tě nezajímá. V zimě kdy jede string na ⅕ výkonu jsou ztráty 25× menší, to už ztrácíš víc provozem podsvětlení LCD na regulátoru :]

I kdyby sis posunul technologii do boudy 50 metrů daleko, tak to na žádných metrikách nepoznáš. Leda že bys použil jako silový kabely nějakej přebytečnej ethernet nebo zvonkovou dvoulinku :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: a kam ho teda dáš? K těm baterkám? Takže budeš mít zase dlouhé vedení od panelů ke střídači, tak to si moc nepomůžeš... Plus si připočti další vícenáklady, které kvůli tomu vzniknou.

ANDY_WARHOL: barák ti chytne od telefonní baterky úplně stejně jako od FVE.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ANDY_WARHOL: no ale mal si ich v baraku uz minimalne 20 rokov a kolko si za tu dobu registroval poziarov? ja mam ten lfp pack vnutri a za tych 6 rokov co ho mam som s nim mal celkovo 0 problemov, takto vyzera teplota baterii za uplynuly tyzden, ked vonku atakuju 30-stupnove horucavy, klimatizaciu v dome nemame, vidno ze sa to trochu zahrieva doobeda, ked sa clanky nabijaju

ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: rozhoduje snad vzdalenost ke stridaci, ne do baraku.... a ten das tak aby ztraty nebyly...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DZODZO: maly baterky, ne velky batery pack. to je trochu neco jineho
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ANDY_WARHOL: vsak uz mas kopu baterii v baraku a navyse bez BMS :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: protože ten člověk si to dělal svépomocí. A nikdo rerekl co tam měl za baterky. Takže pokud by šedou toho stouralo víc, tak je to na kriminal, o tom že asi bude mít smůlu i u pojišťovny ani nemluvím.

CERMI_FOX: musí být v požárně oddelenem úseku, což znamená další finanční náklady. Mnohdy nemalé.

ANDY_WARHOL: ten sklípek musí být temperovany a vzhledem k vzdálenosti budeš mít pravděpodobně i dost velké ztráty.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Já tedy nevím, ale mě by třeba nenapadlo dát baterie vůbec do baráku, ale udělal bych si malý odvětrávaným sklípek někde vedle domu
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8: pozarne oddeleny usek od bydleni nebo od vseho?

Kazdopadne to vypada, ze pridat si tam nejaky cidlo na vodik neni spatny napad.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Tu normu jsem ještě nedostal do ruky, ale překvapuje mě že se nikde neřeší nějaká mez výbušnosti takových to plynů.

Rád bych se o tom dozvěděl víc ale nevím kde hledat. Mám pocit, že mez výbušnosti vodíku je asi 4% koncentrace, ale kolik toho vodíku tam může být? Mám hodnotit možnost jednoho neposedného článku? nebo celou baterii?
    Z tohoto pohledu by bylo vlastně nejlepší ty články vůbec nezakrývat Přitom komerční baterie se prodávají s naprosto neodpovídající BMS a často úplně bez balanceru a to celé zadělané v uzavřeném boxu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: samozřejmě, že se vyjadřovat nechtějí. Protože si před pár měsíci vymysleli novou normu, kde všechna bateriová úložiště mají být v požárně odděleném úseku. Jinými slovy se tím snižuje možnost odvětrávání, takže místo hoření, to bude bouchat, což je asi lepší...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Asi je to tim, ze samotna baterie nebouchla, ale vybouchl az ten vodik, ktery se z ni uvolnoval. Je celkem smutne, ze pro hasice je to uzavrena zalezitost a zadne dalsi vysetrovani asi nebude. "K možné prevenci před podobnými událostmi se hasiči vyjadřovat nechtějí."

Jestli se tohle muze stat i u komercni baterie a jestli by odvetravani treba jen rekuperaci zabranilo vybuchu se asi nikdy nedozvime. Muzem jen cekat na dalsi pripad.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Přiznám se, že mi není jasné, jak původce výbuchu (baterie) je v takto zachovalém stavu když za destrukci domu by se nemuseli stydět ani Rusové a nebo Izraelci.

Jaké z toho plyne ponaučení? Nechápat baterie volně a neuzavírat je do boxů? Kolik vodíku se dostane z jednoho článku?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ano takze kto tu mal vodik uvolnovany z baterii ako pricinu? oh to som bol ja 🤭

Za výbuch domu v Šonově může fotovoltaika. Hasiči popsali, jak se to stalo - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-za-vybuch-domu-v-sonove-muze-fotovoltaika-hasici-popsali-jak-se-to-stalo-40481778
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam