• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8: pozarne oddeleny usek od bydleni nebo od vseho?

Kazdopadne to vypada, ze pridat si tam nejaky cidlo na vodik neni spatny napad.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Tu normu jsem ještě nedostal do ruky, ale překvapuje mě že se nikde neřeší nějaká mez výbušnosti takových to plynů.

Rád bych se o tom dozvěděl víc ale nevím kde hledat. Mám pocit, že mez výbušnosti vodíku je asi 4% koncentrace, ale kolik toho vodíku tam může být? Mám hodnotit možnost jednoho neposedného článku? nebo celou baterii?
    Z tohoto pohledu by bylo vlastně nejlepší ty články vůbec nezakrývat Přitom komerční baterie se prodávají s naprosto neodpovídající BMS a často úplně bez balanceru a to celé zadělané v uzavřeném boxu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: samozřejmě, že se vyjadřovat nechtějí. Protože si před pár měsíci vymysleli novou normu, kde všechna bateriová úložiště mají být v požárně odděleném úseku. Jinými slovy se tím snižuje možnost odvětrávání, takže místo hoření, to bude bouchat, což je asi lepší...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Asi je to tim, ze samotna baterie nebouchla, ale vybouchl az ten vodik, ktery se z ni uvolnoval. Je celkem smutne, ze pro hasice je to uzavrena zalezitost a zadne dalsi vysetrovani asi nebude. "K možné prevenci před podobnými událostmi se hasiči vyjadřovat nechtějí."

Jestli se tohle muze stat i u komercni baterie a jestli by odvetravani treba jen rekuperaci zabranilo vybuchu se asi nikdy nedozvime. Muzem jen cekat na dalsi pripad.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Přiznám se, že mi není jasné, jak původce výbuchu (baterie) je v takto zachovalém stavu když za destrukci domu by se nemuseli stydět ani Rusové a nebo Izraelci.

Jaké z toho plyne ponaučení? Nechápat baterie volně a neuzavírat je do boxů? Kolik vodíku se dostane z jednoho článku?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ano takze kto tu mal vodik uvolnovany z baterii ako pricinu? oh to som bol ja 🤭

Za výbuch domu v Šonově může fotovoltaika. Hasiči popsali, jak se to stalo - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-za-vybuch-domu-v-sonove-muze-fotovoltaika-hasici-popsali-jak-se-to-stalo-40481778
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Počet balkonových fotovoltaik v Německu rychle stoupá, jejich výkon také
    https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/pocet-balkonovych-fotovoltaik-v-nemecku-rychle-stoupa-jejich-vykon-take
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Hmm 800V 172A to už je sranda odpínat bez sváření :-)
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: ještě tedy doplním, že baterka + střídač jsou za 35k USD, EMS stále 5k USD... a střídač jsme zvolili dražší s vyšším výkonem (standardně mají 60kW, my zvolili 100kW - špatně jsem to napsal v minulém příspěvku, je to 172A a ne 100A)
    Za dalších 5k USD jsme pak dokoupili krabici, která umožní přechod plného výkonu do ostrovního režimu, na to jsem zvědavý hodně...

CUKI: 700 - 800VDC. Má to vlastní klimatizaci a údajně nějaký samozhášecí systém uvnitř... IP54
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: No zrovna to výplata to asi nebyla, ale za to byla běžná. Dělníci z UA pracovali za o málo vyšší peníze, ale už něco museli umět. Dneska ti přijde na stavbu průhlednej hipster, kterého tam musíš dovést a polovinu času stráví u cigára a kafe. :-D
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: 30kc/h bylo hodne pod minimalni mzdou uz tehdy, to je soused dobre sdiral z kuze. Ja mel par let pred tim uplne tupou brigosku v mistni fabrice za 50-70kc/hod, kdy jsem sedel v teple a pod strechou a pozoroval stroj a obcas z nej vyndal vylisek :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Musíš se na to dívat z dlouhodobého pohledu. Já se o ceny stavebních materiálů zajímám cca od roku 2005. A i to není nějaký zásadní horizont. Tak si myslím že je to po započtení inflace šulnull. Co se zvýšilo je cena práce a to dramaticky. Já si pamatuju když tady u souseda dělali brigádníci za 30Kč/h ještě v roce cca 2008? Dneska? Dneska ti nikdo nepřijde ani za tři kila...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: no ale nedavno bol v cenach stavebnin taky dost razantny skok, takze mozno teraz to nevyzera tak hrozne, ja som to napr. pocitil v roku 2022 na blbych 2 oknach co som vymienal dole v hale za 33k zatial co v roku 2012 som za 35k zateplil fasadu :)

2021
    Téměř o sto procent vzrostly ceny stavebního materiálu. Zdražují tak i samotné stavby | České Budějovice
    https://budejovice.rozhlas.cz/temer-o-sto-procent-vzrostly-ceny-stavebniho-materialu-zdrazuji-tak-i-samotne-8514029

2023
    Stavební práce dál zdražují. Kdo nemusí, nestaví. - blog.chytranemovitost.cz
    https://blog.chytranemovitost.cz/stavebni-prace-dal-zdrazuji/
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Nevím kde žiješ, ale materiál se v dlouhodobém horizontu nijak moc nezdražuje. Při zhodnocení inflace je to vlastně možná i levnější a levnější.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    za léto dohromady určitě 200kWh nahrabeš i z malého pole (10kWp)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DZODZO: tak stojí to mega, k tomu musíš započítat solary co to budou krmit a místo na ně, protože to z plochy střechy neuzivis.
    Ale jo, mít barák za 30 míčů, tak tohle by už si tolik nepoznal, ale jinak si to nedovedu predstavit
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    pri sucasnych cenach stavebnin uz to v rozpocte na barak zacne casom vypadat ako zanedbatelna polozka
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a za necelé mego, ale počítám že to je bez DPH, takže pro nás plebsíky za 1,2 :D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Dobrá krabice, to by s nějakým solárním polem mohlo pro malý rodný dům fungovat i v zimě 😁
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB:
    Já četl že to máš na lodi :-) Teď jsem si to přečetl ještě jednou, tak už do dává větší smysl.
    Ale tohle bych sem moc netahal. Tady se v ceně projeví malosériovost a individuální řešení. Navíc jsou tam dost tragické nároky na bezpečnost.

Na jakém napětí to běží?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam