• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Jí a jejich řešení bylo 5-7,5 kWh + max 8kWp ani netuším jak by se jim to tam vešlo. Třífázový krám který znemožňuje zimní provoz.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: tak plyn je mnohem nebezpečnější, co si budem.
    Neplacená je proto že zajíce v pytli koupí leda debil.
    Hlavně mě ta moje elektrárna vyšla cca na 120k . Práce kdybych to nedělal poprvé tak 60k se všim všudy když počítám svojí sazbu 600Kč na hodinu.
    Mám 6,4KWp 16kWh.

Kdybych ty el sekal jak pata cvičky dostanu se v pohodě max na 80k.

No a nejlevnější nabídka byla asi 480k Kč, po dotaci 280k. Kč Bez jakékoliv možnosti návratnosti s neznámou spolehlivostí a bezpečností. Kdyby fakt dodal fungující řešení, tak to dostanou. Já chtěl dělat něco úplně jiného..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: hliníkový rozvody v panelacich mají se solárním systémem v novém rodinem domě společného přesně co?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: protože za to lidi odmítají platit. Takže pokud revizak za něco stojí a zná svoji hodnotu, tak dělá primárně pro firmy a ne pro koncáky.

ANDY_WARHOL: myslím si, že ty intervaly 3-5 let nejsou zase tak časté. Na plyn máš každej rok. Navíc realne je většina instalaci, kterou revizak od výchozí revize nenavstivil. Typicky panelákové byty v hliníku. To jsou casovany bomby.

CUKI: na mikrozdroj a ještě na neplacenou poptávku, aby jezdil projektant? To fakt nečekej kvalitu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Ne, vymínil jsem si projektanta on site. Někdy nakonec přišel jen technik ale s projektantem to konzultoval.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: a ptal jsi se toho kdo to měl projektovat nebo nějakého montérky nebo obchodaka?
    Ti co to montují, tak to dělají jak jim někdo nařídí a podle dokumentace to zapojí, ti tyhle znalosti mít nebudou.
    A obchodníci, to je ještě horší
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Když vypadá tak jak vypadá? Se divíš? Takovejch, kteří to berou poctivě je málo.

Podobně jako projet FVE samotný. Měl jsem tu několik firem a technické otázky mi nikdo z techniků nedokázal ani zpětně zodpovědět. Řešil jsem LPS. Ono se to nějak udělá. TVL to je odpověď. Já to chci vědět dopředu. Někdo ani netušil rozdíl mezi poly a mono. Nebo vůbec neměl základní znalosti z oboru. Za tohle nechci platit.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: revize jsou nutné ale je otázka, jestli jsou nutné tak často
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak já revizáka nedělám, právě proto, že je v nabídce spousta revizáků od stolu, kterým se nedá konkurovat. A dělat to špatně tak abych se bál jestli nepůjdu sedět, tak za to mi to nestojí.

Navíc lidi nechápou význam revize a berou ji jako nutné zlo. Což má za následek kompletní degradace oboru.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Zrovna jsem jeden viděl, takže představu mám. Asi dost smutné že žádný to do list není, protože by byla jistota alespoň v něčem. To, že ty možná nabízíš nadstandard neznamená, že to dělají všichni. V daném protokolu jsem nenašel ani ty nejdůležitější věci, které by dávali smysl. A o ostatních si myslím své, protože není udáno při jakých podmínkách se to měřilo. Vlastně tam vesměs nejsou ani žádné údaje, jen že se to testovalo-prošlo.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: Tak si projdi ČSN 33 1500 kde najdeš co by měl během revize technik udělat. žádný "to do list" který by to přesně určoval není, případně máš ještě normy na uvádění FVE do provozu a jejich kontroly. Jak jsem psal prázdný protokoly sem házet nebudu, to beru jako know how revizního technika.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: psal jsem za hodinu, nikoli 4 za hodinu.

Nedělám, protože se mi takový postup příčí, mám nějaké morální zásady.

Ale odskakuješ od tématu, co se přesně na opakované revizi měří? Fakt mě to zajímá, protože rozvody jsou vše při starém. Střídač i baterie jsou v drtivé většině hotová zařízení. Hoď jsem klidně prázdej protokol...

Jako u počáteční revize si dokážu představit klidně i o dost vyšší cenu. Ale ten rozsah je neporovnatelný.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak jestli zvládnul 4 za hodinu, tak to vychází ze maximálně spočítal panely na střeše, kouknu na stridac a baterky jestli existujou, došel si na záchod a odjel.

Tak když je to tak super bussiness, tak proč ty to neděláš? ;-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: tak tady se řešila revize FVE vs. Plynový kotel. Což je trochu rozdíl.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WARBABY8: mno, nevim. Elektrický kotel je konstrukčně jednodušší a nenese s sebou ani riziko výbuchu, ani otravy oxidem uhelnatým. Nečekal bych, že revize toho plynového bude nějak jednodušší.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ALTOR: revize plynoveho kotle su podla mna tzv. "rychly prachy", ked tu mam servisakov z traska na buderus, tak sa zdrzia tak max pol hodinky, vyskusaju asi horaky, pobehaju vysavacom v spalinovych cestach a vypisu fakturku na 2500, ktora sa da uhradit iba na mieste v hotovosti... raz sme takto museli dcere vybrat pokladnicku, lebo sme nemali dostatok hotovosti doma a ta nam to doteraz obachava o hlavu
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Oni bohužel nejsou vlastníci, od stolu to asi úplně nebylo. Fyzicky tu byl, byl i na střeše, ale za hodinu byl pryč. Víc informací nemám, protože ten co tam bydlí dosud netušil že to neohřívá topné médium, ale je tam FV článek :-D

Jak o za mě to není špatnej business. Obecně všechny tyhle povinné kontroly od revize komínů, plynu, el, geologické posudky atp.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ALTOR: i když nejsem z oboru, tak revize plynového kotle je podle mého jednodušší. Srovnal bych to třeba s revizí elektrických spotřebičů, kde cena je řádově nižší... Ale nejsem plynař a možná se mýlím...

CUKI: tak pokud to třeba házíš od stolu, tak není problém takových revizí udělat desítky za den. Při ceně 2K za kus už to dělá zajímavou částku, no ale i tací revizní technici už momentálně zahřívají lavičku ;-)

Mám jen konkrétní a ty šířit nemůžu a anonymizovat se mi je nechce. (sorry moc práce ;-) ) pokud to mají sousedi, tak nevidím problém si to od nich vyžádat ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Doprava se vždy počítá zvlášť ale co čtu je to klidně (bez dopravy) 6k Kč.
    Jo jsou tam nějaké dražší přístroje, ale není to nic neobvyklého. Navíc mají velmi velkou životnost. Například oproti nějaké truhlárně, kde je navíc potřeba i prostor.

Jo pokud je to něco většího chápu. Já si právě neumím představit co se na té elektrárně měří za opakovanou revizi. Proto mě to zajímalo, protože většina věcí co mě napadá nemá mnoho společného s bezpečností provozu.

Pokud by jsi měl nějaký anonymizovaný protokol pro představu, nebo jestli je na to nějaký předpřipravený form. Budu rád za představu. Tady v sousedství zrovna nějaká revize proběhla. A za dopoledně ten týpek musel udělat minimálně 4. Jakej byl rozsah netuším, ale pokud je to povinné tak by to mělo být pořád stejné. Nebyl tam podle mě ani hodinu. A to pak hází úplně jiné cifry :-)
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    WARBABY8: Veskerej overhead co popisujes je stejnej u revize plynovyho kotle a tam je to pulka i kdyz se da predpokladat, ze ti to tam 3 hodiny prolezat nebudou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam