• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: to nijak nevylučuje co píšu. To že je hodně naivnich zlatokopu, kteří se na tom chtějí prizivit na tom nic nemění.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: to si myslelo před pár lety hodně firem, řada z nich skončila s dluhama nebo nedodělanou prací...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: když si sectu cenu komponent, pripocitam práci, tak nejsem na cenách co nabízí.
    Neřekl bych, že se domluvili. Jen si můžou nepočítá mnohemvetsi provizi, která je pak kvůli dotaci akceptovatelné, bez dotace by konkurence marži stačila.
    Ty peníze jsou tam prostě navíc a deformují přirozeně konkurenční prostředí.
    Bohužel stát se zavázal k nějakému cíli v rámci Green dealu, takže se snaží přinutit obyvatelstvo aby mu v tom pomohlo. A jinak než přes dotace to neumí. Je to v pravdě začarovaný kruh
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak když sis stavěl tu elektrárnu sám, tak máš určitě všechno v pořádku ne? Včetně dokumentace, revize, certifikace baterek a rozvaděčů, oprávnění, osvědčení, profesní kvalifikaci...

ANDY_WARHOL: jako, že se všechny firmy domluví a budou to dávat dráž než by dávaly?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Řešení
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Zas na druhou stranu s cukym musím souhlasit v tom, že jakékoliv rese i s dotací bude dražší minimálně o tu dotaci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Nevím proč byc měl mít máslo na hlavně. Popisuji jak to vypadá u solárních firem fungující na dotace. Když jsem poptával, tak končila povinnost projektu a tedy i dotace na něj (tuším 10k). A ty firmy se podle toho zařídili.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI:
    Vyhláška č. 131/2024 Sb. Vyhláška o dokumentaci staveb
    Normy, PPDS, atd...

Je hezké jak kopeš kolem sebe, jak všichni nerozumí tomu co dělají, porušují zákony atd. A sám máš kýbl másla na hlavě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: A vidíš tam někde definován rozsah? Pokud to bylo na dotaci tak mělo nějaké minimální požadavky. Teď už to nikdo nevyžaduje, takže co na tom "papíře" bude nikdo nemůže rozporovat. De facto to může být "lepší návod od výrobce" do kterého netřeba zasahovat.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: na základě jakého zákona?
    Asi fakt každý žijeme v jiné zemi, protože v ČR platí jen namátkou:

190/2022 §6 (1) Montáž vyhrazeného elektrického zařízení se provádí podle projektové dokumentace, technické zprávy nebo návodu výrobce k tomuto zařízení.

283/2021 - nutnost projektové dokumentace

Podklady pro revizi: projektová dokumentace skutečného stavu
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To snímkování šlo o tepelní ztráty a zhodnocení TM - rekonstrukce.

Ano u FV jko kdyby jsi měřil ráno a nebo večer :-)

Surový články ano. BMS je uvedena dál. Projektovka dle zákona netřeba tak už ti ho nikdo ani nenabízí.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak ale to jsou jen surový články, to sis to bastlil dohromady sám?

Pořád mi tu chybí ty fotky , projektovka, atd. Ať se můžeme inspirovat.

CUKI: revize má prokázat, že instalace je schopna bezpečného provozu.

A k čemu je ti termokamera v zimě když je daleko větší pravděpodobnost že bude hnusně a panely nebudou vyrábět? Snad jde o to je chytit při provozu, teplota okolí nehraje roli.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Já ti nevím, jestli oba dva žijeme ve stejné zemi. Několik lidí se ti snaží naznačit, že ta revize obsahuje pramálo z toho co by měla. A v takovém případě je to jen cár papíru. Revizák do těch zařízení také nemá co zasahovat. Může jen řešit uživatelské výměny/čištění filtrů a pod.
    Za mě důležité řešit izolační stavy (pokud se to nehlídá automaticky) a právě ty kontakty. Jenže to se musí měřit když to jede. A nenbo když na tom nic nevisí a nebo FV nic nevyrábí. To prostě na tom infra snímku neuvidíš i když se postavíš na tykadla.
    Ty snímky, co jsem se ptal nikdo ani, nedostal. Náhoda? Záměr? Tedy je to jen kolonka ve formuláři.
    Asi dost podobné jako když jsem jedné paní vysvětloval, že termokamerou přijedu fotit až bude fakt zima, že do té doby to nemá smysl. Nevydržela a zaplatila profíkovi, který za to vyfakturoval 4500Kč. Bylo 17°C.

Vypovídající hodnota žádná, jen se na tom někdo napakuje.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Přímo od výrobce REPT. EVE vyjde ještě o kapánek levněji.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: 16 kWh za 40k? Tak to mi řekni typ a kde se to dá sehnat.

Tak pojď s kůží na trh a predloz vše o čem jsem psal...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ANDY_WARHOL: treba přechodový odpor laik od oka nepozná. Dotahovat kontakty taky nemůže. Poškození panelů, kabelaze nebo přístrojů bez termokamery nepoznáš a lajk už tuplem ne a ani to nesmí dělat. Chápu kam směřujes, ale 10 let je dlouhá doba. Kolikrát vymenis za 10 let auto počítač nebo telefon... navíc pojišťovny mají kolikrát v podmínkách častější revizi než udává norma nebo zákon.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MMORT7: Narubal jsem tu toho už dost Ale jenom břidla :-(

STETKINS: Baterie necelých 16kWh cca 40k Kč FV panely stály i s konstrukcí kolem 45k. BMS asi 4k, 6,2kW Měnič 11k Zbytek bezpečnost, odpínače, přepěťovky, kombiboxy, částečná LPS.

Pokud jich budu dělat 10 najednou, ta cena může jít razantně dolů.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    STETKINS: Tak když si nateží sám lithium i křemík? Je to Cuki vole... Ten staví pasivní baraky pro pětičlennou rodinu pod milion.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    MMORT7: to samozřejmě každý ví. Každý taky ví, že za ty peníze to prostě udělat nejde :-D Za 80k nekoupíš ani ty baterie...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WARBABY8: nevím, ale podle mě by to stačilo jednou za 10 let to pořádně zkontrolovat + každý rok amatérská kontrola vizuálně dle pripraveneho checklistu, zda není někde nějaký problém s kabely či panely + povinnost vést o tom záznam s fotografiemi, které by člověk musel předložit na vyžádání nebo při pojistné události.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Já bych si hlavně představoval i větší rozsah jak jsem psal. Třeba z dvojnásobný čas. 1000Kč z hoď s daní je podle mě adekvátní sazba, ale to co se tam dělá (už jsem viděl dvě) není zdaleka ani na hodinu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam