• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    XCHAOS: Nemas vic baterek a rozhozene jejich SoC? me pomohl update BMS firmware.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELIJEN: v tom případě bych asi potřeboval konzultaci s nastavením. Chci posledních 30% baterie používat jen jako UPS pro případ výpadku proudu. Aktivaci smart load zásuvky při výrobě z panelů a stavu baterky nad 60% umíme docela dobře, ale problém je správná indikace stavu dobití při dalším vybíjení.

Ono se to ale chová divně, že baterie pořád hlásí třeba 60% a pak najednou spadne na nulu. Takže to není chyba nastavení, ale chyba diagnostiky baterie (přitom si nemyslím, že ta baterie je poškozená a kapacitu nemá, jen hlásí něco jiného na svém displeji a něco jiného hlásí invertor... nerozuměj si mezi sebou)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    XCHAOS: Tak na nulu by se dostat nemelo nikdy, ne? Taky mame Deye a chova se celkem dobre.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELIJEN: no Deye když se dostane na nulu, tak občas začne zběsile dobíjet ze sítě, ale logiku, kdy se pro to rozhodne, jsem úplně nepochopil.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    XCHAOS: Nam taky ne. Baterku dobijim v noci ze site a panely obcas trochu zpomali jeji vybiti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELIJEN: no, naše 4 kWp nám stěží dobije přes zimu baterku a uživí samo sebe. Přitom máme nastavený, že pod 30% baterie se to už má přepínat na síť, ale já s tím Deye nějak úplně neumím, či co... (no, je to na chatě, že jo... tam se to využije jen asi 8 měsíců v roce, takže po tom během zazimování nic moc nechceme)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    XCHAOS: 18 kWp nam dalo 224 kWh za prosinec. Nic moc, ale lepsi nez dratem do oka :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kolik reálně vyrobí fotovoltaická elektrárna v prosinci a jak to vlastně vypadá za celý rok - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/radek-sindel-kolik-realne-vyrobi-fve-v-prosinci-a-jak-to-vlastne-vypada-za-cely-rok-110943
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: myslím jsme tu offtopic, není to tu klub o cestování, ale zažil jsem tam jiný zajímavý věci: nocleh na vysokém břehu Atlantiku v místech, co nebyly extrémně přelidněný, dosažení sedla Tizi'n'test s výhledem na Saharu v dálce pod náma, dva dny zadarmo jako dárek od českého průvodce u romanticky malebné soutěsky Todra, jezera v pohoří Atlas, cedrové háje u Azrou... prostě nejen hulením je člověk živ a spoust věcí je vlastně i zajímavější prožít nezhulenej. Hulením se určitě dá ozvláštnit všední každodennost, ale to riziko s policejníma provokatérama fakt zrovna v Maroku není úplně zanedbatelný a já prostě zbytečný peníze na úplatky nebo pokuty nemám....
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: kdybych mel delat jen to co se doporucuje, tak bych mel smutnej zivot, ja jsem byl v maroku 4x a nikdy se mi nic nestalo

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: ano potkal jsem v Německu kousek před hranicema Angličana na kole, který se divil, že ho z Ukrajiny nepustili do Ruska a dál do Číny, letos :-) prý se ho ptali, jestli jede bojovat... odpověděl jim, že se jede jen projet na kole :-)

v Maroku se kupovat hulení silně nedoporučuje, může ti ho tlačit policejní provokatér. V Šavšavánu (Chefchauenu) prý rozhodně. Kromě toho, už léta nehulím, a i kdyby, tak na cestách to prostě není dobré, dokud se celosvětově neustaví kultura legalizace hulení.

zas tak krátký to nebylo, včetně cesty na start a do cíle asi 9000 km (a reálně se jelo z Hradce Králové, ne z Prahy...). Problémů byla řada, ale ten hlavní byl špatná konstrukce panelů: nalepit soláry přímo na ocelový rám byla chyba, protože vrstva lepidla, co měla zajišťovat absorbování otřesů, pod těmi jižním sluncem rozpálenými panely začala tvrdnout na kámen a křemík následně popraskal, postupně na obou kolech a všech panelech, jak jsme metodou pokus-omyl zjišťovali. Panely mám nové. Jako přichycení jsem vsadil na suché zipy, ty zůstanou měkké a neztvrdnou, ocelovou konstrukci se chystám nahradit karbonovou. Celkově kolo potřebuju odlehčit tak o 10 kg.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: ponekud kratsi cesta, nez kdyz si jel k soudruhum do ciny.

btw. dneska by si tam jet asi nemohl kvuli ty valce...

ale maroko je lepsi nez kazachstan a ty dalsi prdele co si projizdel, tam sezenes aspon neco na relaxaci :) mrk mrk
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: ano, naše kola sice u v téhle době byly skoro nefunkční, ale vypadaly pořád fotogenicky :-)
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    XCHAOS: ...a hele ;oD

CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Na každém článku?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: To mozna u starych panelu, ne? Ted uz maji vsechny bypass diody.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: Bude docházet k hotspotům. Ten zastíněný článek bude mnohem teplejší než ty ostatní. Protože to je ten který zvyšuje odpor protékajícímu proudu z ostatních panelů. Tedy čím více je osvícen zbytek panelu na úkor jediného článku, tím víc bude hřát. V extrémním případě můře dojít i k požáru. To ale asi nebude ten případ. Dobře mu to ale neudělá.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: jak znicit?
    CUKI
    CUKI --- ---
    NIEKT0: To částečné stínění může být problém, Třeba takový kabel el vedení metr nad střechou dokáže ten panel i zničit
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    CUKI: Asi tak, v momente ked clovek robi novu strechu (a moze si urcit rozmery) nejak nevidim dovod, preco tam panely nedat, aj ked to nebude v idealnej polohe voci slnku, alebo budu ciastocne tienene.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam