• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Na každém článku?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: To mozna u starych panelu, ne? Ted uz maji vsechny bypass diody.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: Bude docházet k hotspotům. Ten zastíněný článek bude mnohem teplejší než ty ostatní. Protože to je ten který zvyšuje odpor protékajícímu proudu z ostatních panelů. Tedy čím více je osvícen zbytek panelu na úkor jediného článku, tím víc bude hřát. V extrémním případě můře dojít i k požáru. To ale asi nebude ten případ. Dobře mu to ale neudělá.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: jak znicit?
    CUKI
    CUKI --- ---
    NIEKT0: To částečné stínění může být problém, Třeba takový kabel el vedení metr nad střechou dokáže ten panel i zničit
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    CUKI: Asi tak, v momente ked clovek robi novu strechu (a moze si urcit rozmery) nejak nevidim dovod, preco tam panely nedat, aj ked to nebude v idealnej polohe voci slnku, alebo budu ciastocne tienene.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: To je nějaká vizualizace na fotce kde původně bylo parkoviště.

Jinak za mě střecha dobrá, taky to na dalších stavbách plánuji použít jako krytinu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    podla tej vybetonovanej hruzy miesto zelene na dvorku by som to tipoval na nemecko :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    CYBERHIPPY: Neni to malo?
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    Ahoj,

nemate nekdo, pls, reference na firmu co udělá ~10kw na střechu rodinného domu v jižních Čechách? *Jindrichuv Hradec.

Diky moc.
    FATBEAR
    FATBEAR --- ---
    Plus u victronu je pro me power assist , kdy kdyz potrebuju vetsi vykon nez je genec , tak pomuzou baterky a mohu pak mit navysenou zatez. Je mozny ze todle umi i jiny znacky , to netusim :)
    FATBEAR
    FATBEAR --- ---
    KASPAREK: souhlasim , mam victron na offgrid a spokojenost. staci me teda multiii 3000 . A jak pises kdyz nema tak nehuci , zere malo atd. A i snese opravdu dost. Predtim jsem mel slabsi model 800 asi 3 roky a taky zadnej problem , o tom jsem ani nevedel ze tam je. Plus si to dobre rozumi s elektrocentralou . Takze ja bych nemenil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Já mám tedy z modrým štěstím přesně opačnou zkušenost co se týče spotřeby. Pokud sečtu všechny připojené krabičky a rozvody jsem na tom znatelně hůře než s Axperty. Pravda částečně je to způsobeno že se ty krabičky nedali rozumně poskládat na můj výkon.
    Chtěl jsem bezpečný výkon pro 25A výstup a zapojit na pole 6,4kWp necelých 28A nakrátko.

5kW je málo a deset zase zbytečně moc. Měl jsem tu chvíli zapůjčen 10kW Victron kterému klekl po 6ti letech provozu tak měl dva protože jeden rychle koupil jako náhradu a druhý nakonec opravil. A tedy jsem měl možnost testovat. Vlastní spotřeba multiplus + 40 někdy 35W celkem se všemi krabičkami kolem 50ti W.

Podobně na to dopadlo rozdělení řešení přes Epsolar/Epever. Jen to stálo asi polovinu.

Výhoda toho, že vyměníš jen vadné zařízení žádná protože cena i dostupnost je horší než u all in one řešení. Kde je navíc razantní úspora místa i ztrát ve vodičích.

No a řešení modré štěstí vyšlo asi na 100k Kč a takhle krabička co žere 30W naprázdno a doufám, že se mi to podaří ještě zkouknout asi 12k Kč a druhý den od objednání jsem ji měl doma.
    _BAZY_
    _BAZY_ --- ---
    NIEKT0: u victronu tezko, multiplus II tam ma toroid velky jako kráva. Ony ty pasivy on-grid tak jsou resene, zadni stena je jeden velky chladic.
    CUKI: ten pracovni bodu victronu se prave moc nemeni, neb konverze se deje pres trafo, hodne me to prekvapilo, Ta instalace kam to umistuji je velmi setrne misto jediny staly odber je mala lednicka (ta nejede furt) cerpadlo (taky nejede furt) a 12V led system osvetleni objektu.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    _BAZY_: ako "technicky" by asi nebol problem prirobit tam fakt velky pasivnyc chladic, a proste to uchladit pasivne, ak mas miesto. V reale ale asi nechces moc robit homo-domo neotestovane upravy na zariadeni, ktore ti pri prehriati moze podpalit barak.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    _BAZY_: Z vlastni offgrid zkusenosti na na portugaslkym venkove, victron modry stesti opravdu prinasi stesti, nezere (klidova spotreba odpovida dokumentaci), nehuci kdyz nema a funguje. Klon Axpertu, ktery jmeno si zase nepamatuju, ale nebylo to z aliexpresu, melo to fer anglicky stranky a nejakou podporu kdyz jsem neco resil, tak zral klidove asi 4-5 tolik, coz bylo min 80W nonstop, vetraky jeli nonstop a dlouho neprezil, na duvod umrti se neprislo. Jako druhej levnej invertor mozna dobry, ale po ty zkusenosti bych s tim zit nechtel.
    CUKI
    CUKI --- ---
    _BAZY_: To ani náhodou: https://eshop.neosolar.cz/menic-nabijec-victron-energy-multiplus-ii-48v-15000va-200-100-230v/
    Měnič/nabíječ Victron Energy MultiPlus-II 48V/10000VA/140-100 230V | Solární panely, měniče napětí, baterie, nabíječky
    https://eshop.neosolar.cz/menic-nabijec-victron-energy-multiplus-ii-48v-10000va-140-100-230v/

A hlavně tohle jsou data bez zátěže. Jenže v domácnosti ti prakticky vždy něco pojede a tam ta účinnost bude hluboko pod 96%. Prostě fyziku neochčiješ, většinu času se budeš pohybovat naprosto mimo rozumný pracovní bod.

Pokud by jsi chtěl opravdu rozumné offgrid řešení, vezmeš na tyhle stále zdroje co nejslabší jednotku a zapojíš je zvlášť.
    _BAZY_
    _BAZY_ --- ---
    CUKI: ale jak už jsem psal, zajima me i jine reseni
    _BAZY_
    _BAZY_ --- ---
    CUKI: uz jsem se koukal u te 10kW je to 2w v search mode a vlastni spotreba je do 20W, ucinnost je 96%proc, byl jsem se na nej podivat a zmeril si to
    CUKI
    CUKI --- ---
    _BAZY_: Tak se pak koukni co to předimenzované modré štěstí bude žrát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam