Jsme na hranicich se Spanelskem u diry jmenem Penamacor. Letos chcije dost, ale spis to tak ma byt, aspon soused rad vzpomina jak v mladi prselo tri mesice v kuse, asi jako u nas bily zimy. Na malo slunecnich dni si nezstezuju, tech dni to nenabiji skoro vubec je tak 1-2 v rade, jinak kdyz tak vysoka oblacnost, nebo prehanky. Vyhoda toho jihu je asi to slunicko trochu intenzivnejsi a skrz ty mraky. Ty nas system se porad vyviji, puvodne to byly jen ty spodni 3*180w, pak jsem pridal ty 3*320w nahore. S tim jsem musel kdyz bylo dele nez 2 dny bez slunicka poustet tak na hodku denne generator. Loni na podzim jsem ty spodni 3 vymenil za 3x450w tusim a letosni zimu uz jsem ten generator nemusel startovat vubec. Baterky mame porad oloveny, co maj teoreticky tak 10kw. Ale domacnost mame hodne nanarocnou, lednicka/mrazak a pak uz jenom svetla, laptopy, obcas projektor.
Mam dilnu kde kde delam neco se drevem, cirkularka/brusky/cncko/protahovacku/odtah, tam si to musim hlidat. Ale postupem casu jsem zjistil, cekal jsem ze to bude horsi, ze i za trochu zatazenych dni se to v pohode dobije, delam spis mensi projekty, takze nic neprotahuju 8 hodin v kuse.
Jak vyleze slunicko, tak i z tech 6 panelu nevim kam s tou elektrikou.
Btw ten manualne otaceci stojan sice vypada lehce neprakticky protoze je to manualni. Ale ma to hrozny vyhody kdyz se to slunicko pri tech zatacenych dnech rozhodne vylezt dopoledne, nebo naopak vecer. Nebo kdyz chci tahat vodu ze studni brzo po ranu. Uz jsem nad automatizaci premyslel, ale zatim porad pomer kolik by to stalo prace a jaky by to melo vyhody neprevazil.
Stejne jako tepla voda, puvodne jsme meli plynovou karmu, kterou jsme tady trochu zdedili, ja ji nesnasel odjakziva a kupovat plyn je pruda. Ted mam uz tak 6 let na strese 300l zasobnik s vakuovyma sklenenyma trubkama na solarni ohrev. S tim se stava ze tak dvakrat za zimu neni tepla voda, nejhorsi je prosinec kdy jsou kratky dny, tak si prinejhorsim zatopime v saune, i ted, brezen, kdyz prsi, tak se tam drzi tak 40-50C, staci tomu malo. Sel by udelat nejakej alternativni dohrev, ale zatim nam ta studena voda obcas neomezuje zivot na tolik abych to resil.