• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    PARRHESIA
    PARRHESIA --- ---
    Zdravím vespolek, snažim se varovat další montéři před podvodem: nenavazujte spolupráci s Dominikem Minarčikem. Na FB skupině už pár lidí varovalo jeho podvodné jednání. Za odpracovaný měsíc montáž FVE letos v únoru mi zaplatil sotva jednu zálohu. Jsem v tom stejně v mínusu. Namaže vám med kolem huby, ve výsledku nedostanete skoro nic. Kryje si záda tím, že na stavbě je víc podvodních šéfu party, ten můj zhrábnul peníze a nedá nic. Celou dobu stejně nepočítali s tím, že mi dají víc, než tu ubohou zálohu .Je to moje hloupost, že jsem si dopředu nezjistil, kdo je to zač. Konec sdělení, děkuji za pozornost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: okopíroval ode mě klaxon!
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERHIPPY: to je nejaka solarna plachta alebo je to viko take prohle?
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    automatické čištění solárních panelů
    https://youtu.be/xwbNHPoc7R4
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: se koukni, tady u na je Serra de Malcata za hranicema to prechazi do Sierra de Gata, presne na hranicich jsem tam nasel kopek Sierra de la Malvana. Tam to mam docela projety na kole, abych nebyl uplne off-topic, tak elektrickym (s nosicem a taskama s tim setrime toho naftovyho pickupa na ty nezbytecnejsi kratky cersty). Ale o zadnych komunitach timhle smerem nevim. Vetsina jich je v portugalsku na jiho zapad kolem nas a vetsina vznikla v poslednich 10ti letech.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Bylo to někde v Sierra de Malva, ale byl jsem tam před víc než 20ti lety, v době kdy ta komunita začínala. Mám určitě bod na mapě, ale na papírové kterou mám doma :-D
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: ve Spanelsku? Kde? Zname tam spis mistni, hlavne kolem Valverde del Fresno, cizincu moc ne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: No hlavně teprve v poslední době ty panely (i baterie) šli hodně dolů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Nemáš náhodou něco společného z tou komunitou naproti přes hranice? Mám pocit že tam byli taky nějací Češi, ale vůbec nevím jestli ještě funguje.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: jj, to je v planu, kdyz bych to rozsiroval dal tak stin na auta/zvirata/ strecha na seno. Ale zacinali jsme dost low budget a rozsirovali to postupne.

DZODZO: a naftovej pickup ted mame, jako pracovni auto se pouziva porad, vetsina cest je do 100km, prodavame konsky bobky, taham pojizdnej katr, prevozy ruznych druhu dreva/bordelu, nakupy krmeni. Elektrickej by na to fungoval skvele i s relativne malym dojezdem. Ale musi to by 4x4 a velikostne jako Mitsubishi L200 s kratkou kabinou.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    DZODZO: jj, to ted resim a libilo by se mi to. Misto generatoru si kdyz je potreba privezt elektriku z "nakupu" a zbytek roku kdyz je slunicko jezdit zadarmo. Ale na to az/jestli elektricky pickupy budou dostupny v evrope si asi dost dlouho pockam. Treti auto nechci a resim jestli by mi dokazalo druhy elektricky jako ten Ioniq nahradit Volvo V70 kterym jezdim na vylety a do cech.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Já bych to naopak pojmul jako stínící střecha pro zvířata i proti dešti. Teď něco takového bud dělat v Praze
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: ja porad cekam kdy ty olovo baterky umrou, pujdu do lithia a oni porad drzi. A to jsem je koupil levne pouzity z nejakyho nepouzivanyho systemu asi pred 4 lety.
    S tou otocnou k-ci jsem to resil, ale protoze nemame zadnou strechu na kterou to dat, musel bych je stejne dat na nejakou k-ci na zemi, kvuli zviratum bych to chtel stejne do nejaky vysky a tam uz ten rozdil nebyl tak velky.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KASPAREK: tebe by sa hodil ten elektricky ford f-150 jak z toho mozrs elektrinu aj vytahovat, mal by si odvoz aj velku baterku na koleckach v jednom :) skoda ze to vehicle 2 load nema kazde EV, co viem tak este ioniq5 to ma
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Tam jsem se pobyboval minulej rok, letos ani nevím jestli do Portugalska dorazíme. Musí se sluníčko asi víc snažit :-D
    V každém případě jsi ještě poměrně nízko, takže mrazy nehrozí. No já mám celekm 6,4kWp se špatným sklonem 22°. popravdě si nemyslím že při dnešní dostupnosti pnelů má smysl dělat nějakou otočnou k-ci. ta bude stát víc než ty panely samotné. Navíc bych se o ně v nějakém větším větru bál. Včera v noci jsme tu měli v nárazech přes 25m/s

Ale jet olovo v místě kde se málem lithium těžilo :-) Mám pocit že se bude těžit jen v Montalegre, ale mělo se těžit i poblíž přehradu Sabugal...
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    Jsme na hranicich se Spanelskem u diry jmenem Penamacor. Letos chcije dost, ale spis to tak ma byt, aspon soused rad vzpomina jak v mladi prselo tri mesice v kuse, asi jako u nas bily zimy. Na malo slunecnich dni si nezstezuju, tech dni to nenabiji skoro vubec je tak 1-2 v rade, jinak kdyz tak vysoka oblacnost, nebo prehanky. Vyhoda toho jihu je asi to slunicko trochu intenzivnejsi a skrz ty mraky. Ty nas system se porad vyviji, puvodne to byly jen ty spodni 3*180w, pak jsem pridal ty 3*320w nahore. S tim jsem musel kdyz bylo dele nez 2 dny bez slunicka poustet tak na hodku denne generator. Loni na podzim jsem ty spodni 3 vymenil za 3x450w tusim a letosni zimu uz jsem ten generator nemusel startovat vubec. Baterky mame porad oloveny, co maj teoreticky tak 10kw. Ale domacnost mame hodne nanarocnou, lednicka/mrazak a pak uz jenom svetla, laptopy, obcas projektor.
    Mam dilnu kde kde delam neco se drevem, cirkularka/brusky/cncko/protahovacku/odtah, tam si to musim hlidat. Ale postupem casu jsem zjistil, cekal jsem ze to bude horsi, ze i za trochu zatazenych dni se to v pohode dobije, delam spis mensi projekty, takze nic neprotahuju 8 hodin v kuse.

Jak vyleze slunicko, tak i z tech 6 panelu nevim kam s tou elektrikou.

Btw ten manualne otaceci stojan sice vypada lehce neprakticky protoze je to manualni. Ale ma to hrozny vyhody kdyz se to slunicko pri tech zatacenych dnech rozhodne vylezt dopoledne, nebo naopak vecer. Nebo kdyz chci tahat vodu ze studni brzo po ranu. Uz jsem nad automatizaci premyslel, ale zatim porad pomer kolik by to stalo prace a jaky by to melo vyhody neprevazil.

Stejne jako tepla voda, puvodne jsme meli plynovou karmu, kterou jsme tady trochu zdedili, ja ji nesnasel odjakziva a kupovat plyn je pruda. Ted mam uz tak 6 let na strese 300l zasobnik s vakuovyma sklenenyma trubkama na solarni ohrev. S tim se stava ze tak dvakrat za zimu neni tepla voda, nejhorsi je prosinec kdy jsou kratky dny, tak si prinejhorsim zatopime v saune, i ted, brezen, kdyz prsi, tak se tam drzi tak 40-50C, staci tomu malo. Sel by udelat nejakej alternativni dohrev, ale zatim nam ta studena voda obcas neomezuje zivot na tolik abych to resil.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: jj uplne off grid, jsme asi 1.5km k nejblizsi pripojce. Barak mame pod lesem na severnim svahu, takze panely/baterky mame asi 200m od baraku. Na panely mam takovou diy otaceci platformu co jsme vymysleli se znamym. Ty komercni reseni jsou dost prepaleny. Zbytak napisu na pocitaci, fotku jsem mel na mobilu.

CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Buď rád že nejsi tady ve Špáňu, tady je to každých 6 měsíců :-)

Ty máš nějaký plnohodnotný offgrid? Docela by mě zajímao jak to funguje tady na jihu a co tím živíš. Přecijenom i v Portugalsku je dost dní bez slunce. Hlavně letos. Kdo ví jestli se tam vůbec dostaneme. Chčije a chčije.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam