STETKINS: Na a jak je to v případě těchto variant? Spot? Prodat všechno? Virtuální baterie? A kolik tyto řešení navíc stojí? Jsem přesvědčen, že tohle více méně do 5ti let padne. Nejdéle bude zajímavé prodávat spot z baterie, ale za jakého provozu. Třeba JIMIQ píše že i přes to že má velkou elektrárnu musí občas v létě docucnout, to je potřeba taky započítat. Prostě Březen až Říjen by měl být o soběstačnosti (cca 9 měsíců). Pak přechodové období které ten měsíc dohromady může dát taky.
Jenže realita s přetoky bývá často neveselá:
1. Snad všechny měniče žerou trvale něco ze sítě. Minimálně ty klasiky jako Solax/GoodWe vezmou cca půl MWh, ale ani ty ostatní Číny jako klony Axperta na tom nejsou o moc lépe. U mě u jednofáze je to cca 300kWh rok
2. Asymetrie a systém měření způsobuje další velkou ztrátu v účtování. Mě třeba nezávisle na sobě dost lidí u těchto tvrdí, že je prostě na zimu vypíná, protože si to více vezme než dává.
3. ty poplatky a další i i něco stojí. Je to nakonec prostě šul nul.
Pokud někdo bude mít reálné data z poslední doby. Hlavně ty poplatky a ceny za prodej (za celý rok nikoli za červenec), tak je sem hoďte, třeba jsou teď zase jiné cesty.