• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: To je cca 7kW. To by mělo stačit na vytopení menšího hradu. :-)

Prostě v dnešní výstavbě je ta potřeba energie menší. I přes to že spotřebičů je čím dál tím víc.

A automatizovat můžeš právě to že vypneš neprioritní spotřebiče. Tedy zrovna ten kotel, když ti nepoběží topná patrona ve chvíli kdy zapneš rychlovarku tak se nic neděje. Dokonce ani nepřijdeš o to teplo :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: elektrokotel má teoretickej příkon tuším 3x10A, ale ruku do ohně za to nedám. Někdo to spočítal dle norem. Přijde mi to o hodně předimenzovaný, ale asi je to počítíné do -30°C, jinak si to neumím vysvětlit :) .

A co chceš automatizovat? Že když žena pustí rychlovarku, tak se vypne plotýnka nebo pračka? To může fungovat tak v jednom :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To takhle nefunguje :-)
    JIMIQ: Jo já myslel, že už to máš dýl.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A tohle zrovna je pouze ucetni prebytek, ktery fyzicky neopusti nasi ulici
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: od letoska podle novych podminek je dotace jen pro domy zkolaudovane do 1.1.2021
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Zkoumat to fakt nemusíš, tohle každej trochu myslící elektrikář umí automatizovat.

Pokud máš topení které potřebuje 25A, je někde něco hodně špatně a bylo by lepší to asi rovnou zbourat, pokud to není zrovna Karlštejn.

Je jedno jestli je to v rezidenční čtvrti nebo ne. Důležité je v té větvi další kompenzační prvek.

JIMIQ: Proč si neměl nárok na dotaci? Já myslel, že se to dávalo všem.
    Já taky platím za podporu OZE přitom mi sám na ni nikdo nedal ani halíř. Jsem s tím do toho šel. Ale prostě to, že vyrobíš nějaký přebytek, neznamená, že si z toho sedne distributor na prdel. Důležité je kdy to je a jaká kvalita toho zdroje to je.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI:
    a kolik lidí má doma, v rezidenčních čtvrtích, velké motory? Navíc i tihle se můžou připojit 3f, v ulici ta 3f je, jenom nevede každá fáze do každého RD.

1x25A je limitující i pro víc věcí - pro silnější topení (elektrokotel, případně TČ s bivalentním zdrojem pro opravdu velkou zimu), pro EV, případně pro souběh-asi nechceš zkoumat, jestli zrovna náhodou netopí kotel, když si chceš uvařit čaj v rychlovarce :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Z tech 26kWh/mes (cili mene nez 1 denne) jsem na 23 platil distribuci 0,25kc/kWh vcetne DPH, to fakt distributora vytrhne! :D opravdu me nejvic sere OZE poplatek na teto elektrine, ktera je vyrobena z OZE, navic kdyz jsem ani nemel narok na dotace na tu FVE :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: No distribuce musí počítat i s těmito anomáliemi. A hlavně tu regulaci, kterou vůči zákazníkům nastavuje, nemůže změnit ze dne na den. Tedy i kdyby to teď bylo v pohodě, tak je chyba aby to tímto směrem vůbec vedlo.
    U nás je max 25A na jednu fázi, pak už musíš jet na 3f. Nejsem si jistej ale v GB bylo možné jen na 1x32A, ale ruku do ohně za to nedám, už je to dlouho co jsem tam žil.

Ono totiž tobě to může být šumák, ale lidem co používají velké motory to už takový šumák není. A to buď rád co tu máme, protože třeba síť v GB byla proti tomu dobrej punk.

Jinak je to fakt dost omezující protože 1x25A je dost limit pro vaření. Vše ostatní je u běžného domu naprosto ok ale vaření chce velkej rezervovanej příkon.
    Já na 1x25A jedu. Ale nikomu nic neposílám 80% roku jsem offgrid.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: jenže jaká je šance, že ta anomálie bude tak velká, že to "vyteče" z NN soustavy někam dál? Distribuční soustave rozumím jako koza petrželi, ale tipl bych si, že to bude téměř nula.
    Ono prvopočátek toho všeho je, že distributor lidi (v barácích, když se bavíme o střešní FVE na RD) v podstatě nutí jet 3f, protože nedovolí víc jak 20A nebo 25A (z hlavy nevím) při jednofázovém připojení, což je prostě málo (pro topení, vaření a "nedejbože" i EV). Tím celý ten problém s asymetrií v zásadě vytváří. Kdyby bylo možné mít třeba 50A 1f jistič, tak problém se sdílením sám sobě nevznikne. A protože je to jednodušší, nejspíš by to bylo i běžné a tedy plotýnky, kotle, čerpadla apod by se vyráběly tak, že by si těch 32A vzaly z jedné fáze - schválně jsem kouknul na US Ikea a běžně tam mají incikční desky, co berou 30A při 240/208V (US dvojfáze, ale u nás by tedy stačila jedna).
    A IMHO když teda nutí lidi svou zátěž uměle rozdělovat na 3f, tak by tedy měl i (částečně) s tím pomoct. Třebva tím, že sdílení elektřiny sám sobě bude výrazně zlevněno. Platit OZE poplatek za to je pak už čirá drzost :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tak hlavně že 24 zemí EU to takhle nemá a pouze tři ano :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: ta "anomálie" kdy se to sečte prostě může nastat a nevím proč by to měl řešit on, když svým postupem může donutit solárníky to nějak vyřešit za něj.
    Za mě je to přirozený krok, třebaže by to pravděpodobně nebyl takový problém.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: kdyby byl v lokálním NN segmentu (nevím jak se to přesně jmenuje) sám, tak by to bylo adekvátní. Ale předpokládám, že není, takže reálně si odsdílí elektřinu se sousedem s opačným problémem, takže to zůstane lokálně, takže nedává moc smysl platit plnou distribuci, stejně jako když by to šlo z elektrárny, přes VVN a VN.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Tak mě to přijde v pořádku. Protože takové fungování stabilitě sítě opravdu neprospívá.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ELIJEN: jo, sdílení pokreje jen silovku a daň z elektřiny. Platíš distribuci a OZE
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JIMIQ: Tam stejně platíš distribuci, ne? Já mám naštěstí dva 10kW střídače, takže se mi snad ještě nestalo, že bych kvuli nedokonalé asymetrii nepokryl spotřebu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    zatím jsem o změně nebo alespoň plánu neslyšel, bohužel
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    JIMIQ: tohle se asi neplánuje u nás změnit, že?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tady popsáno v článku z loňska
    Součtové měření, nebo po fázích? Které měření elektřiny platí právě nyní? | Solární magazín
    https://solarnimagazin.cz/souctove-mereni-nebo-po-fazich-ktere-mereni-elektriny-plati-prave-nyni/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CYBERWOLF: když mám spotřebu na jedné fázi 1kW, ale celkovou výrobu FVE taky 1kW, tak i když mám asymetrický střídač, nikdy to nerozhodí přesně jak je potřeba, takže pokreje třeba 0,8 a 0,2 ze sítě (na tu fázi co má spotřebu) a na ty zbylé dvě fáze zase 0,2 exportuju

ale sdílení mi umí ty 0,2 vyexportované zase nasdílet zpět do mé spotřeby
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam