• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Já o voze a ty o koze. Já chápu dobře jak funguje stabilizace sítě a proč to má smysl. Ale tyhle bateriové úložiště vyrovnávají nějaký konkrétní prvek (uzel). Vlastně jede na principu UPS. Navíc to pomáhá stabilizovat právě ty OZE.

Ale já už zaznamenal bateriové úložiště, (de facto fyzicky to samé jen jiná regulace), které fungují právě na principu spotu.
    Zatímco v prvním případě je to předpokládám majek distributora. V tom druhém případě jde o nezávislý prvek vlastněný třetí stranou, který neslouží k přímé regulaci sítě. Tedy to stejné úložiště za vesměs tu samou cenu (ta regulace OD je sic jiná a mnohem složitější ale ve výsledné ceně zas tak neprojeví). Prostě budeš mít podobnou smlouvu jako ten RD, jen pojedeš ve větším měřítku, tedy asi budeš mít i jiné podmínky, ale neumím si představit za jakých podmínek by to bylo rentabilní. To je to v čem tápu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: holinky hodinky... obojí se natahuje...

Zkus si to přečíst ještě jednou a pokud tam rozdíl nevidíš, tak věř, že je naprosto zásadní...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Tak to mi je jasné že se to řeší jinak. Ale prakticky jde o totéž. Tedy by mě zajímalo jakým způsobem je to řešeno finančně. Co za to mohu dostat? Něco jiného je když je to přímo u nějaké elektrárny. Ale dělá se to i na zelené louce daleko od přímo regulovaného prvku.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: jednoduše... poskytují služby výkonové rovnováhy... tam jsi placen za pohotovost a reakci. O cenu elektriky tam vůbec nejde.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Mě by docela zajímalo jak si na sebe mohou vydělat ty komerční bateriové úložiště. Už od MWh výš je to poměrně náročnější než ty domácí systémy.
    Přitom oni jen levně nakupují a draho prodávají.

Aby si měl reálnou výtěžnost 1MWh, Potřebuješ postavit cca 1,3MWH úložiště.
    Jenže to nepostavíš sám za 2M ale bude to stát klidně 10M protože je to velký a nebezpečný a navíc nestandardní řízení úložiště.

Kdyby to mělo pro mě nějaký komerční přínos tak už ho stavím.
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: pod refurbished s dá schovat hodně. Ale jinak cena je ok. Jen bych si u těch článků před prodejem proměřil vnitřní odpor.Ten hodně napoví.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: články jsou stejné - sehnal jsem nějakou refurbished, takže by to mělo být úplně v pohodě
    V nákupu to mám za 2,2kKč/kWh :-D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Za zari prumerna vykupni cena 2,346kc/kWh ale jen 202kWh
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Jo to jo, ale ty články už nemusí být stejné. Pokud jsou vyrobeny novější technologií, tak budou mít menší vnitřní odpor. A to může dělat dost problémy a snižovat smysluplnost celé akce. Ale pokud by byli opravdu stejné (to není IMHO dobrá vyzitka výrobce) tak by to neměl být až takový problém.
    Já se přiznám moc se 100Ah články nesetkám, protože to nedává ekonomický smysl. Jena kWh ve větších článcích přijde třeba na 2k5Kč a v těch mrňavejch klidně 3k5 (klidně i 4k)Kč.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    DZODZO: Dívám se na to stejně

CUKI: dávám tam úplně stejnou baterii (stejný výrobce, stejný typ)
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS:
    DZODZO: Navíc přidáváš paralelně 4 blok, to by nemuselo být tak horké. Otázka je jestli má smysl dneska vůbec kupovat 100A články.

pokud je to nějaké komerční řešení, mohli by mít na skladě třeba podobnou sérii a možná i za hubičku, protože se toho budou chtít zbavit.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    1,5 roka je este nic, to je tak 1-2% kapacity, ja som pridaval kapacitu po 2 rokoch provozu
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: majitel má 3x5,1kWh baterie a chce přidat ještě jednu - má to celé zhruba 1,5 roku...
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Některé nevýhody odstaní sama BMS, některé nevyřešíš. Pokud se jedná o starší baterii, tak bych zvážil spíše výměnu za větší a tu starou prodat. Rozdílná kapacita a rozdílný vnitřní odpor bude snižovat efektivitu a smysl takového systému.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Mám dotaz ohledně dokoupení baterií do stávajícího bateriového úložiště - jedná se o nízkonapěťový systém s paralelním zapojením, kdy baterie mají každá vlastní BMS. Dost se na to různí názory. Chápu, že střídač bere průměr a laicky si říkám, že nebezpečí nové baterie je, že při tom, kdy se baterie nakalibrují při plném nabití, tak ta nová zvýší průměr a pokud by rozdíl v kapacitě byl velký, tak i když průměr může být výš, tak ty staré by se mohli dostat na nulu. Existuje tam ještě nějaký jiný problém?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: To je cca 7kW. To by mělo stačit na vytopení menšího hradu. :-)

Prostě v dnešní výstavbě je ta potřeba energie menší. I přes to že spotřebičů je čím dál tím víc.

A automatizovat můžeš právě to že vypneš neprioritní spotřebiče. Tedy zrovna ten kotel, když ti nepoběží topná patrona ve chvíli kdy zapneš rychlovarku tak se nic neděje. Dokonce ani nepřijdeš o to teplo :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: elektrokotel má teoretickej příkon tuším 3x10A, ale ruku do ohně za to nedám. Někdo to spočítal dle norem. Přijde mi to o hodně předimenzovaný, ale asi je to počítíné do -30°C, jinak si to neumím vysvětlit :) .

A co chceš automatizovat? Že když žena pustí rychlovarku, tak se vypne plotýnka nebo pračka? To může fungovat tak v jednom :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To takhle nefunguje :-)
    JIMIQ: Jo já myslel, že už to máš dýl.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A tohle zrovna je pouze ucetni prebytek, ktery fyzicky neopusti nasi ulici
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: od letoska podle novych podminek je dotace jen pro domy zkolaudovane do 1.1.2021
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Zkoumat to fakt nemusíš, tohle každej trochu myslící elektrikář umí automatizovat.

Pokud máš topení které potřebuje 25A, je někde něco hodně špatně a bylo by lepší to asi rovnou zbourat, pokud to není zrovna Karlštejn.

Je jedno jestli je to v rezidenční čtvrti nebo ne. Důležité je v té větvi další kompenzační prvek.

JIMIQ: Proč si neměl nárok na dotaci? Já myslel, že se to dávalo všem.
    Já taky platím za podporu OZE přitom mi sám na ni nikdo nedal ani halíř. Jsem s tím do toho šel. Ale prostě to, že vyrobíš nějaký přebytek, neznamená, že si z toho sedne distributor na prdel. Důležité je kdy to je a jaká kvalita toho zdroje to je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam