• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Taky mám ten pocit, jen zajistit to připojení a vhodný pozemek bude stát majlant. Nicméně kdyby to umožňovali v malém u domácností mohlo by to být zajímavé. Jenže ve větším měřítku by nastal stejný problém. Proto nechápu jak je to možné řešit a vydělávat na tom. Protože takový zdroj začlenit do distr. soustavy bude stát možná víc než samotná baterie a je potřeba je hromadně řídit.

Pravda je že tam bude i efekt samoregulace. Protože čím více těch zdrojů v soustavě bude, tím to bude méně výhodné.
    TOMASVALDEK
    TOMASVALDEK --- ---
    WARBABY8: A mohu poprosit o nějaký modelový příklad? Jak to všechno funguje. Co si mohu dovolit jako fyzická osoba? Transformátor je odsud asi půl kilometru. Jaké malé řešení lze provozovat v takové lokalitě? Stovky kilowatthodin kapacity? A jak se řeší vůbec ten prodej na spot u takového úložiště?

Současné připojení 3x 63kw a 3x25kw
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    TOMASVALDEK: tady lidi vůbec neví o čem mluví... Pokud za své částky přidáš ještě nulu, tak má smysl o tom začít uvažovat. A i tak počítej s návratností v úplně jiných dimenzích.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tady je popsanych 300MWh
    Menší firma trumfla giganty. Staví největší bateriové úložiště v Česku - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/kkatemo-buduje-nejvetsi-bateriove-uloziste-v-cesku/

A to jsou doslova prvni vlastovky. Pocitam ze do konce dekady bude nejmin 10GWh
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: vsak jsou v planu nejake 2GW, mysli na to ze teprv od 1.7.2025 je v platnosti ten zakon
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Aha já myslel let, to se mi zase nezdá. Ostatně kdyby to bylo tak easy tak lidé u zdroje to budou dělat ve velkém.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To bych řekl že je tedy větší číslo, ale jen hádám. Pokud se bavíme o trafu na NN. Já mám jeden pozemek přímo po vedením 11kW, tak že bych to "na cikána" připojil rovnou tam? [KCHARI @ SVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !] :-D
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: mně teda návratnost 15 měsíců jako hodně dobrá!?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vygooglil jsem ze CEZ ma 2200, tak jsem to extrapoloval nahoru :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Ne každá bude vhodná, kolik jich máš ty na pozemku? 3000 je moc?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: není takové místo každá trafostanice? Odhadem 3000 kousků po republice
    TOMASVALDEK
    TOMASVALDEK --- ---
    CUKI: Škoda.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TOMASVALDEK: No já bych začal tím že pokud budeš mít tak velkou baterii, tak to musíš mít možnost taky nějak rychle odebrat do sítě. To znamená že na každé fázi potlačíš 500A+? i při té nižší možnosti?

U tebe na dvorku to fakt nepůjde. Musíš být někde u hlavního vedení. Takovejch míst moc není.
    TOMASVALDEK
    TOMASVALDEK --- ---
    CUKI: A na kolik to tedy tak celé vyjde? V tuto chvíli mám možnost si výhodně půjčit asi 800000-1200000Kč. Na dvoře mám nevyužitý lodní kontejner. Když počítám tu částku za kterou jsi mi postavil tu baterii, tak mi to vychází na 300-450kWh baterii. Co dalšího k tomu budu potřebovat?
    Když počítám ELIJEN:, tak se mi to vrátí do dvou let. To chci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Já myslím že takové úložiště vůbec připojit bude stát majlant. A nepůjde to jen tak někde.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: ten tvůj výpočet je dost mimo... to je jako bys počítal cenu baráku tak, ze spoctes cenu cihel...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Donutil jsem to ChatGPT spocitat a podle nej je prumerny denni rozdil max-min za posledni 2 roky vic jak 4 Kc/kWh. Hodne casto byva cena elektriny kolem 19:00 hodne draha a v noci (nebo v lete v poledne) hodne levna. Takze i ciste na spotu by to melo byt celkem profitabilni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Taky to dokazuje, že infrastruktura není zdaleka ok. Když jsem vezli ten z Volva ten bateriový tahač, tak si vezl na návěsu diesel agregát, který dobíjel po cestě baterii, protože nebylo jiné možnosti jak ho na cestě sem dobít :-)

Mě třeba fakt, že není na hodně místech kde dobíjet, brání v pořízení BEV na místo ICE. Zatím to může být jen třetí auto a to mi nedává velký smysl. Protože jedna z častých cest je do míst kde široko daleko není kde dobít a nutilo by mě to vlastnit zbytečně dvojnásobnou baterii.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Jo máš pravdu, první článek co jsem otevřel byl dost zavádějící. Je možné to provozovat samostatně. Otázkou je za jakých podmínek.
    btw i tohle PR píše: "Co se týče ekonomické stránky, existují bateriové systémy, které při vstupní investici kolem 600 000 eur mohou generovat měsíční příjmy až 40 000 eur" to mi tedy nepřijde jako dobrá investice.

A znovu a ještě jednou o "služby výkonové rovnováhy" mi nejde. Řeším pouze produkt, který evidentně už funguje a jede pouze na spot. Tedy služby výkonové rovnováhy jsou jen vedlejším efektem. Prostě mě zaujalo že je něco takového možné.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tak na lidské hlouposti se odjakživa vydělávalo nejlépe :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: v UK maju taku niche sluzbu, ze jazdi dieselova dodavka s velkou baterkou a dobija elektromobily, ktorym dosla po ceste stava :)

Roadside Mobile EV Charging - Emergency Portable Charger & Charging Service
    https://mr-charge.co.uk/

z coho mi ale odjebalo dekel bolo, ked typek hovoril, ze cast zakaznikov su ludia, ktori su proste lenivi hladat nabijacky a nabijat si auto, tak si sluzbu objednavaju, aby im dobili auto kym su niekde v praci alebo doma bez moznosti nabijania :)))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Bateriová úložiště míří na výsluní díky Lex OZE III
    https://www.greenbuddies.eu/blog/bateriova-uloziste-miri-na-vysluni-diky-lex-oze-iii

Na začátku roku 2025 byla schválena novela energetického zákona Lex OZE III, která přináší zásadní změny v oblasti akumulace energie. Tato legislativa umožňuje připojování samostatně stojících bateriových úložišť do elektrizační soustavy, což dříve nebylo možné.

CUKI, pls

a jinak smz primární zdroj zisku jsou služby výkonové rovnováhy, ne arbitráž spotu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam