• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Není zdaleka stejná pro obě varianty. Nemůžeš to udělat zdaleka kdekoliv. Musíš použít úplně jiné a konkrétní komponenty, musí to mít úplně jiné parametry a mrtě dost drahé legislativy kolem.

Trochu jsem doufal, že nám hodíš třeba nějaký anonymizovaný konkrétní rozpočet, konkrétního takového projektu. Škoda.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: cena toho řešení není důležitá. Protože je stejná pro obě varianty. Takze jsi na řadě a řekni mi kolik ty vydelas na spotu...

JIMIQ: proč dělat veci jednoduše když to jde složitě;-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To nebyl ten účel proč jsem to dělal. :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No protoze to mas blbe udelany a nemuzes prodavat prebytky :) nebo delat arbitraz na spotu
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Tak to máš 450kWh na víc, to už by mi vůbec nedávalo smysl to provozoval a odebral bych 50% energie na víc :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: CUKI je od brezna do rijna odpojeny od site aby nemusel platit tech 50kWh/mes co by mu stridac docucal :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    Já se ptám ale na cenu toho řešení. Komplet. To pojedeme v úplně jiných hodnotách. A pak pokud vím tak do toho vstupují taky nějaké pokuty atp.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: pokud vím tak třeba loni se dalo za 1 MW služby výkonové rovnováhy na roční kontrakt celkem pohodlně dostat na 20 000,- Eur / měsíc

Kolik si vyděláš ty na spotu? Nahoď konkrétní cifry...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Nadhoď konkrétní cifry... :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No to si myslíš ty, na kolik tě vyjde nějaké to "tvé" řešení? Tam jsi řádově jinde a pokud to není u toho daného zdroje, tak je jen omezený počet míst, kde to dává smysl zapojit.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: no a proto ti píšu, že je to kravina, protože řešíš koruny, když ve vzduchu lítají tisícovky...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Musíš se na to dívat z globálního pohledu. Ke stabilitě přispívá, podobně jako VT a NT. Prostě přirozenou cestou to vede k motivaci stabilizovat síť. To že VT a NT už dávno neplní svůj účel a je potřeba zásadní revize tohoto systému je věc další.

Ale představ si že každý má doma MWh baterku, která pojede podle spotu. Pak to bude mít distribuce naprosto bez práce.

Zároveň pr distribuci je dobré minimálně nějakou část těch zdrojů umět regulovat, alespoň částečně. Dokážu si představit tarif "baterka"...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: Podle mě nepřispíváš ke stabilizaci vůbec. S tvym výkonem už se počítá předem a je za něj zaplaceno (tzn. elektrárna buď musí energii, kterou odebereš, vyrobit, nebo ji někdo musí odebrat). Nerovnováha vzniká, když nečekaně vypadne nějaký zdroj, nebo někdo začne nečekaně vyrábět/odebírat ... to koneckonců můžeš být i ty, pokud tvoje chování nebude dostatečně předvídatelné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Přispíváš, ale jen jako sekundární efekt. Tedy ne úplně sekundární, ale myslím, že si rozumíme co tím chci říct. Možná lepší slovo - přirozený.

Nikdo ti za takovou službu nic víc platit nebude. Navíc to že tu baterii poskytneš je jen na tobě. Není tam ani z jedné strany žádná garance.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: no ale spot tak nejako implikuje sluzby vykonovej rovnovahy, kedze tym nakupom a predajom podla vyvoja cien a nabijanim/vybijanim prispievas k stabilizacii siete
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Proto jsem psal, že já o voze a ty o koze. Já od počátku řeším pouze spot, z toho důvodu, že mám interní (sic nepřímé) informace, že se na to jedna z velkých firem chystá. Z toho co vím, o výkonovou rovnováhu ani nějakou jinou zálohu nejde.

Jo může to být podobně jako dotační FVE, kde hodně lidí zjistí, že to návratné není ani omylem, ale slyší jen na dotaci. Ale někde to výhodné být musí...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: já ti psal, že vůbec nejde o spot, ale o služby výkonové rovnováhy... Tam se nějaký drobný za spot vůbec neřeší...

ELIJEN: projekt není drahej... v rámci ceny díla většinou 1-2% někdy i míň. Rozpočet závisí na tom co chceš... To je jako by ses zeptal kolik stojí rodinný barák... Můžeš ho postavit za 5 mega a 20 mega může být málo
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: jj ... taky to znamená, že velké výrobny se musí zavázat dodat určitou energii za určitou cenu a podobně odběratelé (třeba dodavatel elektřiny domácnostem) musí za určitou cenu odebrat jinak platí penalizace. V tom je další výhoda mikrozdrojů - nemají odpovědnost za odchylku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Takže ty už víš dopředu, že od cca 11 do 16k ti budou platit za to že odebíráš elektřinu? To je slušný.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: OTE zveřejňuje ceny na den dopředu a mají nějaké XML. Já používám integraci do HASS: https://github.com/rnovacek/homeassistant_cz_energy_spot_prices
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam