• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No baterka má v denním cyklu mizivé ztráty vodiče se dimenzují na 2% z nominálu, Tedy v podstatě jen ten střídač a hlavně jeho režije. Ne všechno přes střídač protáhneš 2x, reálně budeš cca na JIMIQ: Díky režiji mu to teď přes zimu dost spadne.
    CYBERWOLF: 70-80% je někde něco špatně. Možná třeba jen měření.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    JIMIQ: OK, dik. Uvidime, jestli se ozve jeste nekdo. Me ten (ne)pomer dost zaskocil.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ROGERD: já mám 736,7 dovnitř a 697,2 ven, přičemž baterky jsem dostal na 40% nabité (z 15kWh to je 6) a nyní mají 70% (takže tam je ještě rozdíl 4,5kWh)

95,2%
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    Jeste jedna data, co mi prijdou zajimava - VRM tvrdi, ze ze solaru do baterky slo 1200 kWh a spotreba z baterky je 930 kWh.
    To vychazi na cca 78% ucinnost uloziste - je to ocekavana hodnota? Pocital jste to nekdo? Mate nejake vlastni zkusenosti?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja to mam u 2,7kWp takto:

2018: 317,40 kWh (od zari)
    2019: 3,06 MWh
    2020: 3,05 MWh
    2021: 2,98 MWh
    2022: 3,09 MWh
    2023: 2,86 MWh
    2024: 2,91 MWh
    2025: 2,79 MWh (po dnes)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ROGERD: já si vedu takovéhle grafíky, první je spotřeba rozdělená na vlastní a cizí a druhý je výroba... asi je to celkem selfexplanatory

CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ROGERD: podle mého srovnání byl květen, červen a srpen lepší než loni a červenec a září zas horší. Celkově to vypadá, že letošek bude výnosnější než loňský rok, protože tam je teď rozdál 100 kWh a máme teprv začátek listopadu.

Ale ono taky mohlo být u vás jiný počasí než u nás, tak to ber s rezervou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Jako 50% rozdíl je fakt dost. Ten rok 2018 je nějaká divná anomálie. Jinak je ten rozptyl asi reálnej a pokud je to hodnota uložené energie, tedy po odečtení ztrát tak by to mohlo být klidně někde v mojí lokalitě.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CYBERWOLF: S tim ja pocitam - spis by me zajimalo, jestli bylo letosni leto horsi nez "prumer", lepsi atp. Proste abych vedel, jestli muj odhad s 8 MWh rocne byl mimo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ROGERD: smiř se s tím, že následující 4 měsíce budou horší než to září a prosinec a leden budou úplně tragický :)
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CYBERWOLF: Za cervenec a srpen jsem mel 1,2 MWh, jinak zbytek bida, zari uz jen 780 kWh.
    Nemam srovnani s jinymi roky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ROGERD: holt záleží jak je počasí kterou roční dobu. Já to zatím můžu srovnávat tak po měsících oproti loňskému roku, ale to je taky slušná zubačka
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    STETKINS: To je docela velký rozptyl O_O
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    ROGERD:
    tady mám nějaký data z 4,4kWp elektrárny:

ROGERD
    ROGERD --- ---
    JIMIQ: 8,5 kWp, orientace temer cisty jih, od 1.7. vyrobeno 3,6 MWh.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Ono záleží i jak kde. Ráno u nás mlha všude naprosto příšerná ale tady na kopci kolem jedenácté je to už ok a dole v údolí (jinak nezastíněném) byla mlha ještě 30 min zpátky.

Ale většinou je to přes jeden MWh na jeden kWp. Při dobré instalaci. Někde v podunajské nížině skoro tutově.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já mám zatím z 8kWp V-Z 3,46MWh za necelých 5 měsíců, ale teď mě čeká vlastně ten nejhorší měsíc (ačkoliv ťuky ťuk na dřevo, listopad je zatím supr), doufám že celoročně půjdu přes 7,3MWh

ztráty systému (resp. vlastní spotřebu) nevím, za září jsem proti loňské spotřebě ušetřil 250 a v říjnu 360, ale nejde to porovnat 1:1 protože teď máme navíc televizi ale zase jinak topíme atd
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: a pro zajímavost, mě aktuálně vychází návratnost necelých 13 let za náklady s dotací, něco přes 30 bez dotace (tj. reálná cena) a něco přes 40 pokud počítám co jsem zaplatil včetně opravy střechy. To samozřejmě za předpokladu, že se za tu dobu nic z toho nevysere, což asi neklapne.

Časem se to možná vylepší, protože letos už snad dostanu něco zpátky za přetoky a elektřina asi zlevňovat nebude, ale jako maloval jsem si to růžovější.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: tak to jsem s 4,5kWp a naměřeným výkonem 4,37MWh/rok vyšel ještě docela dobře. Ale pokud to očistím o ztráty, tak to vychází na 3,37MWh, což musím říct, že mě docela zaskočilo.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    U mne 10kWp - V a Z a cca 8.5-9MWh vyrobila. Drtiva vetsina spotrebovana, zbytek virtualni baterka. Odhad navratnosti cca 5-7 let.
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Spíš snižují ne. Jinak souhlas.
    Nemůžes sem nadhodit ten výpočtový model STETKINS: CUKI: Mě by zajímalo jak je u něj vypočtená ta návratnost.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    No tady se popisují dost edge cases. Mě dlouhodobě vyráběla FVE s instalovaným výkonem 4,41kWp 4,65MWh ročně (více méně na jih - asi 5° na východ, sklon 35°).
    120k Kč za 10kWh je fakt úlet. Za tu cenu dáváme 20kWh (to je taky nejčastější velikost instalované baterie).

Jak tady zaznělo - pořadí investic je jasné - 1. zateplení, 2. zdroj, 3. FVE - ano, je to tak, že ty první dva kroky zvyšují návratnost u FVE :-D

Do každého výpočtu návratnosti vstupuje hodně proměnných a vždycky se to musí počítat individuálně - řekněme, že u pětiny poptávek dospějeme k tomu, že za současného stavu to nedává smysl.

Až na výjimky (typicky ti, kteří ještě chtěli virtuální baterii) dáváme nějaké inteligentní řízení - u toho hlavní přínos vidím v tom, že díky bateriím fázově posunuje prodej alespoň části přebytků a v zimě naopak využije levných cen na spotu. Amortizaci baterií doporučuji zákazníkům nastavit na nulu (jde tam nastavit kolik kč/kWh je amortizace), protože ta baterie stárne rychleji než se "vycykluje".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam