• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: když režie baterky je 1kWh na den, tak jenom tohle hodí nějakých 8% dolu. Tady na obrázku je trochu blbě, ale přece vidět, jak se v noci, kdy je vybito na 20% a už se z toho nečerpá, každé zhruba 2,5 hodiny ztratí 1% až na 17% někdy ráno. Samovybíjení to není (když baterku vypnu, bude v ní po zapnutí tolik kolik jsem tam nechal), je to evidentně režie řídící jednotky té baterie. Nebo jestli si z toho ještě cucá střídač, ale ten by měl mít papírově ve stand by režimu do 10 W. Jinak počítám, že účnnost střídače bude u malého odběru nižší a malý odběr je u nás 90% času.

Měření přesné asi moc nebude (úplně nechápu proč), ale nevím jestli tím správným směrem. Podle PRE je odběr o nějakých cca 10 kWh měsíčně větší než podle střídače.

CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No baterka má v denním cyklu mizivé ztráty vodiče se dimenzují na 2% z nominálu, Tedy v podstatě jen ten střídač a hlavně jeho režije. Ne všechno přes střídač protáhneš 2x, reálně budeš cca na JIMIQ: Díky režiji mu to teď přes zimu dost spadne.
    CYBERWOLF: 70-80% je někde něco špatně. Možná třeba jen měření.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: já to teda počítal jako celý systém. Prostě sečtu co se vyrobilo a nakoupilo a odečtu co se spotřebovalo a prodalo. Mě tomu zřejmě dost dává za uši baterka, která si (zřejmě řídící jednotka co to pořád všechno měří) bere nějakých 40 W, což je teda kolem 1 kWh za den. Nějak se mi ale do dnešních dnů nepodařilo zjistit, jestli to takhle baterky normálně maji, výpovědi se dost různí.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ROGERD: mě účinnost vychází někde mezi 70 a 80%, takže to máš zdá se podobně
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ROGERD: tak když budeš mít teoretickou účinnost střídače 97% tak jen "tam a zpátky" ztratíš v ideálním případě 6% plus baterka, vodiče, atd... Proto se vždycky směju obchodníkům na spotu, když dávají čísla kolik vydělali a přitom ty jejich výpočty jsou absolutně mimo realitu.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    JIMIQ: OK, dik. Uvidime, jestli se ozve jeste nekdo. Me ten (ne)pomer dost zaskocil.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ROGERD: já mám 736,7 dovnitř a 697,2 ven, přičemž baterky jsem dostal na 40% nabité (z 15kWh to je 6) a nyní mají 70% (takže tam je ještě rozdíl 4,5kWh)

95,2%
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    Jeste jedna data, co mi prijdou zajimava - VRM tvrdi, ze ze solaru do baterky slo 1200 kWh a spotreba z baterky je 930 kWh.
    To vychazi na cca 78% ucinnost uloziste - je to ocekavana hodnota? Pocital jste to nekdo? Mate nejake vlastni zkusenosti?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja to mam u 2,7kWp takto:

2018: 317,40 kWh (od zari)
    2019: 3,06 MWh
    2020: 3,05 MWh
    2021: 2,98 MWh
    2022: 3,09 MWh
    2023: 2,86 MWh
    2024: 2,91 MWh
    2025: 2,79 MWh (po dnes)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ROGERD: já si vedu takovéhle grafíky, první je spotřeba rozdělená na vlastní a cizí a druhý je výroba... asi je to celkem selfexplanatory

CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ROGERD: podle mého srovnání byl květen, červen a srpen lepší než loni a červenec a září zas horší. Celkově to vypadá, že letošek bude výnosnější než loňský rok, protože tam je teď rozdál 100 kWh a máme teprv začátek listopadu.

Ale ono taky mohlo být u vás jiný počasí než u nás, tak to ber s rezervou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Jako 50% rozdíl je fakt dost. Ten rok 2018 je nějaká divná anomálie. Jinak je ten rozptyl asi reálnej a pokud je to hodnota uložené energie, tedy po odečtení ztrát tak by to mohlo být klidně někde v mojí lokalitě.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CYBERWOLF: S tim ja pocitam - spis by me zajimalo, jestli bylo letosni leto horsi nez "prumer", lepsi atp. Proste abych vedel, jestli muj odhad s 8 MWh rocne byl mimo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ROGERD: smiř se s tím, že následující 4 měsíce budou horší než to září a prosinec a leden budou úplně tragický :)
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CYBERWOLF: Za cervenec a srpen jsem mel 1,2 MWh, jinak zbytek bida, zari uz jen 780 kWh.
    Nemam srovnani s jinymi roky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ROGERD: holt záleží jak je počasí kterou roční dobu. Já to zatím můžu srovnávat tak po měsících oproti loňskému roku, ale to je taky slušná zubačka
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    STETKINS: To je docela velký rozptyl O_O
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    ROGERD:
    tady mám nějaký data z 4,4kWp elektrárny:

ROGERD
    ROGERD --- ---
    JIMIQ: 8,5 kWp, orientace temer cisty jih, od 1.7. vyrobeno 3,6 MWh.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Ono záleží i jak kde. Ráno u nás mlha všude naprosto příšerná ale tady na kopci kolem jedenácté je to už ok a dole v údolí (jinak nezastíněném) byla mlha ještě 30 min zpátky.

Ale většinou je to přes jeden MWh na jeden kWp. Při dobré instalaci. Někde v podunajské nížině skoro tutově.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam