• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: To nevím, ale asi jsem na to koukal dřív a nebo bylo chvíli líp. Taky mě to překvapilo. Koukám jen na baterii (aktuální stav), data nikam neukládám.
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    Pak taky, kdyz bys ohrival jenom timhle a nenahral bys obcas na vyssi teplotu, tak by se ti tam mohla premnozit legionela.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ad tepelné čerpadlo... jsem potkal tohle a říkám si, jestli by to nestálo si to pořádit na ohřev vody do bojleru. 40 stupňů to umí, bych to šoupnul na zahradu a místo výměníku do bazénu dal roury do nádrže na vodu a bylo by. To ale, hádám tak, jednoduchý nebude, což?

Tepelné čerpadlo pro nadzemní bazén do 12m3
    https://www.bazenonline.cz/tepelne-cerpadlo-pro-nadzemni-3-35kw
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: a těch 3,5 kWh od 16:27 do večera jsi vyčaroval jak?
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Na YT a FB najdeš hloupostí, to bych jako referenční kanál nebral pokud se chceš něco dozvědět. Úplně nejlepší se si ty domy projít. Než jsem začal stavit svůj pasivní dům, tak jsem si jich dost prošel. A protože se u nás v té době žádné nevyskytovali, byl jsem se na ně podívat u průkopníků v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Dánsku... Většina těch lidí u toho zůstala a staví takové stavby dál, takže mám poměrně dobrou představu, kde se pohybuje vývoj.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jelikoz tuto problematiku sleduju na youtube i na facebooku tak vim ze nejde o cesky fenomen ale je to takhle i jinde ve svete. Tech 5-7 je takova goldilocks zona
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To že se tak staví, neznamená, že takové stavby dávají smysl. To jen ukazuje jaký paskvil tu stavíme. Jen to povolují naše mírné a zastaralé normy.

Většina domů, které kolem mě kolegové staví, má tak 1-2kW statické TZ. Samo 500m2 stavba má ty hodnoty vyšší, ale zpravidla je stejně rozdělena na více částí. Opravdu nejsem jediný.

Dneska už by uvědomělí stavebníci měli uvažovat o skoro soběstačných stavbách. Kde prostě to TČ většinou rozumně nevyužiješ.
    Ano u historické zástavby dávají ty TČ největší smysl. Tam to má často i velmi brzkou návratnost.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: ty zijes v jinem svete, bezne tepelne ztraty noveho domu do nejakeho roku 2023 byly 5-7kW a u starsich klidne 20
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: tak 1kW vytápění snad ani nemá smysl, to vytopí přítomnost několika lidí a jeden PC :-) Zvlášť když ty normy se počítají asi na -15C venkovní teploty, což tady není nikdy
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Tak 5 je ještě u mě obrovské črpado, ale jinak malé jednotky nemají tu účinnost a jsou nesmyslně drahé. Třeba 1kWh je skoro nonsence.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja hlavne zadnou radu nehledam, nechci a nepotrebuju :D jsem spokojenej s tim jak to je :) az se to nedejboze za 25 let rozbije a budu jeste pri smyslech tak si poridim mensi jednotku (stejna krabice ale vykon je 5kW misto aktualnich 7kW)

Jen jsem zminoval ze ano, samozrejme se tepelka vyplati i do starych nezateplenych domu a maji i tam vysokou ucinnost
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WARBABY8: už jsem nádrž radil, ale prý se to při přepočtu na cenu m^2 nevyplatí... ovšem otázka je, jaká je cena nevytápěného m^2 :)

to finální řešení mi zajímá. Nahřát velký kotel vody, když zrovna svítí, mi totiž přijde jako dost levné řešení akumulace, proti baterkám...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: yeah, right, za přehnané cyklování se počítá častější pouštění než jednou za hodinu, od prosince 2023 mám ~6000 spuštění
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: tak si pořiď akumulační nádrž... to stojí pár korun... pokud ti opravdu každé 2 hodiny tepelko cykluje, tak bude za chvíli na odpis...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: však jo, v mém dobře zatepleném domě má tepelko v nynějším přechodném období problém že neumí s výkonem slézt dostatečně dolů (pouze na 1/4), takže cykluje třeba 12x za den (což je ok vzhledem k životnosti kompresoru, ale není ok vzhledem k výkonu)

když běží tak má COP téměř 5 ale u rozběhu jen třeba 3,5

starý neizolovaný dům znamená že jede furt na 4,6 třeba, plus lidi ve starém neizolovaném domě jsou zvyklý na 20C, ne jako my zhýčkaní na 24,5 :D to taky zvyšuje COP
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jako jak vylezlo párkrát v pátek a sobotu sluníčko, tak šlo na chatě zapnout topnou klimatizaci, ale jinak je to těžce krbová romantika, samozřejmě :-) ale plán na důchod je celoroční autonomie, po instalaci dalších vertikálních panelů určitě na západ, možná na jih (na zimu) a na východ (ale moc smysl to nedává, v zimě tam stejně slunce vychází za kopcem a za stromama)

jsem zvědav na tu topnou klimatizaci třeba od února dál, to už bývá celkem hodně slunečných dnů. samozřejmě je to použitelné tak na vytopení jedné místnosti, nejvíc..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: vypadá to úhledně...
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Tak kecám až do večera cca 5kWh
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam