• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jako jak vylezlo párkrát v pátek a sobotu sluníčko, tak šlo na chatě zapnout topnou klimatizaci, ale jinak je to těžce krbová romantika, samozřejmě :-) ale plán na důchod je celoroční autonomie, po instalaci dalších vertikálních panelů určitě na západ, možná na jih (na zimu) a na východ (ale moc smysl to nedává, v zimě tam stejně slunce vychází za kopcem a za stromama)

jsem zvědav na tu topnou klimatizaci třeba od února dál, to už bývá celkem hodně slunečných dnů. samozřejmě je to použitelné tak na vytopení jedné místnosti, nejvíc..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: vypadá to úhledně...
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Tak kecám až do večera cca 5kWh
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    My dneska 5,3 kWh ... celkem dobrý na to, že celý den prší :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CYBERWOLF: 1,1kWh, zatim nejhorsi den (od 10.6., doted byl rekord 2,2)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Jo a cca 1,5kWh :-) Kdyby všechny dny byli jako dnes tak návratnost 47let? :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERHIPPY: Je vidět že jsi nikdy nebyl v Maroku. Tam by je na tu střechu hodily všechny a ještě by přidaly 3 obce :-)

CYBERWOLF: Asi jeden a půl v 11 dopoledně jsem přepnul na síť a teď mi před pár hodinana mi začala topná sezóna. A to není ani půlka listopadu :-(
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    A je to tu - dnešní výkon 0.89 kWh :)
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...jooo ...tak sme s Hankou stihli dodělat i elektrárnu na druhom baráku ...akorát sa nám zrovna posrala dodávka, ktorou vozíme panely, sice ju stihli nakonec včas opraviť, ale mezi tím sme tie panely previezli na miesto instalace po jednom oktávkou... ;oD som rád, že nám vyšlo super počasí, lebo dnes už docela chčije.... dohromady tak máme 30kWp, ktoré si môžeme mezi barákama podľa potreby preposielať za cenu distribučného poplatku...

CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: když režie baterky je 1kWh na den, tak jenom tohle hodí nějakých 8% dolu. Tady na obrázku je trochu blbě, ale přece vidět, jak se v noci, kdy je vybito na 20% a už se z toho nečerpá, každé zhruba 2,5 hodiny ztratí 1% až na 17% někdy ráno. Samovybíjení to není (když baterku vypnu, bude v ní po zapnutí tolik kolik jsem tam nechal), je to evidentně režie řídící jednotky té baterie. Nebo jestli si z toho ještě cucá střídač, ale ten by měl mít papírově ve stand by režimu do 10 W. Jinak počítám, že účnnost střídače bude u malého odběru nižší a malý odběr je u nás 90% času.

Měření přesné asi moc nebude (úplně nechápu proč), ale nevím jestli tím správným směrem. Podle PRE je odběr o nějakých cca 10 kWh měsíčně větší než podle střídače.

CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No baterka má v denním cyklu mizivé ztráty vodiče se dimenzují na 2% z nominálu, Tedy v podstatě jen ten střídač a hlavně jeho režije. Ne všechno přes střídač protáhneš 2x, reálně budeš cca na JIMIQ: Díky režiji mu to teď přes zimu dost spadne.
    CYBERWOLF: 70-80% je někde něco špatně. Možná třeba jen měření.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: já to teda počítal jako celý systém. Prostě sečtu co se vyrobilo a nakoupilo a odečtu co se spotřebovalo a prodalo. Mě tomu zřejmě dost dává za uši baterka, která si (zřejmě řídící jednotka co to pořád všechno měří) bere nějakých 40 W, což je teda kolem 1 kWh za den. Nějak se mi ale do dnešních dnů nepodařilo zjistit, jestli to takhle baterky normálně maji, výpovědi se dost různí.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ROGERD: mě účinnost vychází někde mezi 70 a 80%, takže to máš zdá se podobně
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ROGERD: tak když budeš mít teoretickou účinnost střídače 97% tak jen "tam a zpátky" ztratíš v ideálním případě 6% plus baterka, vodiče, atd... Proto se vždycky směju obchodníkům na spotu, když dávají čísla kolik vydělali a přitom ty jejich výpočty jsou absolutně mimo realitu.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    JIMIQ: OK, dik. Uvidime, jestli se ozve jeste nekdo. Me ten (ne)pomer dost zaskocil.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ROGERD: já mám 736,7 dovnitř a 697,2 ven, přičemž baterky jsem dostal na 40% nabité (z 15kWh to je 6) a nyní mají 70% (takže tam je ještě rozdíl 4,5kWh)

95,2%
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    Jeste jedna data, co mi prijdou zajimava - VRM tvrdi, ze ze solaru do baterky slo 1200 kWh a spotreba z baterky je 930 kWh.
    To vychazi na cca 78% ucinnost uloziste - je to ocekavana hodnota? Pocital jste to nekdo? Mate nejake vlastni zkusenosti?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja to mam u 2,7kWp takto:

2018: 317,40 kWh (od zari)
    2019: 3,06 MWh
    2020: 3,05 MWh
    2021: 2,98 MWh
    2022: 3,09 MWh
    2023: 2,86 MWh
    2024: 2,91 MWh
    2025: 2,79 MWh (po dnes)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ROGERD: já si vedu takovéhle grafíky, první je spotřeba rozdělená na vlastní a cizí a druhý je výroba... asi je to celkem selfexplanatory

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam