• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ:
    Tak zrovna teď nepotřebuješ topit ne? Musíš to brát z hlediska toho že tuhle energii potřebuješ/spotřebuješ jinde. Bavíme se o otopné soustavě a tedy pokud ji chceš nějak racionálně hodnotit. Musíš ji hodnotit až jako poslední.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: mně elektrárna vyrábí i když nesvítí, třeba teď 1,3kW a tepelko si bere 600W
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: CO2 je ok. statické TZ udávám z důvodu, že větrání je v těch výpočtech zásadní úlet a není to pro mě směrodatná hodnota.

A dost pochybuji že ti FV takto sníží potřebu tepla, pokud svítí tak by jsi žádnou energii na topení potřebovat neměl.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KURVADRAT: no, ale pořád to bude z 630 W udělá víc tepla než 630 W, že jo
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no abys nemíchal jabka s hruškama :) a píšeš statické, mě zajímají celkové TZ... jak větráš? Máš dobrou úroveň CO2? Já mám rekuperaci :)

ztráty (resp potřebu tepla) mám 62kWh/m2/a ale v primární energii 18,75 a s fotovoltaikou se dostanu na ~10, takže jsem vlastně "pasiv" :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Přiznám se, že nevím co se mi snažíš napsat a nechápu tvou logiku ani kde jsi vzal ty čísla.

1. hodnotím reálný stav nikoli jen výpočtový.Pro zajímavost minulý rok jsem řešil nějaké trable na papírově pasivním domě (18,6kWh/m2/a) a reálná byla 41! Ale to je dané tím že ten výpočet je v hodně ohledech úplný nonsence a nedává smysl. Je tam jen aby se to dalo nějak počítat.
    2. Pod těch 15 se to dostalo zatím jen několikrát. Ale na druhou stranu ty naměřené hodnoty jsou vyšší protože měří i v dobách, kdy netopím. Sčítám data z termostatů na konci topné sezóny. Jenže mi to zaznamenává i stav kdy mám jistič od topení dole a já mám dokořán otevřená okna protože už je venku tak že je vevnitř příjemně. Musel bych mít elektroměr na topení, což možná jednou udělám. Stejně tak na TUV by to byl zajímavý údaj. Ale ono to nemá moc cenu protože přes zimu tu jsem už málokdy. Nicméně zajímavý údaj je, že když tu přes zimu nejsme, tak protopíme o dost víc i když topíme na lehce sníženou teplotu. (normálně topíme na 20, teď 21°C)
    3. Celkové vypočtené statické TZ by měli být 852W Topné okruhy jsou ale silně naddimenzované. Jen obývák má tuším 720W ložnice 450 Dětský pokoj 540, chodba tuším 360 a koupelna se záchodem má společný okruh 270W.

Spotřeba tepla na topení se pohybuje od 680-950kWh/a doufám že to je správně teď tu nemám tabulku.

4. to kdy začneš topit závisí i na jiných parametrech. Hlavně třeba akumulace. Například jednou jsem na počátku topné sezóny nechal přes noc otevřená okna a dveře. Nepočítal jsem z tak nízkou teplotou v noci a s tím, že ráno už nebude pěkně. No a zavíral jsem je když tam bylo 8-10°C a jen tohle vytopit spotřebovalo snad 5% celkové spotřeby!

5. venku fakt nebylo 7°C v noci jsem měl lehce namrzle skla na autě a oteplilo se až ráno. Ale nepřišlo sluníčko.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: mne nejak nesedi to ze mas pasiv (to ma byt pod 15kWh/m2/a), tvoje udajne ztraty (1-2kW) a to ze uz musis topit

Vypoctove TZ znamenaji ze pro nejakou venkovni a vnitrni teplotu musis dodat takove teplo aby teplota zustala zachovana
    Mych 5kW (realne trochu min) znamena ze pri -12C a 22C musim dodat 5kW, tj ~150W/dC

Tvych 1kW by znamenalo 30W/dC, coz kdyz topis na 19 a venku je 7 znamena 360 - to ti dodaj lidi a spotrebice a jeste musis chladit
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    KURVADRAT: Pardon, spatny odkaz
    https://www.senesi.cz/ariston-lydos-hybrid-wi-fi-100-elektricky-zasobnikovy-ohrivac-vody

CUKI: To se ptej CYBERWOLFa, ne me.

CYBERWOLF: Tech 3.75W ze 630W to dela jen pri rozdilu teplot 1°C. Tepelna cerpadla, jak znamo, s rozdilem teplot znacne ztraci na ucinnosti. V realnem provozu, kdy budes vyrabet vodu o 40°C ze vzduchu o 21°C uz ty cisla zdaleka tak pekny nebudou.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KURVADRAT: umí to udělat 3,75 kW z 630 W příkonu? Jestli ne, tak by to čerpadlo mělo cenu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KURVADRAT:
    C.O.P.: 5,73 při vzduch/voda 27/26 °C To je asi dost k ničemu ne? Kolik to má když je venku k nule?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: To nevím, ale asi jsem na to koukal dřív a nebo bylo chvíli líp. Taky mě to překvapilo. Koukám jen na baterii (aktuální stav), data nikam neukládám.
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    Pak taky, kdyz bys ohrival jenom timhle a nenahral bys obcas na vyssi teplotu, tak by se ti tam mohla premnozit legionela.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ad tepelné čerpadlo... jsem potkal tohle a říkám si, jestli by to nestálo si to pořádit na ohřev vody do bojleru. 40 stupňů to umí, bych to šoupnul na zahradu a místo výměníku do bazénu dal roury do nádrže na vodu a bylo by. To ale, hádám tak, jednoduchý nebude, což?

Tepelné čerpadlo pro nadzemní bazén do 12m3
    https://www.bazenonline.cz/tepelne-cerpadlo-pro-nadzemni-3-35kw
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: a těch 3,5 kWh od 16:27 do večera jsi vyčaroval jak?
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Na YT a FB najdeš hloupostí, to bych jako referenční kanál nebral pokud se chceš něco dozvědět. Úplně nejlepší se si ty domy projít. Než jsem začal stavit svůj pasivní dům, tak jsem si jich dost prošel. A protože se u nás v té době žádné nevyskytovali, byl jsem se na ně podívat u průkopníků v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Dánsku... Většina těch lidí u toho zůstala a staví takové stavby dál, takže mám poměrně dobrou představu, kde se pohybuje vývoj.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jelikoz tuto problematiku sleduju na youtube i na facebooku tak vim ze nejde o cesky fenomen ale je to takhle i jinde ve svete. Tech 5-7 je takova goldilocks zona
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To že se tak staví, neznamená, že takové stavby dávají smysl. To jen ukazuje jaký paskvil tu stavíme. Jen to povolují naše mírné a zastaralé normy.

Většina domů, které kolem mě kolegové staví, má tak 1-2kW statické TZ. Samo 500m2 stavba má ty hodnoty vyšší, ale zpravidla je stejně rozdělena na více částí. Opravdu nejsem jediný.

Dneska už by uvědomělí stavebníci měli uvažovat o skoro soběstačných stavbách. Kde prostě to TČ většinou rozumně nevyužiješ.
    Ano u historické zástavby dávají ty TČ největší smysl. Tam to má často i velmi brzkou návratnost.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: ty zijes v jinem svete, bezne tepelne ztraty noveho domu do nejakeho roku 2023 byly 5-7kW a u starsich klidne 20
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: tak 1kW vytápění snad ani nemá smysl, to vytopí přítomnost několika lidí a jeden PC :-) Zvlášť když ty normy se počítají asi na -15C venkovní teploty, což tady není nikdy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam