• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: nene, vše čistě elektrika... v jednoduchosti je síla ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: jeste me napada - nemas krb nebo neco podobneho? Protoze s tim PENB taky projde i kdyz hlavni topeni je elektrina
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: okna na jih, co nejvic krychlovity tvar
    Nevim co dal by mohlo byt v tom celkovem konceptu

A pointa, kterou se snazi Cuki udelat je ze pak ti staci topit rychlovarnou konvici pustenou 30 minut v nejhorsich dnech :D protoze ztraty jsou tak nizke ze to vytopi lidi jen svou pritomnosti (100W kazdy dospely), takze nepotrebujes vodni podlahovku, tepelko nebo kond kotel atd

To byl prvotni princip passiv hausu - pasivni v tomto pripade znamena, ze nema aktivni topeni
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: tak uz to snizili. Ano, to presne to znamena, protoze pocitaji ze z 2,1jednotky plynu udelas 1 jednotku elektriny v elektrarne (a ignoruji jadro a obnovitelne)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: nad Bčkem už je jen Ačko ne? Nebo mi něco uniká? Ono dost záleží na tvaru domu a dalších kravinách co si lidi vymyslí, ale mě klasickej obdélník s obytným podkrovím vyšel z hlediska měrné spotřeby tepla na 15 kWh/(m.rok). Díky tomu, že tam není TČ to celkově taky vyšlo do Bčka.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX:
    CERMI_FOX:
    To není jen o té izolaci, ale o celkové koncepci nad kterou někdo musí strávit čas. Hoodně času. Ale ten výsledek je pak znát (pokud to udělá dobře).
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Tak když děláš (v lepším případě) elektriku z plynu...Tak se dostaneš i vejš.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8: to +- máme (a ted bych kecal jestli zateplení je 20 nebo 25) a PENB vyšel B, tedy o 2 třídy níž jak pasiv ...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: hele já nejsem stavař, ale pokud vezmu, že máš třeba 30 cihlu, 25 zateplení a trojska okna což je dneska základ, tak si obecně na hraně pasivu a nemá cenu tyhle věci cíleně zhoršovat, protože finální úspora je v ceně domu nula nula nic.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: jakože tím, že se přidá izolace a technologie a jsou mnohem vyšší nároky na preciznost a práci (např aby tam nefoukalo el. rozvaděčem ...), klesne cena? To mi hlava nebere, máš příklad?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMIQ: to jsem vůbec nevěděl, že existuje :) https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-264 podle toho má elektřina 2,1; ale nechápu , co je tím myšleno. Jakože elektřina je 2x tolik neobnovitelný zdroj jak plyn?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: já myslel, že jsme řešili stavební povolení, to jaký a jestli budou dotace nemá cenu řešit. To se mění každýho čtvrt roku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Ale ten dům v pasivním standardu může stát naopak mnohem méně. To j na tom ten největší joke. Koukni se kolik stojí ty technologie :-D

WARBABY8: To se ale nebavíme o projektu na stavbu, ale na následné energetické řešení. To není totéž. Jo 25kWp+ to by mi stačilo na ostrovní provoz. Jen to mít kam nacpat.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: řešit nedostatky ale taky může být o dost levnější jak řešit příčinu - pokud by dům v pasivním standartu stál jen o mega víc, vyplatí se to pak? Za jak dlouho protopíš mego? Můj odhad vycházející jen z počítání spálené elektřiny během jednotlivých měsíců je, že v nehospodárně postaveném baráku s TZ snad 10kW protopíme 2-3MWh, spíš k tomu nižšímu číslu. Měl jsem na to krásný statistiky, ale bohužel jsem o ně přišel, takže přesnějc to neřeknu. Víc jak 3MWh to ale určitě nebude, vzhledem k tomu, že elekřina se pálí i na jiné věci jak vytápění :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: s FVE to jde, ale predtim platilo ze kdyz mas FVE v PENB tak zadne dotace (ted uz nejsou dotace pro vubec nikoho :D)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: zajímavé, že já jsem ho dostal. ;-) s tím, že v PENBu mám jen 6kWp FVE. Reálně chci aspoň 25+
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: RD 4 roky starý, 3 lidi, 150m, vše na elektřinu původní spotřeba 12-13MWh ročně. Po instalaci FVE spadla spotřeba na 2 MHW ročně. Přibližné měsíční náklady na vodu, kanalizaci elektřinu má 2500,- kč

Další člověk, novostavba, bez přípojky elektřiny (ČEZ byl pomalejší než stavba domu) fungoval 1,5 roku jako ostrovní režim. 2 měsíce v roce musel občasné nedostatky energie řešit výměnou akumulátorů u rodičů, kteří bydlí ve stejné vesnici.

Já to plánuju u sebe stejně s tím rozdílem, že chci mít na střeše opravdu nátřesk, abych věděl kam se prakticky opravdu dostanu. A jestli za rok sosnu na vytápění ze zítě 2-3 MWh, tak mě to v celkových nákladech na dům opravdu netankuje.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a mimochodem, s topnými kabely bys dnes taky nedostal stavební povolení ;) protože to nesplňuje podmínku primární energie, jelikož má u nás elektřina koeficient 3, ačkoliv je půlka z jádra a obnovitelných (plyn má 1,1 nebo 0,9, krb na dřevo 0, tepelko 1 (protože 3 děleno 3))

a co si budem, projektanti neumí projektovat... okna na jih jsem si musel vyhádat, to samé rekuperaci, chtěl jsem i tlustší izolaci než 20cm a bylo mi to vymluveno
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: No to bych takto nehodnotil. To byla cen jen za materiál, vše jsem dělal sám. Kdybych si počítal cenu práce, tak k tomu můžeš připočítat 3 míče jak nic. Jako jo, spoustu práce mohla zastat méně kvalifikovaná pracovní síla, ale v režii firmy jim dáš ty jako investor ve výsledku stejně. Takže ne. Materiál bude stát taky o něco víc, ale tam ta ten rozdíl nebude takový. Právě proto, se to dnes vyplatí víc než dřív. Protože té práce je tam podobně, často i méně, protože tam nejsou drahé technologie, které jsou navíc náročné na údržbu. Ale to zákazníkům nikdo raději nesdělí.

Ale dokážu si stát za tím že opravdu pasivní dům může ve výsledku stát méně než klasika. A zcela určitě než jakýkoliv katalogový šikmostřech. Ale musí to dělat někdo kdo se tím zabývá.

Je sice hezké, že dům má TČ a FVE, ale daleko důležitější je řešit příčinu než následně řešit nedostatky. Tento přístup mi připomíná dnešní zdravotnictví.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no to zas bude jak sis ty postavil pasiv za 600 tisíc :D
    firma nám to nacenila moc vysoko a nevhodný tvar/velikost
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Ok tam sem něco nadhoď, to mě zajímá.
    JIMIQ: Jen pro zajímavost proč to nešlo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam