• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: hele já nejsem stavař, ale pokud vezmu, že máš třeba 30 cihlu, 25 zateplení a trojska okna což je dneska základ, tak si obecně na hraně pasivu a nemá cenu tyhle věci cíleně zhoršovat, protože finální úspora je v ceně domu nula nula nic.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Ale ten dům v pasivním standardu může stát naopak mnohem méně. To j na tom ten největší joke. Koukni se kolik stojí ty technologie :-D

WARBABY8: To se ale nebavíme o projektu na stavbu, ale na následné energetické řešení. To není totéž. Jo 25kWp+ to by mi stačilo na ostrovní provoz. Jen to mít kam nacpat.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: řešit nedostatky ale taky může být o dost levnější jak řešit příčinu - pokud by dům v pasivním standartu stál jen o mega víc, vyplatí se to pak? Za jak dlouho protopíš mego? Můj odhad vycházející jen z počítání spálené elektřiny během jednotlivých měsíců je, že v nehospodárně postaveném baráku s TZ snad 10kW protopíme 2-3MWh, spíš k tomu nižšímu číslu. Měl jsem na to krásný statistiky, ale bohužel jsem o ně přišel, takže přesnějc to neřeknu. Víc jak 3MWh to ale určitě nebude, vzhledem k tomu, že elekřina se pálí i na jiné věci jak vytápění :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: s FVE to jde, ale predtim platilo ze kdyz mas FVE v PENB tak zadne dotace (ted uz nejsou dotace pro vubec nikoho :D)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: zajímavé, že já jsem ho dostal. ;-) s tím, že v PENBu mám jen 6kWp FVE. Reálně chci aspoň 25+
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: RD 4 roky starý, 3 lidi, 150m, vše na elektřinu původní spotřeba 12-13MWh ročně. Po instalaci FVE spadla spotřeba na 2 MHW ročně. Přibližné měsíční náklady na vodu, kanalizaci elektřinu má 2500,- kč

Další člověk, novostavba, bez přípojky elektřiny (ČEZ byl pomalejší než stavba domu) fungoval 1,5 roku jako ostrovní režim. 2 měsíce v roce musel občasné nedostatky energie řešit výměnou akumulátorů u rodičů, kteří bydlí ve stejné vesnici.

Já to plánuju u sebe stejně s tím rozdílem, že chci mít na střeše opravdu nátřesk, abych věděl kam se prakticky opravdu dostanu. A jestli za rok sosnu na vytápění ze zítě 2-3 MWh, tak mě to v celkových nákladech na dům opravdu netankuje.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a mimochodem, s topnými kabely bys dnes taky nedostal stavební povolení ;) protože to nesplňuje podmínku primární energie, jelikož má u nás elektřina koeficient 3, ačkoliv je půlka z jádra a obnovitelných (plyn má 1,1 nebo 0,9, krb na dřevo 0, tepelko 1 (protože 3 děleno 3))

a co si budem, projektanti neumí projektovat... okna na jih jsem si musel vyhádat, to samé rekuperaci, chtěl jsem i tlustší izolaci než 20cm a bylo mi to vymluveno
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: No to bych takto nehodnotil. To byla cen jen za materiál, vše jsem dělal sám. Kdybych si počítal cenu práce, tak k tomu můžeš připočítat 3 míče jak nic. Jako jo, spoustu práce mohla zastat méně kvalifikovaná pracovní síla, ale v režii firmy jim dáš ty jako investor ve výsledku stejně. Takže ne. Materiál bude stát taky o něco víc, ale tam ta ten rozdíl nebude takový. Právě proto, se to dnes vyplatí víc než dřív. Protože té práce je tam podobně, často i méně, protože tam nejsou drahé technologie, které jsou navíc náročné na údržbu. Ale to zákazníkům nikdo raději nesdělí.

Ale dokážu si stát za tím že opravdu pasivní dům může ve výsledku stát méně než klasika. A zcela určitě než jakýkoliv katalogový šikmostřech. Ale musí to dělat někdo kdo se tím zabývá.

Je sice hezké, že dům má TČ a FVE, ale daleko důležitější je řešit příčinu než následně řešit nedostatky. Tento přístup mi připomíná dnešní zdravotnictví.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no to zas bude jak sis ty postavil pasiv za 600 tisíc :D
    firma nám to nacenila moc vysoko a nevhodný tvar/velikost
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Ok tam sem něco nadhoď, to mě zajímá.
    JIMIQ: Jen pro zajímavost proč to nešlo?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: poměrně hodně a naopak se bavím o novostavbach které jsou 10 měsíců v roce prakticky sobestacne
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A jeste je na to takove rceni “Don’t let the perfect be the enemy of the good”

Kdyby to bylo byvalo slo, taky bych mel pasiv, ale neslo a snazim se uhrat maximum s kartama, ktere jsem dostal :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak stejnym stylem jsem i vystudoval vejsku :D minimum 56/100 :D rika se tomu optimalizace
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Ano: "
    mám naprosto běžný dům jako je všude v našem satelitu " Těch 10MWh tepla/rok je standard

přesně tak jak píšeš splnil jsi MINIMÁLNÍ požadavky na dnešní výstavbu stejně jako ostatní v satelitu. To je právě ten problém že standardem je splnění minimálních požadavků.

V tom se naše přístupy liší.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: mám doslova novostavbu s projektem z roku 21 a časem výstavby 22-24. Až od letoška se musí projektovat domy blíž tomu co máš ty a myslím až od 27 vyloženě pasivy

mám naprosto běžný dům jako je všude v našem satelitu (podobné roky výstavby, pozemky se prodávali začátkem 2020). Těch 10MWh tepla/rok je standard
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Kolik jsi postavil/naprojektoval takových staveb o kterých máš přehled kdy a jak se topí?
    To že navrhuješ takové systémy do staré zástavby neznamená že to u nové zástavby má smysl. Tedy FV jako taková má, ale na topení se v podstatě neprojeví a nebo musíš do něčeho aditivně akumulovat. Ale pak mluvíme o té akumulaci nikoli o přímém využití slunce na topení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Jasně ale ty nemáš novostavbu odpovídají dnešní době. Já už na začátku psal že TČ je super pro starší zástavbu, podobně jako topení FV Prostě je rozdíl jestli máš dobře naprojektovaný dům a nebo nějakou katalogovou tucnotvku, kde na to tvůrce hází bobek.
    Pak topíš už třeba v době kdy je dostatek slunce.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: to jsou zase nesmysly. Topit přes FVE je momentálně nejjednodušší, bezpracny a celkem levný systém. Pokud se bavíme o novostavbě.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    spíš ty nechápeš o čem mluvím já :D já v reálu vidím že to tak prostě funguje - FV vyrábí, já topím, ergo topím z FV... nerozumím jak by to mohlo být víc srozumitelnější
    počítám, že půlku topení mi potáhne FVE, proč by ne? Mám 10MWh potřebu tepla (mimo pasivní zisky, ať z lidí, nebo sluníčka) a na to potřebuju 3MWh elektřiny. Za období půlka září - půlka dubna FVE vyrobí 2,5MWh, z toho můžu těch 1,5 využít na topení

to že ty ve svém speciálním (ne, fakt to není běžný dům) domě to máš jinak je úplně mimo mísu, já to mám takhle

a třeba za listopad mám zatím COP 3,98, to je jakobych měl ztráty 1,2kW
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Nechápeš o čem mluvím. Popisuji něco jiného. Prostě FV do topení je u dnešní výstavby nesmysl započítávat. Buď si podcenil telené ztráty a nebo počítáš bludy a je jedno jestli máš TČ a nebo ne. Počítá se pouze ta akumulace.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    teď teda běžel kompresor na minimální otáčky 2,5 hodiny v kuse a vypnul se. Když zaregistruje snížení teploty topné vody v okruhu (která se furt točí po celým baráku) pod nějakou mez, tak se zase zapne
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    topení tepelkem funguje vesměs tak, že topíš ideálně nonstop, akorát občas trochu míň, občas víc. Tu ztrátu okamžitě vyrovnáváš a tak dosáhneš nejvyšší možný SCOP

a teď mi to z těch 600W dá až 3kW, v noci pak topím míň, protože tam je COP třeba jen 3,5 a "žiju" z akumulace v podlahovým betonu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam