• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROGERD: Takže budeš dělat dvojitou konverzi? To mi nepřijde zas tak cool. Některé výhody tam jsou a díky za link protože jsem o tom ještě ni neslyšel.

Tak invertor je tak 10-20k a nepotřebuješ další měnič/nabíječ. Tohle IMHO řeší jen malou část toho co potřebuješ. Jediné co je ok, že dostaneš šťávu bezpečnější cestou dál. Pokud nepotřebuješ řešit kumulaci tak ok. Ale jinak? Já si to neumím dost dobře přestavit jak ti to funguje.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CUKI: Do baterie to dostaneš, nevím, nabiječem? :)
    Takhle neřešíš optimizéry, odpojovače, vyvážení stríngů, bezpečné napětí, DC po baráku atp.
    Hybridní střídač stojí kolik, 45 tisíc? Za to máš fakt víc jak dva mikroinvertory.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    aha tak tam to maju asi naparovane na zivotnost panelu ci? mikroinverter sa mu hodi ak tam ma pocas dna nejake male stiny co by mu mohli ovlivnit cely string ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROGERD: No to je trochu divoký řešení mít mikroměnič na každém panelu. A co pak s tím? Jak to dostanu do baterie? Krom té ceny že za dva mikroměniče mám jeden na všech 16 panelů?
    Bavíme se o měniči kterej dává třeba 10kW.

Tam bejvá záruka max 10let na ty lepší ostatní většinou 5let.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    DZODZO: Enphase

DZODZO
    DZODZO --- ---
    ROGERD: ktora znacka? to moje goodwe ma 5 rokov zaruku a zatial (*klop klop klop*) funguje 7 rokov bez poruchy
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CUKI: Střídače mají záruku 25 let.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: A střídač :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: jestli 17 let vydrží baterka :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Tak vzhledem k tomu, že topná sezóna začala v den vyúčtování tak i kdybych topil na 30 tak se to neprojeví :-) Co se týče chlazení tam si můžu dovolit COP 0,2 :-D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já jsem odhadem od 10.6. ušetřil něco přes 6000, plus nějaké stokoruny sdílené tchyni, plus zvýšený komfort v létě s chlazením (kdybych to platil plnou cenou, tak tolik nechladím a měli bychom doma 28 místo 26)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Ta vida přišlo vyúčtování (tedy za 358dní) ale ušetřil jsem 7k Kč :-D Za 17let to mám zpátky :-D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    funguje to i jako odvlhčovač :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KURVADRAT: zajímavé. Mám pochybnosti o účinnosti a měl bych problém s hlučností, ale je dobrý vědět že to existuje. Nechat si v létě do sklepa foukat studený vzduch by asi nebylo blbý, přes zimu to už tolik smysl nedává.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KURVADRAT: Od téhle značky bych mě problém doma i s obyč bojlerem, natož s něčím co připomíná drahotu :-D
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    CYBERWOLF: V puvodni odpovedi jsem mel spatnej link, viz KURVADRAT
    Jak fungují ohřívače vody s tepelným čerpadlem?
    https://www.dek.cz/akce/detail/531-ohrivace-vody-s-vestavenym-tepelnym-cerpadlem
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No spíš to každý posuzujeme jinak. A na tom přepanelování se shodneme, ale ne každý má možnost si někam umístit 25kWp panelů :-)

Já do toho taky započítávám na kolik přijde ta aditivní část. Čím větší soběstačnosti tím je dražší toho dosáhnout.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KURVADRAT: to zní zajímavě, nevěděl jsem že něco takového vůbec existuje, ale nějak tam o tepelném čerpadle nic nevidím a ani mi není jasné, odkud by to to teplo mělo vlastně čerpat
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: ale už se neshodneme na tom co je to jednoduché... ;-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: To ale z domem a jeho energetickou bilancí nemá nic společného.

Sice by bylo dobré to hodnotit jako celek, ale zároveň ta potřeba na vytápění je ta aditivní složka, která klade největší nárok a naši energetickou soustavu a požadavky na konvenční zdroje.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    by som len doplnil, ze niekto ma tu FVE ako pripravu na jazdenie elektromobilom, takze samotny pasiv mu v tomto ohlade nestaci, mne do auta zahucalo 1MWh elektriny len za posledne 3 mesiace, z toho doma to bolo 804kWh
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam